Φόβοι για τις αποδόσεις των ομολόγων
shutterstock
shutterstock

Φόβοι για τις αποδόσεις των ομολόγων

Με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό να εντείνονται στις ΗΠΑ, το ενδεχόμενο να ανεβεί η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου πάνω από το υψηλό 16ετίας του 5% όπου έφτασε τον περασμένο Οκτώβριο, γίνεται όλο και πιο απειλητικό.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα τις τελευταίες εβδομάδες καθώς τα σημάδια επιμονής του πληθωρισμού αποδυναμώνουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα προβεί σε σημαντικές μειώσεις επιτοκίων.

Η απόδοση στο 10ετές ομόλογο αναφοράς των ΗΠΑ έχει αυξηθεί 80 μονάδες βάσης φέτος στο 4,70%, σε υψηλό πενταμήνου, και πολλοί επενδυτές βλέπουν περαιτέρω άνοδο το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την BofA Global Research, η κατανομή των funds σταθερού εισοδήματος σε ομόλογα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003. Ορισμένες κατηγορίες hedge funds έχουν γυρίσει πολύ bearish στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Ο παράγοντας κλειδί είναι ο πληθωρισμός. Αν οι αγορές δεν δουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός ελέγχεται δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων δεν θα συνεχίσουν την άνοδο τους, ενδεχομένως προς το 5,25%.

Φρέσκο σημάδι ότι ο πληθωρισμός αναθερμαίνεται ήρθε την περασμένη Πέμπτη καθώς ο δείκτης PCE καταναλωτικών δαπανών που παρακολουθεί η Fed αυξήθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις το πρώτο τρίμηνο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι στην αγορά παραγώγων τα επιτοκιακά futures τιμολογούν πλέον μείωση μόνο 35 μονάδων βάσης φέτος αντί για 150 μονάδες βάσης που τιμολογούσαν στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Τα δε νέα στοιχεία για τον δείκτη PCE τον Μάρτιο που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή επιβεβαίωσαν τους φόβους επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, που σημαίνει ότι οι μειώσεις επιτοκίων πιθανότατα θα καθυστερήσουν.

Ο δείκτης PCE που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο και έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 2,8%.

Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed είναι προγραμματισμένη για την 1η Μαίου και δεν αναμένεται μείωση στο κόστος χρήματος.

Το επίπεδο των ομολογιακών αποδόσεων είναι κάτι που παρακολουθεί στενά η χρηματιστηριακή αγορά. Οι υψηλές αποδόσεις στα ομόλογα σημαίνουν υψηλότερο κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και σφιχτότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες για την οικονομία.

Η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 προκάλεσε ένα sell off στον δείκτη S&P 500. Oι μετοχές μετά ανέκαμψαν όταν οι αποδόσεις άρχισαν να πέφτουν.

Η φετινή κούρσα στη Wall Street έδειξε κόπωση τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβαιναν. Το αποτέλεσμα της ανόδου των αποδόσεων ήταν ο S&P 500 να μειώσει τα κέρδη του στο 6% από πάνω από 10% πριν.

Μερικοί παίκτες είδαν την πτώση των τιμών στα ομόλογα ως ευκαιρία να αυξήσουν την έκθεσή τους, πιστεύοντας ότι οι αποδόσεις δεν θα αυξηθούν πολύ περισσότερο εκτός εάν η Fed προειδοποιήσει ότι σκέπτεται να αυξήσει και πάλι το παρεμβατικό της επιτόκιο από το σημερινό εύρος του 5,25%-5,50%.

Άλλοι εκφράζουν σκεπτικισμό οτι ο πληθωρισμός θα αποθερμανθεί σημαντικά σύντομα. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η απόδοση του 10ετούς treasury να φτάσει στο 5,20% αν οι τιμές πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών συνεχίσουν να ωθούν τον πληθωρισμό υψηλότερα. Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent έχει αυξηθεί 17% φέτος.

Οι ανησυχίες με τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ είναι ένας άλλος λόγος που ενδεχομένως να οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα. Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ πέρυσι εν μέρει λόγω της αύξησης του δημοσίου χρέους.