Γιατί… «τρώγονται» τα ελληνικά ομόλογα
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί… «τρώγονται» τα ελληνικά ομόλογα

Με την αβεβαιότητα για την πορεία των επιτοκίων στις δύο όχθες του Ατλαντικού να κρατεί καλά επηρεάζοντας και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κάνει το βήμα και βγαίνει στις αγορές με μια μεγάλης διάρκειας έκδοση της τάξεως των 30 ετών.

Το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών θα δείξει την έκταση της ζήτησης που θα εκδηλωθεί αλλά και το τελικό κόστος με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα. Πέρα από αυτό όμως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο διαχειριστής του ελληνικού χρέους μπορεί να «πουλάει» μια τέτοια έκδοση στις αγορές συνοδεύοντάς τη με ένα πειστικό «story» όσον αφορά την αξιοπιστία των «προϊόντων» που διαθέτει.

Γιατί λοιπόν οι αγορές θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα «τρώγονται» ακόμη και σε αυτή τη διάρκεια; (σ.σ τα 30 χρόνια μας φτάνουν στο 2054 πολύ πιο μακριά από οποιοδήποτε χρονικό ορόσημο όπως το 2032 κλπ).

1.        Πρώτον διότι η εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας είναι από τις μικρότερες της Ευρώπης. Οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες περιορίζονται στο 5% του ΑΕΠ (περίπου 10 δισ. ευρώ) όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 10%. Άρα, όποιος θέλει να αγοράζει Ελλάδα (σ.σ και πλέον από τη στιγμή που ανήκουμε στην επενδυτική βαθμίδα οι διαχειριστές πρέπει να αγοράζουν Ελλάδα) δεν έχει και πολλές ευκαιρίες. Μεγάλη ζήτηση, μικρή προσφορά, ο βασικός νόμος της οικονομίας.

2.        Δεύτερον η Ελλάδα πουλάει «εγγύηση»: κλειδωμένους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους σε ταμειακούς όρους στα 5 δισ. ευρώ για τουλάχιστον 20 χρόνια. Και λόγω του ότι το χρέος ανήκει στον επίσημο τομέα και λόγω του ότι έχουν συναφθεί swaps που εξουδετερώνουν τις όποιες επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων

3.        Τρίτον η Ελλάδα αρχίζει να «μετριέται» από τους οίκους και τους επενδυτές όχι μόνο με βάση την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ (εκεί βελτιωνόμαστε αλλά έχουμε τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη) αλλά και με βάση την αναλογία του «καθαρού» χρέους προς το ΑΕΠ. Εκεί πλέον μπαίνει ο παράγοντας των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων της χώρας που μπορούν από σήμερα να ξεπεράσουν και τα 36-37 δισ. ευρώ. Άλλη χώρα με τέτοια αναλογία ταμειακών διαθεσίμων προς το ΑΕΠ δεν υπάρχει.

Αποδοχή της σημερινής έκδοσης από τις αγορές θα στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα καλύπτει ήδη από το πρώτο τετράμηνο το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού. Φτάνοντας στα 8 δισ. ευρώ ή και παραπάνω (σ.σ αυτή τη στιγμή έχει μαζέψει 5,2 δισ. ευρώ) ουσιαστικά θα έχει μαζέψει τους απαιτούμενους πόρους ειδικά αν συνυπολογιστεί ότι υπάρχουν μπροστά και 6 επανεκδόσεις που μπορούν εγγυημένα να αποφέρουν από 200-400 εκατ. ευρώ η καθεμία.