Τελεσίγραφο Ισραήλ σε Χαμάς: Συμφωνήστε στο σχέδιο εκεχειρίας σε μια εβδομάδα ή ξεκινάει επίθεση στη Ράφα

Τελεσίγραφο Ισραήλ σε Χαμάς: Συμφωνήστε στο σχέδιο εκεχειρίας σε μια εβδομάδα ή ξεκινάει επίθεση στη Ράφα

Το Ισραήλ έδωσε στη Χαμάς μια εβδομάδα προθεσμία για να συμφωνήσει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ή θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, δήλωσαν την Παρασκευή Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η Χαμάς καθυστερεί να καταλήξει σε μια συμφωνία για εκεχειρία  προκειμένου να πετύχει καλύτερους όρους που θα της διασφάλιζαν την επιβίωσή της.

Το δημοσίευμα δεν διευκρινίζει πότε δόθηκε το τελεσίγραφο, αλλά επικαλείται Αιγύπτιους αξιωματούχους που μίλησαν σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι η Χαμάς θα πρέπει μέχρι την επόμενη Παρασκευή να συμφωνήσει στη συμφωνία.  

Η Αίγυπτος συνεργάστηκε με το Ισραήλ για μια αναθεωρημένη πρόταση κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε στη Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους. Η πολιτική ηγεσία της Χαμάς αναμενόταν να διαβουλευτεί με τη στρατιωτική της πτέρυγα στη Γάζα και να επανέλθει με τις δικές της θέσεις.

Ωστόσο, ο Γιαχία Σινουάρ, ο στρατιωτικός ηγέτης της οργάνωσης στη Γάζα, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται σε σήραγγες στον θύλακα και παίρνει τις τελικές αποφάσεις, δεν έχει απαντήσει, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. 

«Ο Σινουάρ αναμένεται να απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία που δεν περιλαμβάνει μια αξιόπιστη πορεία για τον τερματισμό του πολέμου», συμπλήρωσαν οι αξιωματούχοι στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.

Από την πλευρά των Αράβων διαμεσολαβητών εκτιμάται ότι «ο Σινουάρ πιστεύει ότι έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο, είτε επιβιώσει είτε όχι, ανοίγοντας τα μάτια του κόσμου για τα δεινά των Παλαιστινίων και φέρνοντας τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας στο προσκήνιο των παγκόσμιων υποθέσεων».

Η ηγεσία της Χαμάς στο εξωτερικό έχει δώσει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με την τελευταία προσφορά, και ανώνυμοι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι λένε στη WSJ ότι η τρομοκρατική ομάδα αμφισβητεί, όπως λέει, τις ασαφείς λεπτομέρειες της πρότασης σχετικά με τη διάρκεια της εκεχειρίας. 

Η Χαμάς θέλει μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός ενισχυμένη από τις εγγυήσεις των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ θα σεβαστεί τους όρους της και φοβάται ότι η τρέχουσα πρόταση θα επιτρέψει στο Ισραήλ να ξαναρχίσει τις μάχες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο Κάιρο μεταβαίνει αντιπροσωπεία της Χαμάς και διευθυντής CIA

Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι η αντιπροσωπεία της θα επισκεφθεί το Κάιρο το Σάββατο, όπου βρίσκεται από σήμερα και ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς.

Ειδικότερα, αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ότι ομάδα της τρομοκρατικής οργάνωσης θα βρεθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσά. Νωρίτερα, επικαλούμενο αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας και τρεις πηγές από το αεροδρόμιο του Καΐρου, το πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι ο διευθυντής της CIA έφτασε στο Κάιρο την Παρασκευή για συναντήσεις σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί στο Κάιρο με την επίσημη απάντηση της Χαμάς στην τελευταία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι.

Όπως μεταδίδει το κανάλι 12, Ισραηλινός αξιωματούχος εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά την απόφαση του Μπερνς να φτάσει στην Αίγυπτο πριν καν απαντήσει η Χαμάς στη συμφωνία, δημιουργώντας και πάλι προσδοκίες ότι μια συμφωνία είναι κοντά, ενώ μπορεί να μην είναι, μεταδίδει το ισραηλινό μέσο.

Ωστόσο, το δίκτυο αναγνωρίζει ότι οι ΗΠΑ πιέζουν σκληρά για μια συμφωνία και πιθανότατα έστειλαν τον Μπερνς στο Κάιρο για να ασκήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση.

Επικαλούμενη ανώτερη αιγυπτιακή πηγή, το αιγυπτιακό κανάλι Al Qahera μετέδωσε επίσης ότι το Κάιρο θα δεχθεί το Σάββατο την αντιπροσωπεία της Χαμάς για να συζητήσει για τις εξελίξεις στις συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα.

