Η έρευνα στη Τζόρτζια ξεκίνησε από ένα πολύωρο τηλεφώνημα του Τραμπ προς τον υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσπεργκερ τον Ιανουάριο του 2021.
ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα η έκθεση για τις προσπάθειες Τραμπ να επηρεάσει τις εκλογές
AP Photo/Andrew Harnik
AP Photo/Andrew Harnik

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα η έκθεση για τις προσπάθειες Τραμπ να επηρεάσει τις εκλογές

Η έρευνα στη Τζόρτζια ξεκίνησε από ένα πολύωρο τηλεφώνημα του Τραμπ προς τον υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσπεργκερ τον Ιανουάριο του 2021.

Δικαστής της Τζόρτζια δημοσίευσε αποσπάσματα της έκθεσης σχετικά με τις προσπάθειες του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει την εκλογική του ήττα στις εκλογές του 2020 στην πολιτεία.

Πάντως,οι συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τις ποινικές κατηγορίες παρέμειναν σφραγισμένες.

Η έρευνα στη Τζόρτζια ξεκίνησε από ένα πολύωρο τηλεφώνημα του Τραμπ προς τον υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσπεργκερ τον Ιανουάριο του 2021, στο οποίο του ζητούσε να «βρει» τις ψήφους που απαιτούνται για να κερδίσει ο Τραμπ την «Πολιτεία των Ροδάκινων».

Με την πάροδο του χρόνου, η έρευνα επεκτάθηκε πολύ πέρα από το τηλεφώνημα του Τραμπ και περιλάμβανε ψευδείς ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης προς τους πολιτειακούς βουλευτές, το σύστημα των ψεύτικων εκλογέων, προσπάθειες μη εξουσιοδοτημένων ατόμων να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκλογικά μηχανήματα σε μια κομητεία της Τζόρτζια μαζί με απειλές και παρενοχλήσεις κατά των εκλογικών υπαλλήλων.

Ορισμένοι μάρτυρες ενδέχεται να έχουν πει ψέματα ενόρκως κατά τη διάρκεια της έρευνας του σώματος ενόρκων για τις προσπάθειες του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020 στη Τζόρτζια, σύμφωνα με αποσπάσματα από το πόρισμα της επιτροπής που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Το ειδικό σώμα ενόρκων κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε εκτεταμένη απάτη στις εκλογές, παρά τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ ότι η ψηφοφορία ήταν στημένη εναντίον του, και παρέδωσε συστάσεις στους εισαγγελείς για πιθανές κατηγορίες για παρέμβαση στις εκλογές, όπως προκύπτει από το έγγραφο.

Αυτές οι συστάσεις για την απαγγελία κατηγοριών -μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης- παραμένουν προς το παρόν σφραγισμένες, σύμφωνα με εντολή δικαστή, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα αν ο Τραμπ ή οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε τελικά να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη.

Ο Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2024, δεν κλήθηκε ως μάρτυρας και δεν εμφανίστηκε ενώπιον του σώματος ενόρκων, δήλωσαν οι δικηγόροι του.

Μεταξύ των 75 μαρτύρων που έδωσαν ένορκη κατάθεση ήταν στενοί σύμμαχοι του Τραμπ, όπως ο δικηγόρος Ρούντι Τζουλιάνι και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ Λίντσεϊ Γκράχαμ, καθώς και κορυφαίοι αξιωματούχοι της Τζόρτζια, όπως ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ.

«Η πλειοψηφία των ενόρκων πιστεύει ότι μπορεί να έχει διαπραχθεί ψευδορκία από έναν ή περισσότερους μάρτυρες που κατέθεσαν ενώπιον της», αναφέρεται στην έκθεση, προσθέτοντας ότι οι εισαγγελείς θα πρέπει να εξετάσουν τις κατάλληλες κατηγορίες.

Ο Γκράχαμ δήλωσε στο Reuters όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αναφορά της έκθεσης σε πιθανή ψευδορκία: «Θα το αφήσω σε αυτούς να το καταλάβουν. Είμαι σίγουρος για όσα είπα»

Τα αποσπάσματα που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα - μόλις πέντε σελίδες συνολικά - δεν κατονομάζουν συγκεκριμένους μάρτυρες ούτε κατηγορούν άτομα για εγκλήματα.

«Τα πολυαναμενόμενα σημαντικά τμήματα της έκθεσης της Τζόρτζια, τα οποία δεν αναφέρουν καν το όνομα του προέδρου Τραμπ, δεν έχουν καμία σχέση με τον πρόεδρο, διότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν έκανε απολύτως τίποτα κακό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στίβεν Τσανγκ, εκπρόσωπος του Τραμπ.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της κομητείας Φούλτον, Ρόμπερτ ΜακΜπέρνι, σε διάταξή του τη Δευτέρα ανέφερε ότι η έκθεση περιλαμβάνει «έναν κατάλογο με το ποιοι πρέπει (ή δεν πρέπει) να παραπεμφθούν σε δίκη». Αλλά ο δικαστής έκρινε ότι οι λεπτομέρειες αυτές θα παραμείνουν προς το παρόν μυστικές, λόγω της ανησυχίας ότι τα άτομα που κατονομάζονται δεν είχαν επαρκή ευκαιρία να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Η ψευδορκία στη Γεωργία τιμωρείται με φυλάκιση από ένα έως 10 έτη.