FRAPORT GREECE: «Απογείωση» επιδόσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2024

FRAPORT GREECE: «Απογείωση» επιδόσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2024

Αύξηση επιβατικής κίνησης, επέκταση τουριστικής περιόδου και διατήρηση υψηλών προτύπων ασφάλειας στις ταξιδιωτικές ροές των 14 υπό διαχείριση ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων είναι οι στόχοι που μετατράπηκαν σε επιδόσεις, χάρη στη δυναμική στρατηγική ανάπτυξης της Fraport Greece.

Το φράγμα των 2 εκατομμυρίων επιβατών ξεπέρασε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 η επιβατική κίνηση για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Πιο συγκεκριμένα 2,09 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν σε Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Κω, Μυτιλήνη, Μύκονο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη και Σκιάθο, σημειώνοντας ρεκόρ για τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο και μια αύξηση κατά 11,2% σε σχέση με την περσινή περίοδο, που είχαν καταγραφεί 1,88 εκατ. επιβάτες.

Τη μεγαλύτερη κίνηση παρουσιάζουν οι επιβάτες εσωτερικού, οι οποίοι ανήρθαν σε 1,29 εκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με το 2023. Αντίστοιχα, η επιβατική κίνηση από εξωτερικό αυξήθηκε κατά 13,2% με 806 χιλιάδες επιβάτες να περνούν από τα εν λόγω τερματικά.

Με άνοδο 8,4% έκλεισε και το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου σε επίπεδο πτήσεων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με τις διεθνείς πτήσεις να βρίσκονται στο +12,5% και τις εγχώριες στο +6,9%, πάντα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Η κίνηση του μηνός Μαρτίου επίσης κινήθηκε σε πολύ θετικά επίπεδα. Η συνολική κίνηση για το συγκεκριμένο μήνα έφτασε στις 820 χιλιάδες επιβάτες παρουσιάζοντας αύξηση 12,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η πλειονότητα των επιβατών για το συγκεκριμένο μήνα προήλθε από το εσωτερικό (483 χιλιάδες) παρουσιάζοντας αύξηση 9,7%. Αντίστοιχα οι επιβάτες εξωτερικού ήταν 337 χιλιάδες αυξανόμενοι κατά 16,1% σε σχέση με πέρυσι.

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για τις προοπτικές περαιτέρω αύξησης της επιβατικής κίνησης σε ετήσια βάση, καθώς οι τρεις πρώτοι μήνες θεωρούνται παραδοσιακά από τους πιο αδύναμους της χρονιάς σε επίπεδα ταξιδιωτικών ροών.

Οι επιδόσεις ανά αεροδρόμιο

Η Θεσσαλονίκη παρουσίασε σχεδόν το 50% της κίνησης στο σύνολο των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων. Από τα 2,09 εκατ. επιβάτες το πρώτο τρίμηνο, το αεροδρόμιο Μακεδονία χρησιμοποίησαν 1,26 εκατ. επιβάτες με τη συνολική αύξηση στο 10,8%. Οι επιβάτες εσωτερικού ήταν 521 χιλιάδες έχοντας αύξηση 7,7% και οι επιβάτες εξωτερικού 747 χιλιάδες με αύξηση 13,1%.

Στο πρώτο τρίμηνο παρατηρείται επίσης αύξηση της επιβατικής κίνησης και στα 14 Περιφερειακά αεροδρόμια. Τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν της Κέρκυρας με 25,2% και 67 χιλιάδες επιβάτες, της Σαντορίνης με 16,2% και 115 χιλιάδες επιβάτες, της Ρόδου με 15,9% και 201 χιλιάδες επιβάτες, της Μυκόνου με 12,4% και 31 χιλιάδες επιβάτες και η πρώτη πεντάδα κλείνει με την Καβάλα που είχε αύξηση 12%.

Στο σύνολο επιβατών τη Θεσσαλονίκη με 1,26 εκατομμύρια ακολουθεί η Ρόδος με 201 χιλιάδες, ενώ τρίτο έρχεται το αεροδρόμιο Χανίων με 199 χιλιάδες, τέταρτο το αεροδρόμιο Σαντορίνης με 115 χιλιάδες και πέμπτο το αεροδρόμιο Μυτιλήνης με 75 χιλιάδες επιβάτες.

Επέκταση της τουριστικής περιόδου

Η νέα σεζόν ξεκίνησε φέτος νωρίτερα λόγω του καθολικού Πάσχα. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Κέρκυρα ανοίγουν σταδιακά για να υποδεχθούν τους διεθνείς τουρίστες που καταφθάνουν στη χώρα.

Σε επίπεδο χωρών από τις οποίες προήλθαν οι ταξιδιώτες το α’ τρίμηνο του έτους, η Γερμανία κατατάσσεται πρώτη, η Κύπρος ακολουθεί στη δεύτερη θέση, τρίτο το Ηνωμένο Βασίλειο, με Ιταλία και Ολλανδία, αντίστοιχα, στην τέταρτη και πέμπτη θέση.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένα τα νέα ρεκόρ που καταγράφονται για το σύνολο της αεροπορικής επιβατικής κίνησης με προορισμό την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας, το στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής σεζόν δείχνει να έχει κερδηθεί, με τις προσδοκίες για το έτος 2024 να κινούνται ανοδικά και τη συμβολή.

Επενδύσεις και ασφάλεια

Η ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια αντανακλά την απόδοση της στρατηγικής ανάπτυξης της Fraport Greece στο γόνιμο έδαφος που δημιουργεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Εστιάζοντας στη διατήρηση υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας και ομαλής λειτουργίας των επιβατικών ροών, η διοίκηση επενδύει ετησίως περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των υπό διαχείριση αεροδρομίων της, ώστε να αποτελούν τις πλέον ασφαλείς πύλες διακίνησης και εισόδου επιβατών στη χώρα.

Ωστόσο, δεδομένων των γεωπολιτικών εξελίξεων και του διεθνούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στον κλάδο των αερομεταφορών, η διοίκηση παραμένει σε εγρήγορση με στόχο την απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ευρύτερα ο τουριστικός κλάδος.

Με γνώμονα την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τη συνεχή ροή επενδύσεων, η Fraport Greece συμπράττει με τοπικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα για την αναβάθμιση των αγορών-στόχων στις οποίες δραστηριοποιείται, ενώ συνεργάζεται στενά με τις αεροπορικές εταιρείες για τη διατήρηση των υφιστάμενων δρομολογίων και τη δημιουργία νέων που θα προωθήσουν την ανάπτυξη όχι μόνο των 14 τερματικών της αλλά και την ανάδειξη των ευρύτερων περιοχών σε κορυφαίους διεθνείς προορισμούς.