Με «πρόβα» χρήσης πυρηνικών η νέα θητεία Πούτιν
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Με «πρόβα» χρήσης πυρηνικών η νέα θητεία Πούτιν

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και διακηρύξεις περί επικείμενης «νίκης» στην Ουκρανία ορκίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη νέα του θητεία του στην προεδρία της Ρωσίας, μία ημέρα αφότου ήλθε να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση με τη Δύση δίνοντας εντολή για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με τακτικά πυρηνικά όπλα -στις οποίες θα μετέχει και η Λευκορωσία.

Επιδιώκοντας να φρενάρει την επέκταση της υποστήριξης της Δύσης στην εμπόλεμη Ουκρανία με φόντο την πιο δυναμική γραμμή που δείχνουν να ακολουθούν πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ο Πούτιν καταφεύγει εκ νέου στον πυρηνικό εκβιασμό. Η ανακοίνωση της διεξαγωγής των στρατιωτικών ασκήσεων είναι η πιο ρητή προειδοποίηση της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ότι θα μπορούσε να κάνει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης.

Δύο μήνες αφότου ανέβασε επιτυχώς τη θεατρική παράσταση «εκλογές», ο Πούτιν ορκίστηκε νωρίτερα, σήμερα, στο Σύνταγμα του 1993, το οποίο εγγυάται πολλά από τα δημοκρατικά δικαιώματα που στα 25 χρόνια της κυριαρχίας του ο ίδιος έχει «ενταφιάσει». Δίχως αντιπάλους, καθώς είτε πια δεν ζουν, είτε βρίσκονται στη φυλακή ή την αυτοεξορία, ο Ρώσος πρόεδρος ήλθε στην ορκωμοσία να προβάλλει την απόλυτη ηγεμονία του, και έπεται την Πέμπτη η παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία.

Της τελετής ορκωμοσίας ακολούθησε λειτουργία στο Ναό της Αναλήψεως στο Κρεμλίνο χοροστατούντος του Πατριάρχη Κυρίλλου Β’ διά της οποίας ο Πούτιν επιχείρησε για πολλοστή φορά να δώσει θρησκευτικό άλλοθι στον πόλεμο στην Ουκρανία, προβάλλοντας την εισβολή ως δίκαιη αποστολή που αποτελεί μέρος της «χιλιόχρονης Ιστορίας μας», όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές των New York Times. 

Στην καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου θα επιχειρήσει ξανά, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, να συνδέσει έναν απρόκλητο πόλεμο πάνω στο ψευδές αφήγημα της απειλούμενης «μητέρας πατρίδας» με τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είμαστε ένας ενωμένος και μεγάλος λαός και μαζί θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, θα υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε σχεδιάσει. Μαζί θα είμαστε νικητές», δήλωσε ο 71χρονος Πούτιν στην εναρκτήρια ομιλία του στην προσεκτικά σκηνοθετημένη τελετή ορκωμοσίας στο Κρεμλίνο, παρουσία 2.000 κυβερνητικών αξιωματούχων, επιφανών υποστηρικτών του και διορισθέντων αξιωματούχων στα κατεχόμενα και παρανόμως προσαρτημένα ουκρανικά εδάφη. Ο Πούτιν μίλησε και περί διαλόγου με τη Δύση, που επί της ουσίας κατά τον ίδιο «μεταφράζεται» σε συνθηκολόγηση του Κιέβου.

Η ομιλία του δεν περιείχε καμία αναφορά στην επικείμενη διεξαγωγή των στρατιωτικών ασκήσεων με τακτικά πυρηνικά όπλα, η οποία κατά το Κρεμλίνο έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις που φθάνουν από τη Βρετανία και τη Γαλλία και θέτουν την προοπτική μίας πιο άμεσης δυτικής παρέμβασης στον πόλεμο. 

