Internet: Ζημιές σε υποβρύχια και χερσαία καλώδια προκαλούν διακοπές στις συνδέσεις
Shutterstock
Shutterstock

Internet: Ζημιές σε υποβρύχια και χερσαία καλώδια προκαλούν διακοπές στις συνδέσεις

Τα υποβρύχια και τα χερσαία καλώδια μεταφέρουν σήματα επικοινωνίας, όπως η κίνηση στο Διαδίκτυο, σε ωκεανούς και ξηρά - και συχνά είναι ισχυρά μονωμένα για να αποτρέψουν την καταστροφή τους.

Ωστόσο, με αρκετή αποφασιστικότητα και λίγη εφευρετικότητα ακόμη και τα καλώδια στα βαθύτερα νερά μπορούν να υποστούν ζημιά, είτε σκόπιμα είτε όχι.

Η τελευταία έκθεση της Cloudflare σχετικά με τις διαταραχές του διαδικτύου τοποθετεί τη ζημιά στα υποβρύχια καλώδια ως την κύρια αιτία διακοπών του διαδικτύου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Περιορισμοί, διαταραχές και αναταραχές

Η σημαντικότερη σκόπιμη διακοπή της διαδικτυακής κίνησης προκλήθηκε από τους Χούθι που έκοψαν τρία καλώδια στην περιοχή παράλληλα με τη διακοπή της διεθνούς ναυσιπλοΐας σε μια εκστρατεία πυραυλικών και μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών επιθέσεων κατά της κυκλοφορίας που διέσχιζε τη διώρυγα του Σουέζ.

Τα καλώδια Europe India Gateway, Seacom/Tata και Asia Africa Europe-1 είχαν όλα σημάδια σκόπιμης ζημιάς που πιθανότατα έγινε με τη χρήση άγκυρας πλοίου, αναφέρει η έκθεση.

Τα καλώδια που περιβάλλουν την αφρικανική ακτογραμμή ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα σε υποβρύχιες καταπτώσεις βράχων, με το Σύστημα Καλωδίων Δυτικής Αφρικής, το Υποβρύχιο Καλώδιο Ατλαντικού 3/Υποβρύχιο Καλώδιο Δυτικής Αφρικής, το African Coast to Europe και το MainOne να έχουν υποστεί ζημιές με αυτόν τον τρόπο.

Εκλογές, περίοδοι εμφύλιων ταραχών ή συνδυασμός των δύο συνέβαλαν επίσης σε διακοπές σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, συνήθως για την καταστολή διαδηλώσεων και τον έλεγχο της ροής πληροφοριών, με το Τσαντ, το Πακιστάν και τη Σενεγάλη να παρουσιάζουν διακυμάνσεις και διακοπές στην τακτική κυκλοφορία.

Ο πόλεμος είναι προφανώς ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση διακοπών στο διαδίκτυο, με την Ουκρανία, το Σουδάν και την Παλαιστίνη να υφίστανται επιπτώσεις στη συνδεσιμότητά τους, με τις διακοπές στην Ουκρανία να προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία.