Αγορές: Ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων από τη Fed μετά το καλοκαίρι
Shutterstock
Shutterstock

Αγορές: Ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων από τη Fed μετά το καλοκαίρι

Οι αγορές πλέον βλέπουν τη Fed να μειώνει τα επιτόκια μόνο δύο φορές το 2024, μεταθέτοντας την πρώτη κίνηση για τον Σεπτέμβριο. Η επιμονή του πληθωρισμού που έδειξαν τα τελευταία στοιχεία για τον Μάρτιο οδήγησαν τις αποδόσεις των ομολόγων σε φετινά υψηλά.  

Στο ξεκίνημα της χρονιάς η τρέχουσα συγκυρία έμοιαζε απίθανη. Η άποψη που κυριαρχούσε στις αγορές ήταν για έξι μειώσεις επιτοκίων, δηλαδή συνολική μείωση 150 μονάδων βάσης που θα άρχιζε τον Μάρτιο. 

Σήμερα όμως τα swaps βλέπουν το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed μόλις 40 μονάδες βάσης χαμηλότερο στο τέλος της χρονιάς από το επίπεδο του 5,33%. Γενικότερα, γίνεται ευρύτερη αναθεώρηση των προβλέψεων μετά τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Οι αποδόσεις των ομολόγων τσίμπησαν γύρω στις 20 μονάδες βάσης σε όλο το μήκος της καμπύλης. Η απόδοση του διετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έφτασε στο 4,97% και του 10ετούς πάνω από το 4,5% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.

Ήταν ο τρίτος συνεχής μήνας που ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος των εκτιμήσεων. Ακολούθησε τα δυνατά στοιχεία από την αγορά εργασίας, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ δημιούργησε τον Μάρτιο περισσότερες θέσεις απασχόλησης απ' ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα οι αγορές τιμολογούσαν τρεις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, αρχίζοντας από τον Ιούνιο. Φαίνεται όμως ότι ο πληθωρισμός οριζοντιώνεται γύρω στο 3% και αυτό μάλλον θα ωθήσει τη Fed να μεταθέσει για αργότερα τις μειώσεις στο κόστος χρήματος.

Σχεδόν όλοι, από τους strategist των επενδυτικών οίκων μέχρι τους αξιωματούχους της ίδιας της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, αναγκάζονται να λάβουν εκ νέου υπόψη την ανθεκτικότητα που δείχνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στο υψηλό κόστος δανεισμού και την επιμονή του πληθωρισμού.

Αν και οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs βλέπουν την πρώτη μείωση τον Ιούλιο, στην Barclays αναμένουν μόνο μία μείωση φέτος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των HΠΑ Lawrence Summers εκτιμά ότι οι αγορές πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο η επόμενη κίνηση της Fed να είναι μία αύξηση επιτοκίων.

Μερικοί παίκτες στην αγορά ομολόγων πιστεύουν ότι η απόδοση του 10ετούς Treasury θα ξεπεράσει το 5% καθώς το σενάριο καμίας μείωσης επιτοκίων από τη Fed φέτος δείχνει να κερδίζει οπαδούς.

Η προοπτική υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ωθεί μερικούς θεσμικούς όπως τη Schroders στο να σορτάρουν αμερικανικά κρατικά ομόλογα, διετή, 5ετή και 10ετή. 

Στην εταιρεία διαχείρισης PIMCO εκτιμούν ότι η Fed θα ακολουθήσει πιο βαθμιαίο ρυθμό νομισματικής χαλάρωσης από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ενώ δεν θεωρούν ασήμαντη την πιθανότητα να μην υπάρξει καμία μείωση φέτος.

Στην UBS πρόκειται να αναθεωρήσουν την πρόβλεψή τους για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος. Ωστόσο, πιστεύουν ότι όταν η Fed αρχίσει να μειώνει θα υπάρξει ράλι στα αμερικανικά ομόλογα.

Το ερώτημα όσον αφορά στις επιτοκιακές μειώσεις της Fed φέτος δεν είναι μόνο το πότε αλλά το αν τελικά θα γίνουν. Η προοπτική να κλείσει η χρονιά με τον πληθωρισμό γύρω στο 3% αντί κοντά στον στόχο του 2% δημιουργεί αμφιβολίες αν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να μειώσει το κόστος χρήματος.

Βarclays, UBS Wealth Management, TD Securities, Wells Fargo εκτιμούν ότι η πρώτη μείωση θα έρθει τον Σεπτέμβριο, ενώ Goldman Sachs, BNP Paribas και Jefferies τη μεταθέτουν για τον Ιούλιο.

Ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 3,5% το Μάρτιο, ενώ οι αγορές τον περίμεναν στο 3,4%. Σήμερα τιμολογούν μόνο 18% πιθανότητα μίας μείωσης από τη Fed τον Ιούνιο από 50% πριν την ανακοίνωση των στοιχείων. Η πιθανότητα ανεβαίνει στο 44% για τον Ιούλιο και στο 67% τον Σεπτέμβριο. 

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα δεν είναι θετική εξέλιξη για τον υπόλοιπο κόσμο. Μπορεί να αποτελέσουν πηγή ανησυχίας αν κρατηθούν στα τωρινά επίπεδα για μακρύ χρονικό διάστημα. Ωστόσο, εκτιμά ότι η Fed ακολουθεί συνετή νομισματική πολιτική.