Κόκκινα δάνεια: Έπεσαν κάτω από 6,5 δισ. ευρώ - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Κόκκινα δάνεια: Έπεσαν κάτω από 6,5 δισ. ευρώ - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Μειωμένα πολύ είναι πλέον ήδη τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών συστημικών τραπεζών που υποχώρησαν στα 6,44 δισ. ευρώ συνολικά στο τέλος του 2023, σύμφωνα με στοιχεία του SSM. Η τάση είναι να συνεχίζουν να μειώνονται περαιτέρω, καθώς φέτος θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες πωλήσεις από τις συστημικές τράπεζες και τα οφέλη θα αρχίσουν να γίνονται εμφανή από τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ξεκινούν να ανακοινώνουν.

Οι τράπεζες εκτιμάται ότι δεν θα επισπεύσουν άλλο τις πωλήσεις κόκκινων δανείων, ενώ αυτά που χαρακτηρίζονται ως θεραπευμένα αν και υπάρχουν μικρές καθυστερήσεις, μπορούν να θεραπευτούν εντελώς, με μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Στο μεταξύ ήδη οι τράπεζες ανανέωσαν τα μέτρα των σταθερών επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια των συνεπών δανειοληπτών, ενώ οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού έχουν αυξητική τάση και φέρνουν αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ το 5,7% του συνόλου των δανείων όλων των τραπεζών είναι ρυθμισμένα δάνεια και κάποια έχουν εξυγιανθεί πλήρως, άλλα εξυπηρετούνται με καθυστέρηση μικρότερη των 30 ημερών και άλλα είναι κόκκινα (ΜΕΔ).

Ο μέσος όρος των ΜΕΔ στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος το Δεκέμβριο του 2023, έφθασε τα 6,6% στα χαρτοφυλάκια όλων των τραπεζών σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στα χαρτοφυλάκια των συστημικών τραπεζών, τα ΜΕΔ ήταν λιγότερα μόλις 4,04% σύμφωνα με στοιχεία του SSM, στο τέλος του 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία του SSM στο τέλος Δεκεμβρίου 2023, το σύνολο όλων των δανείων των συστημικών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, αποτελούνταν από δάνεια σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις 85 δισ. ευρώ και από δάνεια σε νοικοκυριά που φθάνουν τα 41,70 δισ. ευρώ.

Από τα 6,44 δισ. ευρώ ΜΕΔ των συστημικών τραπεζών στο τέλος του 2023, τα 3,60 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρηματικά δάνεια και τα 2,70 δισ. ευρώ δάνεια νοικοκυριών.

Τα ΜΕΔ όλων των τραπεζών στην Ελλάδα

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεση του διοικητή αναφέρει, ότι ο δείκτης ΜΕΔ των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε περαιτέρω το Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2022. Ο υπολογισμός γίνεται λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ελληνικές τράπεζες και τις Συνεταιριστικές και καταγράφεται συνεχής πτώση του δείκτη ΜΕΔ από 12,8% το 2021, σε 8,7% το 2022 και τελικά σε 6,6% το 2023.

Από αυτά το 42% των ΜΕΔ έχει ήδη καταγγελθεί και περίπου το 1/3 των ΜΕΔ ταξινομούνται ως δάνεια αβέβαιης είσπραξης. Κανένα από τα στεγαστικά που είναι σε αυτές τις κατηγορίες δεν δικαιούται το ευνοϊκό μέτρο για το πλαφόν στα επιτόκια έως 4%.

Ωστόσο περίπου το 1/4 αυτών των ΜΕΔ των τραπεζών ή ποσοστό 25,5% είναι σε καθυστέρηση μικρότερη από 90 ημέρες κι αν η ΕΚΤ μειώσει γρήγορα τα επιτόκια, θα έχουν πιθανότητες διάσωσης.

Ένα μικρό ποσοστό των ΜΕΔ των ελληνικών τραπεζών μόλις 3,6% είναι ρυθμισμένα και εξυπηρετούνται ενώ το ποσοστό μειώνεται κυρίως γιατί οι τράπεζες τα τιτλοποιούν και τα πωλούν. Μόλις 0,2% των ΜΕΔ είναι σε καθεστώς νομικής προστασίας.

Στα ΜΕΔ των τραπεζών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που απέμειναν στις τράπεζες το 2023, το μεγαλύτερο κομμάτι είναι επιχειρηματικά δάνεια, σε ποσοστό που υπερβαίνει τα δύο τρίτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η διάρθρωση των ΜΕΔ το Δεκέμβριο του 2023 ήταν:

-68% επιχειρηματικά δάνεια,

-23% στεγαστικά και

-9% καταναλωτικά δάνεια.