Το πετρέλαιο μπορεί να εκτροχιάσει το ράλι στις αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Το πετρέλαιο μπορεί να εκτροχιάσει το ράλι στις αγορές

Το νέο τρίμηνο το υποδεχθήκαμε με κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή με έμμεση εμπλοκή του Ιράν και νέα χτυπήματα της Ουκρανίας στο τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ρωσίας.

Το Ιράν, δεσμεύτηκε να «απαντήσει» κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας τη χώρα ότι βομβάρδισε το προξενείο της στη Δαμασκό και σκότωσε επτά αξιωματούχους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Πρόκειται για σημαντική κλιμάκωση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς το ενδεχόμενο μιας άμεσης εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο θα μπορούσε να προκαλέσει μια σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή με εύλογο αντίκτυπο στην προσφορά πετρελαίου. (σ.σ: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών).

Την ίδια στιγμή η Ουκρανία χτύπησε την Τρίτη ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου της Ρωσίας με επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένη περιοχή Ταταρστάν νοτιοανατολικά της Μόσχας, περίπου 1.300 χιλιόμετρα από τις γραμμές του μετώπου της σύγκρουσης.

Η επίθεση ήταν στα πλαίσια των ουκρανικών επιδρομών με drone με στόχο τις ρωσικές ενεργειακές υποδομές που συνεχίζονται ακατάπαυστα τις τελευταίες εβδομάδες.

Τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία είναι σημαντικά μέλη του OPEC+ και ως εκ τούτου οι γεωπολιτικές εξελίξεις αυτής της εβδομάδας ανεβάζουν κάθετα τους κινδύνους για την προσφορά του πετρελαίου, κάτι που αντικατοπτρίστηκε και στη χθεσινή άνοδο του μαύρου χρυσού, με το Brent να σημειώνει τιμές ακόμα και πάνω από τα 90 δολάρια/βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI πάνω από τα 86 δολάρια/βαρέλι.

Ένα πιθανό νέο ξέσπασμα των τιμών του πετρελαίου θα είναι πραγματικό «χτύπημα» για τις Κεντρικές Τράπεζες που προσπαθούν να ελέγξουν τον πληθωρισμό πάση θυσία.

Γι’αυτό άλλωστε ο Πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του χθες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δήλωσε απερίφραστα ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοι του δεν βιάζονται να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική, καθώς θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αξιολογήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής την τρέχουσα κατάσταση του πληθωρισμού.

Προφανώς, οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις και το αντίκτυπο τους στις τιμές του πετρελαίου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να διατηρήσει αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων ο τιμονιέρης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, κάνοντας ανοικτά την παραδοχή ότι «Σχετικά με τον πληθωρισμό, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν οι πρόσφατες μετρήσεις αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από ένα απλό χτύπημα».

Ενδεικτικές της ανησυχίας που υπάρχει στους κόλπους των Κεντρικών Τραπεζών ήταν και οι δηλώσεις του Ράφαελ Μπόστιτς, με τον αξιωματούχο της Fed να επαναλαμβάνει χθες την άποψη του ότι η Fed θα έπρεπε ίσως να προχωρήσει μόλις σε μία μείωση επιτοκίων τη φετινή χρονιά.

Καμία «συγκίνηση» από τον OPEC+ παρά τα διαφαινόμενα ελλείμματα

Ακόμα και πριν την τελευταία όξυνση των γεωπολιτικών ανησυχιών, η αγορά ανέμενε έλλειμα προσφοράς στο πετρέλαιο.

Θυμηθείτε για παράδειγμα την πρόσφατη έκθεση της Bank of America, σύμφωνα με την οποία η βελτίωση των προσδοκιών οικονομικής ανάπτυξης θα ωθήσει την αγορά πετρελαίου σε έλλειμμα 450.000 βαρελιών την ημέρα το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο ή την έκθεση της ΙΕΑ που πλέον αναμένει έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2024, έναντι πλεονάσματος που προέβλεπε προηγουμένως. (σ.σ: Σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Επιπλέον, όσον αφορά τη διύλιση, οι γεωπολιτικές αναταραχές ενίσχυσαν τη ζήτηση πετρελαίου μέσω μακρύτερων εμπορικών οδών, επηρεάζοντας την προσφορά και μειώνοντας την ικανότητα διύλισης μέσω των επιθέσεων στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές.

Δεδομένων των συνθηκών λοιπόν που διαμορφώνονται στην αγορά θα περίμενε κανείς ότι στη χθεσινή της συνεδρίαση η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης θα πρότεινε αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική παραγωγής, η οποία περιλαμβάνει την εθελοντική μείωση παραγωγής πετρελαίου από τα μέλη του OPEC+ κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τουλάχιστον, κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Όμως σύμφωνα με τις δηλώσεις δύο αντιπροσώπων σε διεθνή μέσα, δεν ελήφθη καμία πρωτοβουλία συστάσεων ώστε να εξεταστεί από τα μέλη του OPEC+ στην επόμενη επίσημη συνεδρίαση του καρτέλ.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, τα οποία σημείωσαν άνοδο έως και τα 90,41 δολάρια/βαρέλι για το Brent και εως τα 86,20 δολάρια/βαρέλι για το αμερικανικό αργό, για να αποκλιμακωθούν ελαφρώς λίγο αργότερα, μετά και τις ανακοινώσεις των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια, στα 451,4 εκατομμύρια βαρέλια. Πρόκειται για μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για άνοδο 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών.

Όμως πριν προλάβει να σχηματιστεί το χαμόγελο στα χείλη των επενδυτών, «έσβησε» από την ανακοίνωση ότι τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που μας πέρασε, στα 227,8 εκατομμύρια βαρέλια. Και εδώ πρόκειται για μια τεράστια διαφορά σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν μια μείωση πέριξ των 800.000 βαρελιών.

Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα διυλιστήρια των ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει αρκετά μεγάλες διακοπές λειτουργίας φέτος, είτε για συντήρηση, είτε εξαιτίας ηλεκτρικών προβλημάτων λόγω πυρκαγιών ή κακών καιρικών συνθηκών.

Η τεχνική εικόνα

H «μάχη των μαχών» όπως είχαμε περιγράψει την τεχνική αντίσταση των 85,50-85,78 δολαρίων/βαρέλι εν τέλει κερδήθηκε και το επόμενο στοίχημα είναι να κατοχυρωθεί το επίπεδο των 90 δολαρίων/βαρέλι. (σ.σ: Δεύτερο διάγραμμα).

Αν συμβεί αυτό, τότε το Brent θα βάλει πλώρη για τη ζώνη των 93,70-96 δολάριων/βαρέλι.

Οι πρώτες στηρίξεις είναι στα 85 και 82,4 δολάρια/βαρέλι

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.