Αλήθειες και μύθοι από τη σύγκριση με τις ξένες αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών

Αλήθειες και μύθοι από τη σύγκριση με τις ξένες αγορές

Τα περισσότερα άρθρα και οι περισσότερες αναλύσεις για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναφέρονται στις σημαντικές αντοχές που δείχνει απέναντι στις αντίξοες διεθνείς συνθήκες, στην αποστασιοποίηση του σε σχέση με τις βυθίσεις των ξένων αγορών, στις ικανοποιητικές κερδοφορίες των επιχειρήσεων που καθορίζουν την πορεία του Γενικού δείκτη και γενικότερα στην υγιή συμπεριφορά του. Αναφορά επίσης γίνεται στις προσπάθειες του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να κατακτήσει το επίπεδο των 900 μονάδων. Κάτι που συνέβη δυο φορές μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από αυτό. 

Με το κλείσιμο του δεύτερου τετράμηνου του 2022, θα προχωρήσουμε σε μια αναδρομή της πορείας του ΧΑ, συγκριτικά με τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του πλανήτη.

Η πρόσφατη χρηματιστηριακή εβδομάδα, έφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία θέση της λίστας των αγορών που παρακολουθούμε. Κάτι που οφείλεται όχι μόνο στους γνωστούς λόγους της διεθνούς ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, αλλά και στους φόβους τόσο για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, όσο και για τη σημαντική αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, καθώς και για την αύξηση του spread απέναντι στα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Εβδομαδιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη Χρηματιστηρίου Αθηνών

O Γενικός Δείκτης του Χ.Α. με αρνητική απόδοση της τάξης του -5,48%, τερμάτισε στην τελευταία θέση των αποδόσεων των 19 χρηματιστηρίων που παρακολουθούμε. Πρώτο σε απόδοση ήταν το χρηματιστήριο της Μόσχας, το οποίο μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει χάσει τον έστω και μικρό διεθνή χαρακτήρα του και είναι άκρως χειραγωγούμενο από το Κρεμλίνο, ως μέρος της γενικότερης οικονομικής προπαγάνδας. Σε θετικό έδαφος είχε κινηθεί την εβδομάδα που μας πέρασε μόνον ο DAX.

Εβδομαδιαία απόδοση διεθνών χρηματιστηρίων

Σε μηνιαίο χρονικό περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης του αφού αποπειράθηκε να περάσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και πάλι υποχώρησε γρήγορα καταλήγοντας στις 844,78 μονάδες.

Διάγραμμα 30 ημερών του Γενικού Δείκτη Χρηματιστηρίου Αθηνών

Οι απώλειες της τάξης του -2,93%, σε μηνιαία βάση έχει φέρει το Χ.Α. σε καλύτερη θέση από μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη όπως του Μιλάνου, του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και των χρηματιστηριακών δεικτών της Νέας Υόρκης, Dow Jones 30, S&P 500 και Nasdaq 100.

Μηνιαία απόδοση διεθνών χρηματιστηρίων

Όσον αφορά το τελευταίο τρίμηνο, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρισκόταν και αυτό στο κόκκινο, όπως όλες οι αγορές του πλανήτη με μοναδική εξαίρεση και πάλι το Χρηματιστήριο της Μόσχας για τους προαναφερθέντες λόγους. Οι φόβοι για τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση είχαν φέρει το Γενικό Δείκτη στο -5,81%, με τον Ιταλικό Χρηματιστήριο στο -9,32% και τον DAX στο -9,75%.

Τριμηνιαία απόδοση διεθνών χρηματιστηρίων

To τελευταίο εξάμηνο, μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όλα τα χρηματιστήρια καταγράφουν σημαντικές πτώσεις. Ο Nasdaq είναι στο -13,80%, ο Hang Seng στο -13,42%, ο S&P 500 στο -9,63, ο Dow Jones στο -7,33%, ο DAX στο -4,73%, οπότε η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. κατά -1,15% θεωρείται σχετικά επιτυχής.

Εξαμηνιαία απόδοση διεθνών χρηματιστηρίων

Αν ανατρέξουμε σε συγκρίσεις με τις τιμές προ δωδεκαμήνου, όταν τα χρηματιστήρια είχαν ήδη αρχίζει να παρουσιάζουν τις πρώτες δυσκολίες τους, ακόμα και πριν από την έναρξη της Ρωσικής εισβολής, η απόδοση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών που βρίσκεται στο -7,69 είναι τρίτη στον κόσμο, μετά το +0,85 του FTSE100 του Λονδίνου και το -5,07% του Nikkei στο Τόκιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο S&P500 βρίσκεται στο -13,38%, ο DAX στο -17,31% και ο Nasdaq στο -22,71% 

Δωδεκάμηνη απόδοση διεθνών χρηματιστηρίων

Διάγραμμα Δωδεκάμηνου του  Γενικού Δείκτη Χρηματιστηρίου Αθηνών

Όταν προσπαθούμε να προβαίνουμε σε συγκρίσεις για τη πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ένα πιο ευρύ χρονικό παρελθόν επενδυτικό. Όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα, όταν ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσα στη τελευταία τριετία κατέγραφε αρνητική απόδοση της τάξης του -1,07%,  τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του πλανήτη έκαναν πάρτι με το Nasdaq στο +58,99%, τον S&P500 στο +34,40%, το Nikkei225 στο +34,06% και πάει λέγοντας. Δηλαδή οι πρόσφατες συγκρίσεις του 2021 και 2022, δεν λαμβάνουν υπ’  όψιν τους τις διαφορετικές αφετηρίες.   

Τριετής απόδοση διεθνών χρηματιστηρίων

Στο ακόλουθο γράφημα απεικονίζεται η πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου, από την εποχή πριν από την κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και την κατάρρευση της Lehman Brothers μέχρι σήμερα. Αν το γράφημα, ήταν καρδιογράφημα, ίσως και να έδειχνε το σταμάτημα της λειτουργίας μιας καρδιάς. Διότι αν σκεφτούμε την πτώχευση της χώρας, το PSI, τα capital controls, τις αποτυχημένες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, το αντιεπενδυτικό περιβάλλον, τα κόκκινα δάνεια και πολλά άλλα, θα συνειδητοποιήσουμε, ότι οι αποκλίσεις από τις ξένες αγορές κατά το παρελθόν, είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Ωστόσο τα σημερινά θετικά νέα του εγχώριου επιχειρηματικού και επενδυτικού χρηματιστηριακού οικοσυστήματος, προσκρούουν πάνω στο αρνητικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον και στη χαμηλή ανάληψη ρίσκου από την πλευρά των ξένων funds.

Πορεία του  Γενικού Δείκτη Χρηματιστηρίου Αθηνών 2005-2022