Απειλεί το Bitcoin το χρηματοπιστωτικό σύστημα;
Shutterstock
Shutterstock

Απειλεί το Bitcoin το χρηματοπιστωτικό σύστημα;

Δεν είναι λίγοι αναλυτές που παρά τις κινήσεις θεσμικότητας που κατευθύνονται οι αγορές κρυπτονομισμάτων, ακόμα θεωρούν πως το Bitcoin αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού αλλά και του πολιτικού συστήματος.

Μια νέα έρευνα που έγινε από καθηγητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, διαπιστώνει ότι τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin αποτελούν μικρότερη απειλή για την παγκόσμια πολιτική οικονομία από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Τα ευρήματα της έρευνας καταρρίπτουν τη θεμελιωμένη άποψη πως τα κρυπτονομίσματα μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. 

Αντίθετα, η ίδια έρευνα θεωρεί πως τα stablecoins ενισχύουν τη νομισματική ισχύος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές Heather-Leigh Ba και Ömer Faruk Şen,τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν πραγματικά απειλή για την παγκόσμια πολιτική οικονομία, καθώς οι χώρες που αντιτίθενται στην κυριαρχία των ΗΠΑ είναι επίσης πιο πιθανό να τα απαγορεύσουν.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Review of International Political Economy, εξέτασε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απόφαση μιας χώρας να απαγορεύσει ή να περιορίσει την πρόσβαση των πολιτών της σε κρυπτονομίσματα.

Αντίθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χώρες με πιο αυστηρούς οικονομικούς ελέγχους ήταν πιο πιθανό να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τα κρυπτονομίσματα, επειδή αποτελούν απειλή για την οικονομική τους σταθερότητα.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον, είναι πως αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα κρυπτονομίσματα ως τρόπο για να κερδίσουν ένα πλεονέκτημα έναντι των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου. 

Ωστόσο, αυτή η πολιτική περιορισμού ίσως είναι πιο ριψοκίνδυνη για αυτές τις χώρες, καθώς καθιερώνεται σταδιακά μεγαλύτερη παγκόσμια υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων - αυτό αναμένεται να αποδυναμώσει σε μεγαλύτερη κλίμακα τις μικρότερες οικονομίες που δεν μπορούν να υιοθετήσουν τα κρυπτονομίσματα.

Αντίθετα, τα κρυπτονομίσματα δεν θα μπορούσαν να διαταράξουν τη θέση των ΗΠΑ ως κυρίαρχης παγκόσμιας νομισματικής δύναμης. Ωστόσο, ορισμένα κρυπτονομίσματα, όπως τα stablecoins που βασίζονται στο δολάριο των ΗΠΑ, μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην ενίσχυση της νομισματικής ισχύος των ΗΠΑ.

Οι συγγραφείς της μελέτης, εντοπίζουν τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν μια χώρα πιο πιθανό να απαγορεύσει ή να περιορίσει τη χρήση κρυπτονομισμάτων: 

α. Χώρες που καθορίζουν τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός τους, 
β. Αυτές με αυταρχικά καθεστώτα,
γ. Εκείνες που επιβάλλουν ελέγχους κεφαλαίων στους πολίτες τους.  

Τα κρυπτονομίσματα επιτρέπουν στους χρήστες να στέλνουν κεφάλαια, περιορίζοντας τα πιθανά capital controls. Οι Κεφαλαιακοί έλεγχοι εφαρμόστηκαν και στην Ελλάδα από τις 28 Ιουνίου του 2015, όταν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.

Τα κρυπτονομίσματα μπορούν επίσης να παρακάμψουν τις επίσημες σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, επηρεάζοντας την αξία του νομίσματος μιας χώρας.

Οι συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία δείχνουν πως οι αποφάσεις για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων «παρακινούνται σε μεγάλο βαθμό από τις πρακτικές ανησυχίες των κυβερνήσεων σχετικά με τον νομισματικό και πολιτικό έλεγχο» και όχι από τη δυνατότητά τους να διαταράξουν το τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα.