Aπό Σεπτέμβρη η μείωση επιτοκίων... και βλέπουμε
Shutterstock
Shutterstock
Wall Street

Aπό Σεπτέμβρη η μείωση επιτοκίων... και βλέπουμε

Συνεδρίαση για γερά νεύρα η χθεσινή στις ΗΠΑ με μεγάλες διακυμάνσεις παρά το αρχικό ανοδικό άνοιγμα, κατά το οποίο ο Dow Jones βρέθηκε να κερδίζει πάνω από 400 μονάδες χάρη στην ψυχραιμία της αγοράς πετρελαίου και με εμφανή την ελπίδα των επενδυτών ότι οι διπλωματικές πιέσεις προς το Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση θα «πιάσουν τόπο».

Τι έγινε και άλλαξε το κλίμα με όλους τους δείκτες της Wall να καταγράφουν αρνητικό πρόσημο, παρά τις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed ότι προς το παρόν  οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν αλλάζουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας; 

-Καταρχάς,σύμφωνα με το Reuters στη χθεσινή του συνεδρίαση το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισράηλ συζήτησε μια σειρά επιλογών για ανταπόδοση του ιρανικού χτυπήματος που θα «πονέσουν», αλλά δεν θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις περιφερειακής σύγκρουσης. 

Δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν επιβάρυνε  περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία και ώθησε το Brent στη μείωση των πρωϊνών του απωλειών.

-Τα μάκρο της ημέρας αύξησαν τους φόβους της αγοράς για πληθωριστικές πιέσεις, καθώς κατέδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ παρά τον πληθωρισμό σημείωσαν άνοδο 0,7% τον Μάρτιο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 0,3%.

Ο Αμερικανός καταναλωτής φαίνεται ότι δεν πτοείται με τίποτε, συνεχίζοντας την κατανάλωση με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν. Εξαιρουμένου του τζίρου από τις πωλήσεις αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις ανέβηκαν κατά 1,1%, ξεπερνώντας την εκτίμηση για αύξηση 0,5% και ο μεγαλύτερος τομέας ανάπτυξης ήταν οι διαδικτυακές πωλήσεις, με άνοδο 2,7%, με τους μεγάλους παίκτες του λιανεμπορίου να σημειώνουν αύξηση 2,1%.

Από τη μια πλευρά τα παραπάνω είναι καλά νέα, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% της οικονομικής παραγωγής των ΗΠΑ, επομένως βοηθούν την αμερικανική οικονομία να διατηρήσει δυνατό ρυθμό ανάπτυξης.

Για το μέτωπο της νομισματικής πολιτικής όμως σημαίνουν νέους «μπελάδες», καθώς όσο περισσότερο ανθεκτικός είναι ο Αμερικανός καταναλωτής τόσο πιο δύσκολα θα κατέβει ο πληθωρισμός στα επιθυμητά επίπεδα. 

Αυτό κατέγραψε χθες το FedWatch Tool μηδενίζοντας τις πιθανότητες για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαϊου, δίνοντας μόλις 22% πιθανότητες για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο και 40% τον Ιούλιο, ενώ μόλις από τον Σεπτέμβριο αρχίζουν οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων να υπερτερούν των πιθανοτήτων να παραμείνουν σταθερά.

Βέβαια όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of New York, John Williams, «σε κάποιο σημείο, θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε τη διαδικασία και να φέρουμε τα επιτόκια μας σε πιο φυσιολογικά επίπεδα».

Βλέπετε, αυτό που ήθελε να πει κομψά ο John Williams είναι ότι το αμερικάνικο Δημόσιο με την άνοδο των επιτοκίων προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, έφτασε να πληρώνει πάνω από 1 τρις δολάρια τόκους για το κρατικό χρέος. Πόσο ήταν αυτό το ποσό πριν τέσσερα χρόνια; Πέριξ των  450 δις δολάριων. 

Αυτός είναι ο λόγος που αντίθετα με τους αναλυτές της UBS που πιστεύουν ότι αν η ανάπτυξη παραμείνει ισχυρή και ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί στο 2,5% θα υπάρξει πραγματικός κίνδυνος η Fed να ξεκινήσει και πάλι να αυξάνει τα επιτόκια, η στήλη εκτιμά ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει κάποια στιγμή τα επιτόκια, ακόμα αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανεχθεί μεγαλύτερο ύψος πληθωρισμού. 

Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America, αν η Fed μειώσει τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης, το κόστος των τόκων για το αμερικανικό δημόσιο θα μειωθεί κατά 33%.

Τελικά όμως, πόσο καλό νέο θα είναι για τις αγορές μια μείωση των επιτοκίων με εμφανή πίεση από το μέτωπο του χρηματοδοτικού κόστους και όχι σαν επιστέγασμα της επιτυχίας ελέγχου του πληθωρισμού;

H χθεσινή απάντηση δόθηκε από τη Wall στις χρηματιστηριακές μας οθόνες.

- Δεύτερο χαστούκι στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν το χθεσινό ράλι των τιμών του αλουμινίου, το οποίο σκαρφάλωσε σε ρεκόρ όλων των εποχών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και του νικελίου, λόγω της απαγόρευσης  που επέβαλαν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου το Σαββατοκύριακο στις νέες εμπορικές συναλλαγές  μετάλλων ρωσικής προέλευσης, με στόχο να μειωθεί η ικανότητα Ρωσίας  να χρηματοδοτεί την πολεμική της μηχανή.

Η κάθετη άνοδος της τιμής των δύο μετάλλων υποδηλώνει ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για σημαντικές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς οι  νέοι περιορισμοί αποτρέπουν οποιαδήποτε εμπορία αλουμινίου, νικελίου και χαλκού από τη Μόσχα, μετά το Σάββατο. 

Βέβαια, αυτά είναι καλά νέα για τις μετοχές εταιρειών παραγωγής αλουμινίου όπως η Alcoa ή η Rio Tinto και η Mytilineos.

Η τεχνική εικόνα 

 Το ανοδικό momentum στη Wall το «αποχαιρετήσαμε» την προηγούμενη εβδομάδα με το κλείσιμο κάτω από τον μέσο κινητό όρο των 30 ημερών.

Χθες η αγορά βρέθηκε με «συνοπτικές διαδικασίες» στην επόμενη στήριξη του μέσου κινητού των 50 ημερών-5120 μονάδες- δίνοντας και εδώ καθοδική διάτρηση.

Πρόσω ολοταχώς λοιπόν για τις 4963 μονάδες, εκτός και αποκατασταθεί ταχύτατα η ζώνη των 5120-5178 μονάδων.

Για τον γερμανικό δείκτη Dax η πρώτη στήριξη είναι στις 17724 μονάδες και για τον γαλλικό δείκτη CAC στις 7972. Η απώλεια των παραπάνω επιπέδων θα ανοίξει το διάγραμμα για τις 17280 μονάδες και 7763 μονάδες αντίστοιχα.

Όσο για το ελληνικό χρηματιστήριο που χθες δυστυχώς όχι μόνο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τα ψύχραιμα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά παρουσίασε μεγάλη ρηχότητα  σε όλο το εύρος του ταμπλό, το ζητούμενο είναι να μη χάσει τη ζώνη των 1350-1366 μονάδων, καθώς η επόμενη στήριξη είναι αρκετά πιο κάτω, στις 1297-1304 μονάδες.

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.