Πώς η Τρ. Πειραιώς ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή

Πώς η Τρ. Πειραιώς ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή

Του Μάνου Χατζηδάκη - Από τη στήλη του Φιλελεύθερου «ο Αντισυμβαλλόμενος»

Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί την πιο δύσκολη περίπτωση αναδιάρθρωσης από το συστημικό κομμάτι του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Οι δράσεις που πρέπει να συντονιστούν και τα μεγέθη των συναλλαγών που πρέπει να διεκπεραιωθούν καθιστούν κάθε επιχειρηματικό πλάνο επισφαλές σε αστάθμητους παράγοντες, που μπορούν να προκαλέσουν αναθεωρήσεις και καθυστερήσεις. Παρ' όλα αυτά, η Τράπεζα Πειραιώς, όχι μόνο κατάφερε και έφερε εις πέρας τους απαιτητικούς στόχους που είχαν τεθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, αλλά βάζει πλέον τον πήχη ακόμα ψηλότερα, σε μια προσπάθεια να επιστρέψει σε μια κανονική τραπεζική καθημερινότητα.

Χρηματιστηριακά η περσινή χρονιά ήταν μια μεγάλη νίκη για την τράπεζα, η οποία τερμάτισε στην πρώτη θέση των αποδόσεων στο Χ.Α. (και όχι μόνο) με το διόλου ευκαταφρόνητο +256%. Η απόδοση αυτή δεν ήρθε μόνο ως τάση που βασίστηκε στην αλλαγή των προσδοκιών της ελληνικής Αγοράς μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και ως αποτέλεσμα της βελτίωσης πολλών μεγεθών στον ισολογισμό. Το 2020 βρίσκει την Τράπεζα Πειραιώς με λιγότερες εκκρεμότητες από πέρυσι και με έναν οδικό χάρτη που μπορεί να τη βγάλει στο τραπεζικό ξέφωτο. Αυτό όμως για να γίνει θα πρέπει η συνέπεια στην εκπλήρωση των στόχων να έχει συνέχεια και μάλιστα σε περιβάλλον που ο ανταγωνισμός στις πωλήσεις πακέτων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων θα είναι πιο έντονος.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του 2019 για την Τράπεζα Πειραιώς ήταν η διατήρηση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), η οποία αθροιστικά από το ξεκίνημα της προσπάθειας το 2016 έφθασε τα 26 δισ. ευρώ.

Μάλιστα στο δ’ τρίμηνο του 2019 καταγράφονται οι μικρότερες εισροές σε νέες καθυστερήσεις (260 εκατ. ευρώ), γεγονός το οποίο αν και ακόμα δεν αποτελεί μια επιβεβαιωμένη τάση, αποτελεί μια ενθαρρυντική ένδειξη αποκλιμάκωσης των νέων δανείων σε καθυστέρηση.

Η διοίκηση εκτιμά ότι η ροή θα παραμείνει κοντά στα 330 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο, η οποία και πάλι αποτελεί μια πολύ μετριοπαθή εκτίμηση σε σχέση με το κόστος που πήρε η τράπεζα στα τρία τρίμηνα του 2019 (μ.ο. 466 εκατ. ευρώ). Η αύξηση στα έσοδα από τόκους του 2019 προσέγγισε το 2%, φθάνοντας τα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 9% στα 316 εκατ. ευρώ, με το κοντέρ στο δ’ τρίμηνο να «γράφει» 89 εκατ. ευρώ (+17% σε σχέση με το 2019) λόγω και των εταιρικών πράξεων που έλαβαν χώρα στην αγορά. Ολα αυτά η τράπεζα θα τα επικοινωνήσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις. Πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης για τα αποτελέσματα χρήσης του 2019 θα είναι η 24η Μαρτίου.

11 δισ. ευρώ λιγότερα «κόκκινα»

Επιστρέφοντας στο 2020, η διοίκηση θα επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης των NPEs κάνοντας χρήση του «Ηρακλή» (7 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις) επιδιώκοντας μείωση της τάξης των 11 δισ. ευρώ. Στόχος είναι στο τέλος της φετινής χρονιάς τα NPEs να περιοριστούν στα 13 δισ. ευρώ ή στο 29% του βιβλίου. Οι νέες χορηγήσεις εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 5 δισ. ευρώ (από 4,1 δισ. ευρώ το 2019), με τον κύριο όγκο να διοχετεύεται προς τις επιχειρήσεις (80%). Από τις τιτλοποιήσεις εκτιμάται ότι η τράπεζα θα χάσει περί το 1 δισ. ευρώ σε κεφάλαια, τα οποία θα αναπληρώσει από την οργανική κερδοφορία της χρήσης και την έκδοση ομολόγου δεύτερης διαβάθμισης, συγκρατώντας τους δείκτες βασικών κεφαλαίων (CAD) στο 15,5%.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς υποσχέθηκε ότι η απόδοση της ενσώματης καθαρής θέσης του 2022 θα είναι 10% (εξαιρουμένων των CoCos). Η αύξηση αυτή θα προέλθει από τη συγκράτηση του επιτοκιακού περιθωρίου στο 2,1%, την αύξηση της συνεισφοράς των εσόδων από προμήθειες στο 0,7% (σε συμφωνία με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), τη μείωση των επαναλαμβανόμενων εξόδων στις 130 μονάδες βάσης, την αποκλιμάκωση των πιστωτικών ζημιών και τη σταθεροποίησή τους στο 0,9% σε σχέση με το σύνολο των καθαρών δανείων που έχει χορηγήσει ο όμιλος. Σε ένα βασικό σενάριο ανάπτυξης, αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα θα έχει καθαρά κέρδη 480 εκατ. ευρώ.

