Χρηματιστήριο Αθηνών: Γενικευμένο sell off και «βουτιά» 2,40%
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γενικευμένο sell off και «βουτιά» 2,40%

Στο «βαθύ κόκκινο» επέστρεψαν σήμερα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να ακολουθεί στην πτωτική κίνηση. Οι πωλητές στο Χ.Α. επικράτησαν για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και μάλιστα με ιδιαίτερη ευκολία, με τον γενικό δείκτη να χάνει σημαντικό μέρος από τα κέρδη της φετινής χρονιάς.

«Το Ισραήλ εμφανίζεται αποφασισμένο να απαντήσει στην επίθεση της Τεχεράνης και δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιον λογικό επενδυτή, να θέλει να αναλάβει τέτοιον ασύμμετρο κίνδυνο, αγοράζοντας μετοχές σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον.

Συγκρίνοντας τη δυνητική απόδοση σε ένα ευτυχές σενάριο, με τη δυνητική απώλεια σε ένα δυστυχές, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος ανάληψης περαιτέρω κινδύνου», ήταν η απάντηση έμπειρου αναλυτή, προς το Liberal, εκδηλώνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Από την άλλη και με δεδομένο το Χ.Α. είναι μια μικρή, ρηχή, αναδυόμενη αγορά, εύλογα οι κινήσεις κάποιων ισχυρών funds λαμβάνουν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα και διαμορφώνουν κλίμα σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό, ενώ η απόσυρση των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ολοκληρώνει την πτωτική εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σε κάθε περίπτωση οι αγορές και κατ’  επέκταση και το ελληνικό χρηματιστήριο, έχουν μπει σε περίοδο υψηλής μεταβλητότητας, που δεν αποκλείεται να ενταθεί  αν το Ισραήλ κάνει πράξη τις απειλές ότι «θα υπάρξει επώδυνη απάντηση στο Ιράν, αλλά όχι γενικευμένη σύρραξη.

Τεχνικά και μέχρι νεωτέρας, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει πλαγιοκαθοδικά, με άνω όριο τις 1.425 - 1.431 μονάδες. Οι οποίες έχουν και την τεχνική τους αξία, καθότι εκεί αναγνωρίστηκε η αδυναμία των αγοραστών να προχωρήσουν ψηλότερα. Η προσοχή και στις 1.360 μονάδες, καθώς αν ο δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο, δεν μπορεί να αποκλειστεί επιτάχυνση της πτωτικής κίνησης.

Διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs, προχωρώντας σε αλλαγή των τιμών-στόχων και των συστάσεων που δίνει για τις μετοχές τους. Αναβαθμίζει την Eurobank σε «Buy», διατηρεί τη σύσταση «Buy» στην Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα και υποβαθμίζει την Alpha Bank σε «Neutral». Η νέα τιμή-στόχος για την Eurobank τοποθετείται στα 2,5 ευρώ, από 1,95 ευρώ προηγουμένως, για την Πειραιώς στα 5,30 ευρώ, από 4,70 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική Τράπεζα στα 10 ευρώ, από 8,9 ευρώ πριν, ενώ για την Alpha Bank, η νέα τιμή στόχος είναι στα 1,95 ευρώ, από 2,11 ευρώ προηγουμένως.

Την κάλυψη της Μοτοδυναμική ξεκίνησε η Eurobank Equities δίνοντας σύσταση «αγοράς» και τιμή - στόχο τα 4 ευρώ. Για το 2024 περιμένει έσοδα 186 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 12,8 εκατ. ευρώ, από 11,8 εκατ. ευρώ το 2023.

Ανάπτυξη 2% για φέτος και 1,9% για το 2025 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα στην εξαμηνιαία έκθεση του για τις οικονομικές προοπτικές των κρατών μελών του (world economic outlook) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

O γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, για να κλείσει στο χαμηλό ημέρας και στις 1.357,3 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,4%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 157 εκατ., από τα οποία τα 17,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι  Alpha Bank (-3,62%), Aegean Airlines (-4,31%), Quest (-3,46%), Coca Cola (-3,11%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-5,73%), ΔΕΗ (-3,62%), ΕΥΔΑΠ (-3,04%) και Τέρνα Ενεργειακή (-5,34%).

Αντίθετα, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές μόνο η Ελλάκτωρ (+0,20%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+5,61%), ΓΚΜΕΖΖ (+1,44%), ΦΒΜΕΖΖ (+1,28%) και Performance (+0,95%).