Έχουν εξοργίσει και ταυτόχρονα θορυβήσει τη Μόσχα τόσο οι σταθερές αναφορές του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μελλοντικά το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών χερσαίων δυνάμεων στο μέτωπο της Ουκρανίας, όσο και η πρόσφατη δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, ότι εναπόκειται στο Κίεβο εάν θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας -σε απόκλιση από την πολιτική των δυτικών δυνάμεων, και κυρίως των ΗΠΑ, όσον αφορά τη χρήση των οπλικών συστημάτων που προσφέρουν στην ουκρανική άμυνα.

Η Ρωσία προειδοποιεί πως στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποτελέσουν δυνάμει στόχο εφόσον σημειωθεί επίθεση στο ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα. Διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε στον Βρετανό πρεσβευτή Νάιτζελ Κέισι, ο οποίος κλήθηκε χθες μαζί με τον πρεσβευτή της Γαλλίας, Πιερ Λεβί, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οποιεσδήποτε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός στο έδαφος της Ουκρανίας και στο εξωτερικό» θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στο Κίεβο αφότου ανέλαβε τα ηνία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται να διαθέτει 3 δισ. λίρες ετησίως στο Κίεβο «για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο», και παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση εάν τα όπλα που προμηθεύει η χώρα του χρησιμοποιηθούν για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χτυπήσει εντός της Ρωσίας γιατί η Ρωσία χτυπά εντός της Ουκρανίας […] Μπορείτε να καταλάβετε γιατί η Ουκρανία αισθάνεται την ανάγκη να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας. Για το Κρεμλίνο, οι δηλώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον καθιστούν τη Βρετανία ντε φάκτο μέρος της σύγκρουσης· γίνεται λόγος για εχθρική κίνηση εκ μέρους του Λονδίνου και σοβαρή κλιμάκωση. 

Όσον αφορά τις στρατιωτικές ασκήσεις, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε τη σχετική εντολή προς «ενίσχυση της ετοιμότητας των μη στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων για την εκτέλεση πολεμικών αποστολών». Οι ασκήσεις θα συμπεριλαμβάνουν δυνάμεις της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, που καλύπτει τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και μέρος της συνοριακής περιοχής της Ρωσίας με την Ουκρανία, και θα πραγματοποιηθούν «στο εγγύς μέλλον». Νεότερες πληροφορίες του πρακτορείου Tass, που αναδημοσιεύει το Reuters, αναφέρουν ότι οι ασκήσεις θα διεξαχθούν από κοινού με τη Λευκορωσία.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι «αρκετές δεκάδες» ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων έχουν μεταφερθεί στη Λευκορωσία στο πλαίσιο συμφωνίας που ανακοινώθηκε πέρυσι από τον ίδιο και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τακτικά πυρηνικά όπλα «βγήκαν» εκτός ρωσικής επικράτειας για πρώτη φορά από τη δεκαετία του '90, όταν το Κρεμλίνο «κληρονόμησε» το οπλοστάσιο της Σοβιετικής Ένωσης, με τα πυρηνικά όπλα που «στάθμευαν» τότε στη Λευκορωσία, την Ουκρανία και το Καζακστάν να μεταφέρονται στη Μόσχα με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας που έλαβαν τα τρία νεότευκτα ανεξάρτητα κράτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τη Βρετανία. 

Έχοντας «βαφτίσει» μία απρόκλητη στρατιωτική επίθεση εναντίον κυρίαρχης χώρας σε αμυντικό πόλεμο, ο Ρώσος πρόεδρος έχει «επιστρατεύει» πολλάκις την απειλή χρήσης του έσχατου μέσου αποτρεπτικής ισχύος. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία αναφέρονται και ως «μικρά πυρηνικά», είναι σχεδιασμένα για χρήση στο πεδίο μάχης και έχουν μικρότερες κεφαλές από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα που προορίζονται για τη στόχευση πόλεων. Τα τακτικά πυρηνικά προορίζονται για πιο περιορισμένης εμβέλειας πλήγματα κατά συγκεκριμένων στόχων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να σπείρουν τον όλεθρο.