Πιο κοντά στην υλοποίησή της είναι η ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων κατόπιν ανάθεσης στο ΑΠΘ του σχεδιασμού προγραμμάτων σπουδών.
Στο ΑΠΘ ο σχεδιασμός προγράμματος σπουδών για την Κρατική Σχολή Κινηματογράφου
Shutterstock
Shutterstock

Στο ΑΠΘ ο σχεδιασμός προγράμματος σπουδών για την Κρατική Σχολή Κινηματογράφου

Πιο κοντά στην υλοποίησή της είναι η ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων κατόπιν ανάθεσης στο ΑΠΘ του σχεδιασμού προγραμμάτων σπουδών.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανατίθεται ο σχεδιασμός προγραμμάτων σπουδών και ο καθορισμός των αναγκαίων υποδομών για την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων, έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού με προϋπολογισμό 260.000 ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ανάθεση στο ΑΠΘ γίνεται από το ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης η οποία υπεγράφη ανάμεσα στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, Κυριάκου Υάκινθου.

Σκοπός της ίδρυσης και της λειτουργίας της νέας Σχολής είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, η κατάρτιση τεχνικών κινηματογράφου και οπτικοακουστικών μέσων υψηλής εξειδίκευσης, ώστε να μπορούν ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής και στις διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές. Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης είναι να διαμορφωθούν οκτώ εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών, με έμφαση σε νέες δεξιότητες, που θα αποτελέσουν τον κορμό της παρεχόμενης εκπαίδευσης από τη Σχολή και να περιγραφούν οι αναγκαίες κτιριακές υποδομές, σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες, για την εγκατάσταση της Σχολής. 

Όπως το ΥΠΠΟ διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του, «η υλοποίηση του έργου ανατίθεται σε ερευνητική ομάδα καθηγητών/τριών, που θεραπεύουν συναφή γνωστικά αντικείμενα σε ΑΕΙ της Ελλάδας, αλλά και σε αντίστοιχες σχολές εγνωσμένου κύρους του εξωτερικού, καθώς και με τη συμμετοχή επαγγελματιών της εκάστοτε ειδικότητας που χαίρουν ευρείας αναγνώρισης από τον κόσμο της εγχώριας αγοράς».

Ειδικότερα, η σύνταξη κάθε προγράμματος σπουδών ανατίθεται σε τετραμελή επιτροπή, υπό την εποπτεία επταμελούς ερευνητικής ομάδας αποτελούμενης από επτά μέλη ΔΕΠ ελληνικών ΑΕΙ, ενώ στο ερευνητικό έργο θα απασχοληθούν συνολικά 32 ειδικοί επιστήμονες, καλλιτέχνες και τεχνικοί. Επιστημονικά υπεύθυνος για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης ορίζεται ο καθηγητής του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Απόστολος Καρακάσης. 

Υπενθυμίζεται ότι κεντρική προτεραιότητα του ΥΠΠΟ είναι η ίδρυση Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων. Το έργο εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική του ΥΠΠΟ για την ενίσχυση του κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού τομέα. Με τη σειρά του, το ΥΠΠΟ εμπιστεύεται, στο σημαντικό αυτό έργο στο ΑΠΘ, ώστε τα προγράμματα σπουδών να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις διεθνείς τάσεις, τις ποιοτικές απαιτήσεις των σύγχρονων κινηματογραφικών παραγωγών, τις ανάγκες της αγοράς, αλλά και την επιταγή της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας. 

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Μαραγιάννη