Οι διαμεσολαβητές λένε ότι περιμένουν από τη Χαμάς να δώσει την απάντησή της στην τελευταία εκδοχή της πρότασης για εκεχειρία και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Η Αίγυπτος, μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ηγείται των προσπαθειών διαμεσολάβησης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την επίτευξη μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα.

Το Κάιρο άσκησε πιέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στα τέλη του περασμένου μήνα, καθώς φαίνεται να ανησυχεί με την προοπτική μιας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης κατά της Χαμάς στη Ράφα στη νότια Γάζα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο κοντά στα σύνορα με τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου.

Οι ισορροπίες των δύο πλευρών

Οι Ισραηλινοί ηγέτες σταθμίζουν αν θα αποδεχθούν μια συμφωνία που θα καθυστερήσει ή θα αποτρέψει την προαναγγελθείσα χερσαία εισβολή στη νότια πόλη της Γάζας, Ράφα, ένα σενάριο που, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου για «απόλυτη νίκη» και καταστροφή της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς.

Αντιστοίχως, οι ηγέτες της Χαμάς καλούνται να αποφασίσουν εάν θα απολέσουν το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί τους, που είναι οι όμηροι, καθώς μπορεί η συμφωνία να εξασφαλίζει μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία αλλά δεν προεξοφλεί τον τερματισμό του πολέμου.

Το αρχικό στάδιο της συμφωνίας προβλέπει κατάπαυση του πυρός για  40 ημέρες στη διάρκεια της οποίας, η Χαμάς θα πρέπει να απελευθερώσει γυναίκες και άμαχους ομήρους με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατούμενων από το Ισραήλ.

Σε ένα επόμενο στάδιο, τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από έναν παράκτιο δρόμο στη Γάζα και θα κατευθυνθούν προς την ενδοχώρα για να διευκολύνουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Παράλληλα, αυτό θα επέτρεπε στους εκτοπισμένους αμάχους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς θα παράσχει μια λίστα με ομήρους που είναι ακόμη εν ζωή. Το Ισραήλ εκτιμά ότι η Χαμάς κρατά περίπου 100 ομήρους και τις σορούς άλλων 30 που είτε σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο, είτε πέθαναν σε αιχμαλωσία.

Εντός της τρίτης εβδομάδας, και οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν έμμεσες διαπραγματεύσεις που θα στοχεύουν στην εδραίωση μίας μόνιμης ηρεμίας. Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη φάση, τα ισραηλινά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν από την κεντρική Γάζα.

Στο δεύτερο στάδιο της συμφωνίας, οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιδιώξουν την εδραίωση μόνιμης ηρεμίας στην περιοχή μέσω της  απελευθέρωσης όλων των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, τόσο πολιτών όσο και στρατιωτών, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση περισσότερων Παλαιστίνιων κρατούμενων. 

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την παράδοση των σορών των νεκρών ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα, την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων που κρατούνται από το Ισραήλ και την έναρξη ενός πενταετούς σχεδίου ανοικοδόμησης. Στη συμφωνία αναφέρεται επίσης ότι η Χαμάς, θα συμφωνούσε να μην ξαναχτίσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο.

Τα σημεία διαφωνίας

Και οι δύο πλευρές θέλουν να τερματίσουν τον πόλεμο με τους δικούς τους όρους.

Οι ηγέτες της Χαμάς αρνούνται επί μήνες οτιδήποτε άλλο, εκτός από την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και τον οριστικό τερματισμό των μαχών. Οι μεσολαβητές από την πλευρά της Χαμάς θα ζητήσουν διευκρινίσεις για αυτά τα ζητήματα όταν επιστρέψουν στο Κάιρο.

Το Ισραήλ θέλει να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στα σπίτια τους ασφαλείς, τη συντριβή της Χαμάς στο πεδίο και την εκδίωξή της από τη Γάζα ώστε να μην είναι επαναληφθεί άλλη επίθεση όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο.

Το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι η εισβολή στη Ράφα είναι κρίσιμη για την επίτευξη αυτών των στόχων με τον Νετανιάχου να προειδοποιεί  ότι το Ισραήλ θα εισβάλει στην πόλη με ή χωρίς συμφωνία.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει επίσης μεγάλη εσωτερική πίεση. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις καλώντας τον να συνάψει αμέσως συμφωνία για τους ομήρους. Την ίδια στιγμή, οι σκληροπυρηνικοί του υπουργικού συμβουλίου του έχουν απειλήσει να ρίξουν την κυβέρνηση εάν τερματίσει τον πόλεμο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία παρέχει στο Ισραήλ ζωτικής σημασίας στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη, αντιτίθεται σε μια εισβολή στη Ράφα, εκτός εάν το Ισραήλ παράσχει ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία των αμάχων.

Διαβάστε Περισσότερα