Η αποτίμηση και η επόμενη μέρα

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 1,4 δισ. ευρώ, ο σχετικός δείκτης ΡΕ διαμορφώνεται στον ιδιαίτερα χαμηλό πολλαπλασιαστή 3,4x. Από την άλλη πλευρά η τράπεζα, ακόμα και μετά τη χρήση του εργαλείου του «Ηρακλή», θα έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια κοντά στο 15%, όχι ιδιαίτερα χαμηλά για να δικαιολογεί τους όρους αποτίμησης των τραπεζών της ευρωζώνης. Ωστόσο, στις 0,3 φορές που γίνεται η διαπραγμάτευση της μετοχής σε σχέση με την καθαρή της θέση, αποτελεί ίσως το πιο «μοχλευμένο» στοίχημα τιμής του Χ.Α. για όσους θέλουν να παίξουν την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα. Αν τα νούμερα έρθουν όπως γράφτηκαν στο πλάνο, θα πληρώσει διπλά.  

On the Spot

Ατζέντα: Γεμάτο το μενού της εβδομάδας, ξεκινώντας με το πρώτο συνέδριο εταιρειών ακίνητης περιουσίας υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ που θα λάβει χώρα την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου. Στο συνέδριο θα δώσουν το «παρών» 10 εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες ή πρόκειται να εισαχθούν στο Χ.Α. Το βράδυ της επόμενης ημέρας (μεσάνυχτα) ο MSCI θα ανακοινώσει τις μεταβολές των δεικτών αναφοράς στην τακτική τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών. Την Πέμπτη 13/2 ανοίγει την αυλαία των αποτελεσμάτων χρήσης η Coca Cola, η οποία ανακοινώνει μεγέθη το πρωί πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης. Την ερχόμενη Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Επισημαίνεται, τέλος, ότι την προσεχή Δευτέρα λήγει η προθεσμία συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΒΑΞ, ενώ την ίδια ημέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του ΟΠΑΠ που προέκυψαν από τη μετατροπή του μερίσματος σε μετοχές.

Αεροπορία Αιγαίου: Η παράδοση του πρώτου Airbus neo από τα 46 νέα αεροσκάφη είναι γεγονός και η Αεροπορία Αιγαίου θα εορτάσει την παραλαβή του την προσεχή Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου. Φέτος είναι προγραμματισμένη η παραλαβή 6 νέων αεροσκαφών αυτού του τύπου, τα οποία εκτιμάται ότι θα αυξήσουν την ακτίνα δράσης της εταιρείας σε πιο μακρινούς προορισμούς κατά μία με δύο ώρες και θα είναι 15%-20% πιο οικονομικά στην κατανάλωση καυσίμων, με μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα από 3,5% έως 8%. Στα παραπάνω, λόγω της χρήσης του εργαλείου της χρηματοδοτικής μίσθωσης, τα έξοδα συντήρησης εκτιμάται ότι θα είναι αισθητά μειωμένα. Δεδομένης της υψηλής αξιοποίησης της χωρητικότητας του στόλου της Aegean (σχεδόν 84% το 2019), τα νέα αεροπλάνα θα συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες διεθνώς λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, ο Ιανουάριος με βάση τα πρώτα στοιχεία από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έκλεισε με αύξηση της επιβατικής κίνησης 5,7%. Η Aegean διαχρονικά παρουσιάζει απόλυτη συσχέτιση με τα στοιχεία κίνησης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας.

