Άμεση ανάλυση: Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, η επιχείρηση στη Ράφα και η στάση Μπάιντεν
Tι ξημερώνει στη Μ. Ανατολή

Άμεση ανάλυση: Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, η επιχείρηση στη Ράφα και η στάση Μπάιντεν

Η επιχείρηση στη Ράφα φαίνεται πως αποτελεί πλέον μονόδρομο για το Ισραήλ μετά το νέο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, οι Ισραηλινοί δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν την επιχείρηση στη Ράφα, παρά το αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ, πως δεν θα προχωρήσουν στην παράδοση όπλων.

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου δημοσίευσε ένα βίντεο, με αποδέκτη τον Τζο Μπάιντεν, από μια ομιλία που εκφώνησε την Κυριακή για τον εορτασμό του Ολοκαυτώματος.

Στην ομιλία, ο Νετανιάχου είπε: «Καμία πίεση ... δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να αμυνθεί» και να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους. «Ογδόντα χρόνια πριν, στο Ολοκαύτωμα, ο εβραϊκός λαός ήταν εντελώς ανυπεράσπιστος απέναντι σε εκείνους που επιδίωκαν την καταστροφή μας. Κανένα έθνος δεν ήρθε να μας βοηθήσει».

Ο ίδιος προσέθεσε: «Ορκίζομαι σήμερα εδώ από την Ιερουσαλήμ σε αυτή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Εάν το Ισραήλ αναγκαστεί να σταθεί μόνο του, το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του. Αλλά ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, επειδή αμέτρητοι αξιοπρεπείς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας».

Για τις εξελίξεις στη Γάζα και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μίλησαν στο Liberal και τον Νικόλα Ταμπακόπουλο οι αντιστράτηγοι ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης και Λάμπρος Τζούμης.

Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α. , συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs».

Η όλη εικόνα στη Γάζα δείχνει ότι παρά το αδιέξοδο των συνομιλιών και την προβληματική στάση έναντι του Ισραήλ από πλευράς ΗΠΑ, ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις και θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Ράφα. Και αυτό γιατί γνωρίζει ότι μόνο κάτω από την πίεση μιας επιχείρησης η Χαμάς πρόκειται να προβεί σε κίνηση απελευθέρωσης αριθμού των ομήρων, θέμα το οποίο αποτελεί έναν από τους αντικειμενικούς σκοπούς της επιχείρησης.

Φυσικά, ο κύριος αντικειμενικός σκοπός είναι η πλήρης εκκαθάριση της Γάζας από την Χαμάς, η εξορία των ηγετικών στελεχών, η δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της Γάζας και ο πλήρης έλεγχος του βόρειου τμήματος της περιοχής. Θέματα από τα οποία το Ισραήλ δείχνει ανυποχώρητο. Σε ό,τι αφορά στη στάση Μπάιντεν, αυτή θα επηρεαστεί από την κατάσταση της κλιμάκωσης ή μη των αντιδράσεων στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία των ΗΠΑ ενόψει εκλογών, όμως είναι αδύνατο να πάψει η υποστήριξη προς το Τελ Αβίβ.

Η στάση της Χαμάς στις τελευταίες συνομιλίες δείχνει ότι προσπάθησε να εκθέσει το Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις και να διαπραγματευθεί την παράδοση μέρους των ομήρων, αφού παύσουν εντελώς οι επιχειρήσεις του Ισραήλ, κάτι που για το Τελ Αβίβ φαντάζει αδύνατο.

Λάμπρος Τζούμης, Αντιστράτηγος ε.α.

Νομίζω ότι η απόφαση να συνεχίσει τις επιχειρήσεις το Ισραήλ στη Ράφα ήταν προειλημμένη και προς εκεί κατευθυνόμαστε μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Η εισβολή είχε ανακοινωθεί εδώ και δύο μήνες πριν το χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, ενδεχομένως αυτό ήταν που καθυστέρησε την απόφαση της εισβολής.

Οι λόγοι που όπως φαίνεται το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα, είναι δύο: Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι είχε δύο στόχους. Την απελευθέρωση των ομήρων και την εξολόθρευση της Χαμάς παράλληλα με τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας.

Κανένας από τους δύο στόχους δεν έχει επιτευχθεί, πάνω από 100 όμηροι βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και φαίνεται πως είναι επιχειρησιακά ενεργή. Η επιχείρηση στη Ράφα θα έχει όμως και κάποιες παρενέργειες. Η πρώτη είναι η ανθρωπιστική κρίση που θα προκύψει και η δεύτερη οι προσφυγικές μεταναστευτικές ροές που θα είναι αυξημένες και για τη χώρα μας και τρίτον θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης σε ό,τι αφορά τους παίκτες που ελέγχει το Ιράν. Δηλαδή, τους Χούθι, την Χεζμπολάχ και τη Χαμάς.

Σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ, φαίνεται πως παίρνει αποστάσεις προκειμένου να δείξει ανθρωπιστικό πρόσωπο, παρά το γεγονός ότι πιστεύω ότι η στήριξη στο Ισραήλ εν τέλει θα συνεχιστεί. 

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

** Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης είναι πόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιτελών του Στρατού Ξηράς, της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Υπηρέτησε στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ ως επιτελής και σε διευθυντικές θέσεις.  Σε εθνικό επίπεδο, τμηματάρχης Συνδρομής στην Αντιμετώπιση Καταστροφών. Στο ΝΑΤΟ εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στις επιτροπές Civil Emergency Planning και Senior Civil Emergency Planning Committee. Διοικητής του 286ου Τάγματος Πεζικού στη Λήμνο, του 38ου Συντάγματος Πεζικού στη Ρόδο της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου και της 88ης ΣΔΙ (Ταξιαρχίας Λήμνου). Υποδιοικητής της ΧVI Mηχανοκίνητης Mεραρχίας Πεζικού (Διδυμότειχο).