Χρυσός: Γιατί σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο - Το ράλι στο ασήμι

Χρυσός: Γιατί σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο - Το ράλι στο ασήμι

Συνεχίζεται η άνοδος του χρυσού καθώς σήμερα ξεπέρασε τα 2.380 δολάρια, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. To πολύτιμο μέταλλο από τις αρχές Μαρτίου έχει σημειώσει ράλι 14%, ενώ αναλυτές το βλέπουν ακόμα και στα 3.000 δολάρια. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έδειξαν πως ο πληθωρισμός είναι επίμονος. Υπενθυμίζεται πως μετά τα δεδομένα για την απασχόληση στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή οι επενδυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους για τις μειώσεις επιτοκίων από την Fed, από τέσσερις μέσα στο έτος, σε μόλις δύο.

Οι επενδυτές περιμένουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed και τα δεδομένα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στοιχεία που αν δείξουν πως παραμένει επίμονος και σημειώνει αυξητικές τάσεις, αναφέρουν αναλυτές, πρόκειται να οδηγήσουν τον χρυσό σε υψηλότερα επίπεδα. 

Και αυτό γιατί λειτουργεί ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός που οδηγεί σε ράλι την τιμή του. Σε δημοσίευμά του αναφέρει πως οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε μαζικές αγορές του πολύτιμου μετάλλου με επικεφαλής την Κίνα, ενώ υπάρχουν φόβοι για ένταση της αποδολαριοποίησης.

Αυτά σε συνδυασμό με την αδύναμη ανάπτυξη στην Κίνα και στην Ευρωζώνη, εντείνουν τους φόβους για την παγκόσμια οικονομία, με τους επενδυτές να προχωρούν σε αγορές χρυσού ως αντιστάθμισμα του κινδύνου. Παράλληλα οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται, ενισχύοντας την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές. 

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και ιδιαίτερα τα σχόλια του Πάουελ έδωσαν περαιτέρω ώθηση στον χρυσό, με την αγορά να πείθεται όλο και περισσότερο ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο», δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV.

Μεγάλοι οίκοι βλέπουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου για το πολύτιμο μέταλλο. Η JP Morgan ανέφερε πως ο χρυσός αποτελεί το «νούμερο 1 εμπόρευμα αυτήν την περίοδο» και «η τιμή του μπορεί να φτάσει φέτος ακόμα και τα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά», ενώ η Goldman Sachs κάνει λόγο για 2.400 δολάρια, επίσημαίνοντας τα οφέλη από ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

Είναι πιθανό η τιμή του χρυσού να φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά εάν ενισχυθεί η υπάρχουσα τάση αποδολαριοποίησης των κεντρικών τραπεζών των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi. Στην περίπτωση αυτή θα υπήρχε και κρίση εμπιστοσύνης για το δολάριο, συμπλήρωσαν. Μάλιστα σύμφωνα με την Citi, τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί ρεκόρ στις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες διότι επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματα και να μειώσουν τον πιστωτικό κίνδυνο.

Οι εκτιμήσεις για το ασήμι

Σημαντική άνοδο καταγράφει και το ασήμι το οποίο σήμερα ξεπέρασε τα 28 δολάρια. Το Silver Institute ανέφερε σε έκθεσή του ότι η παγκόσμια ζήτηση αργύρου αναμένεται να φθάσει τα 1,2 δισ. ουγγιές το 2024, αγγίζοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Το Ινστιτούτο  δήλωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι αναμένει πως το ασήμι θα έχει μια «καταπληκτική χρονιά», ιδίως όσον αφορά τη ζήτηση. Ο άργυρος χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς και συνήθως στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών.

«Να τι συμβαίνει συνήθως με το ασήμι: Κινείται μαζί με τον χρυσό, αλλά αργότερα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wheaton Precious Metals. «Πρώτα θα εκτιναχθεί ο χρυσός και στη συνέχεια θα δείτε το ασήμι να απογειώνεται γρήγορα. Και το ασήμι πάντα υπεραποδίδει, απλά με καθυστέρηση», κατέληξε.