ΔΕΠΑ I: Το πρώτο στάδιο της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα και το ενδιαφέρον θα εστιαστεί σε πρώτη φάση στα ονόματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ. Κατόπιν της μερικής διάσπασής της, οι δύο μέτοχοι θα κατέχουν τα ανάλογα ποσοστά στη ΔΕΠΑ Υποδομών (65% το ΤΑΙΠΕΔ και 35% τα ΕΛΠΕ) και θα ενεργήσουν ως από κοινού πωλητές. Στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα περιλαμβάνονται 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Αττικής, 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου λοιπής Ελλάδας. Επιπλέον στη ΔΕΠΑ ανήκουν τα πάγια της ΔΕΠΑ Α.Ε., το δίκτυο οπτικών ινών και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις αναφορικά με την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων υποδομής δικτύων διανομής, συμπεριλαμβανομένων έργων υποδομής συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου.

ΔΕΠΑ ΙΙ: Εφόσον ο διαγωνισμός κατακυρωθεί σε διαφορετικό πλειοδότη από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό, θα υπάρξει έκτακτο μέρισμα προς τους μετόχους των ΕΛΠΕ, όπως έγινε και στην περίπτωση της ΔΕΣΦΑ. Ο μαθηματικός τύπος που υπολογίζει τα έσοδα της ΔΕΠΑ βασίζεται στη γνωστή μεθοδολογία της «Ρυθμισμένης Βάσης Παγίων - RAB» και θα έχει αρχικό μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) 8,5%, το οποίο θα κλιμακώνεται με προσαυξήσεις έως 1,5% στην περίπτωση επίτευξης κάποιων στόχων. Παράγοντες του χώρου της ενέργειας εκτιμούν ότι το τίμημα θα μπορούσε να κινηθεί σε ένα εύρος από 400 έως 500 εκατ. ευρώ ανάλογα με το πλήθος των συμμετεχόντων, δεδομένου ότι η καθαρή θέση της εταιρείας με βάση τον τελευταίο ισολογισμό είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ.

Παπουτσάνης: H χρονιά που τελείωσε το 2019 έφερε ρεκόρ πωλήσεων και τρία λεπτά μέρισμα με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου για τους μετόχους. Μάλιστα η εταιρεία καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 27 Φεβρουάριου για να εγκρίνει τη διανομή της επιστροφής, επισπεύδοντας την ανταμοιβή των μετόχων. Η νέα συμφωνία με ξένο οίκο του εξωτερικού θα αρχίσει να υλοποιείται από το β' εξάμηνο του 2020, με τις εκτιμήσεις του τζίρου να ανεβαίνουν κατά 2 εκατ. ευρώ, γεγονός που πλέον βάζει τις ετήσιες πωλήσεις στην τροχιά των 40 εκατ. ευρώ. Στις 21 Ιανουαρίου η εταιρεία έλαβε την έγκριση δανείου 10 εκατ. ευρώ 6ετούς διάρκειας από την EBRD, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν για την αναβάθμιση των συστημάτων παραγωγής. Η νέα συμφωνία εκτιμάται ότι μπορεί να ενισχύσει τα λειτουργικά κέρδη άμεσα κατά 1 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξοικονομήσεις χρηματοοικονομικού κόστους θα είναι κατ’ ελάχιστον της τάξεως των 200.000 ευρώ. Πλέον ο πήχης της κερδοφορίας για το 2020 βρίσκεται στα 2,9 εκατ. ευρώ.

Χρήστος Μεγάλου: «Αγόρασα μετοχές τον Δεκέμβριο του 2018 (σημ. 07/12/2018, 100.000 μετοχές προς 0,986 ευρώ ανά μετοχή), γιατί είχα βαρεθεί να απαντάω σε ερωτήσεις του τύπου ''αφού πιστεύετε την Τράπεζα τόσο πολύ, εσείς γιατί δεν έχετε μετοχές;''». Η ιστορία όχι μόνο δικαίωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά αποδείχθηκε και μια εξαιρετική συναλλαγή υπεραποδίδοντας το 2019, καθώς ήταν η μετοχή με τη μεγαλύτερη απόδοση πανευρωπαϊκά! Μάλιστα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, όχι μόνο δεν έχει πουλήσει, αλλά σκέφτεται να ενισχύσει τη θέση του αγοράζοντας και άλλες μετοχές.

Μπάλα: Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, η ποδοσφαιρική ομάδα της Σαμπντόρια βγαίνει σε πώληση προκειμένου να σωθούν από χρεοκοπία άλλες εταιρείες που έχει στην κατοχή του ο βασικός μέτοχος της ομάδας Massimo Ferrero. Το ποδοσφαιρικό κλαμπ δεν είναι εισηγμένο σε κάποιο χρηματιστήριο και φέτος στη βαθμολογία βρίσκεται στη 16η θέση σε σύνολο 20 ομάδων (πέφτουν τρεις ομάδες στη β' κατηγορία). Οσοι πιστοί (και κατέχοντες) προσέλθετε.

* Η στήλη «ο Αντισυμβαλλόμενος» δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα «Liberal markets» που κυκλοφορεί με τον «Φιλελεύθερο» του Σαββάτου.