Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Τα ισχυρά μεγέθη απογειώνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Τα ισχυρά μεγέθη απογειώνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές

Έχοντας καταγράψει ισχυρά μεγέθη στο 2023 και ένα πολύ δυνατό πρώτο τρίμηνο στο 2024, μετά και την εισαγωγή του στο ΧΑ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει να ανταγωνιστεί ουσιαστικά μόνο… τις δικές του επιδόσεις.

Οι προοπτικές για σταθερά ανοδική πορεία στην επιβατική κίνηση, αλλά και τα αναπτυξιακά έργα που θα την υποστηρίξουν, ανάγουν το αεροδρόμιο της Αθήνας σε κομβική υποδομή με υψηλή μετασχηματιστική δυναμική για το μέλλον της κορυφαίας βιομηχανίας της Ελλάδας, του τουρισμού.

Έχοντας ήδη ως βάση τα δεδομένα ζήτησης που επιβεβαιώνουν τη δυναμική της Αθήνας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, o ΔΑΑ συνεχίζει τις δράσεις του για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη διασυνδεσιμότητα της πόλης και ταυτόχρονα να επικοινωνήσει τον επαναπροσδιορισμό της στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, του «έξυπνου» ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΑΑ επενδύει συστηματικά στη διαρκή και αποδοτική συνεργασία με το σύνολο των φορέων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα «προορισμός – ταξίδι – τουρισμός».

Παράλληλα, μέσα στο 2024, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμά του για αισθητική, λειτουργική και επιχειρησιακή αναβάθμιση στους χώρους του αεροδρομίου, για το οποίο έχει βραβευθεί επανειλημμένα ως Καλύτερο Αεροδρόμιο στην Ευρώπη από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI), ως προς το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών και την επιβατική εξυπηρέτηση.

Ειδικότερα, τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης των εγκαταστάσεων για αύξηση της χωρητικότητας του αεροδρομίου στο πλαίσιο του Master Plan 33MAP, που έχει σχεδιαστεί για 33 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως (και με επόμενο στόχο την αύξηση του αριθμού εξυπηρετούμενων επιβατών σταδιακά σε 50 εκατομμύρια ετησίως έως το 2046) περιλαμβάνουν την επέκταση των κτιρίων του κύριου και του δορυφορικού τερματικού σταθμού, την προσθήκη θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών και την κατασκευή μιας νέας πολυώροφης εγκατάστασης στάθμευσης αυτοκινήτων, έως το τέλος του 2028.

Shutterstock

Συνεχή ρεκόρ στην επιβατική κίνηση

Η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο του 2024 πραγματοποιήθηκε σε μια εξαιρετική για τον τουρισμό συγκυρία, κατά την οποία καταγράφηκε νέο ρεκόρ εισπράξεων το 2023. Το ίδιο το αεροδρόμιο πέτυχε επίσης νέο ρεκόρ όλων των εποχών ξεπερνώντας τα 28 εκατ. επιβάτες, υπερβαίνοντας ακόμα και τα υψηλά μεγέθη της προπανδημικής περιόδου.

Με το δεξί μπήκε και το 2024. Ο Ιανουάριος έκλεισε με νέο ρεκόρ αφίξεων σπάζοντας το φράγμα του ενός εκατ. αφίξεων από το εξωτερικό, ενώ, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2024, η συνολική επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια, επίπεδο που για πρώτη φορά καταγράφεται κατά τον συγκριμένο μήνα. Σημειώνεται μάλιστα ότι τον ίδιο μήνα, η διεθνής κίνηση αυξήθηκε εντυπωσιακά, κατά 23,5%.

Οι ισχυρές αυτές επιδόσεις, οι οποίες ξεκλειδώνουν την υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου του ΔΑΑ, καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας όχι μόνο για το μέλλον της εισηγμένης και τον κλάδο των αερομεταφορών, αλλά αντανακλούν και απογειώνουν τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, της κύριας πηγής εσόδων για την εγχώρια οικονομία.

Shutterstock

Ισχυροποιώντας το «Destination Athens»: Νέοι προορισμοί, νέες συνεργασίες

Προσφέροντας ένα από τα πιο καινοτόμα και ολοκληρωμένα προγράμματα κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες διεθνώς, ο ΔΑΑ διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της εγχώριας και της διεθνούς κίνησης. Ταυτόχρονα, προωθεί στρατηγικά και διαχρονικά τον «προορισμό Αθήνα» έχοντας στο επίκεντρο αγορές υψηλών δυνατοτήτων.

Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα καλοκαιρινά δρομολόγια, το καλοκαίρι του 2024 η Αθήνα θα συνδέεται με 166 προορισμούς, εξυπηρετούμενους από 66 αεροπορικές εταιρείες.

Έως τις 28 Ιουνίου θα προστεθούν 5 νέοι προορισμοί: Με την Σαγκάη να έχει ήδη ξεκινήσει τη σύνδεσή της με την Αθήνα, θα ακολουθήσουν η Βρέστη, η Ανκόνα, το Σαράγεβο (με Aegean) και η Σάρζα των ΗΑΕ.

Η Αθήνα υποδέχεται έναν εντυπωσιακό αριθμό 8 επιπλέον αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Air Arabia, της Asiana, που εκτελεί αριθμό πτήσεων από την Σεούλ, της GeoSky μιας νέας αεροπορικής εταιρείας στη Γεωργία, της Juneyao Airlines, της LOT, της Norse Atlantic προς τη Νέα Υόρκη, της SmartWings και της Universal Air που προσθέτει δρομολόγια προς τη Μάλτα.

Οι νέοι προορισμοί και οι νέες αεροπορικές εταιρείες δεν είναι οι μόνες εξελίξεις στην Αθήνα, καθώς το υφιστάμενο δίκτυο του αεροδρομίου ενισχύεται περαιτέρω με 19 νέα πρόσθετα δρομολόγια σε υφιστάμενους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικής ανάπτυξης από την easyJet με συνολικά 6 νέα δρομολόγια έως το καλοκαίρι του 2024.

Αεροδρόμιο και περιβαλλοντική βιωσιμότητα: Ο Στόχος “Route 2025” του ΔΑΑ

Πρόσφατα, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών εγκαινιάστηκε το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο 16 μεγαβάτ αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, η οποία, ήδη παράγει περίπου το 45% της ετήσιας κατανάλωσης της εταιρείας του αεροδρομίου.

Η παραγωγή της εγκατάστασης, ύψους 27.500 μεγαβατωρών ετησίως, αντιστοιχεί περίπου στην κατανάλωση 6.650 νοικοκυριών.

Η λειτουργία του έργου αυτού, ως το 2046, θα έχει ως όφελος την αποσόβηση 71.500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα δάσος αντίστοιχο της έκτασης του αεροδρομίου (16.000 στρέμματα).

Το έργο εντάσσεται στη δυναμική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και, ειδικότερα, στον στόχο «Route 2025», μια συνολική επένδυση της τάξης των περίπου 100 εκατομμυρίων, που είχε ανακοινώσει η εταιρεία από το 2019.

Με την ολοκλήρωση της επόμενης φάσης το 2025, η οποία εκτιμάται σε 35,5 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών επιπλέον, θα εξασφαλιστεί η παραγωγή του 100% των αναγκών του ΔΑΑ σε ηλεκτρική ενέργεια για κάθε έτος μέχρι το 2046, μεγιστοποιώντας την ιδιοκατανάλωση με χρήση μονάδων αποθήκευσης μπαταριών.

Επενδύοντας σε κορυφαία επιβατική εμπειρία

Ο ΔΑΑ αναζητά καθημερινά τρόπους να προσφέρει στους επιβάτες μια εξαιρετική εμπειρία με «άρωμα» Ελλάδας και η εμπορική του προσφορά στα καταστήματα του αεροδρομίου δεν αποτελεί εξαίρεση από αυτήν την στόχευση.

Η στρατηγική «Best of Greece» στους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου φέρνει όλη την Ελλάδα στα μάτια του επισκέπτη. Με σχεδόν 160 καταστήματα σε έκταση 13.500m², ο ΔΑΑ έχει μεταμορφώσει το 30% των concept των καταστημάτων του τα τελευταία χρόνια για να προσφέρει στους επιβάτες μια αυθεντική γεύση του ελληνικού στοιχείου, από γκουρμέ απολαύσεις μέχρι χειροποίητα προϊόντα, που ενσαρκώνουν τον πλούτο του εγχώριου πολιτισμού και του εμπορίου.

Άλλωστε, ο πολιτισμός και η τέχνη είναι μέρος της φιλοσοφίας του Αεροδρομίου, που φιλοδοξεί να μετατρέψει τη διαμονή των επισκεπτών του σε μια ζωντανή εμπειρία και να προσφέρει έναν εναλλακτικό χώρο, με στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συνεργάζεται με ελληνικούς και διεθνείς φορείς διοργανώνοντας μια σειρά από εκθέσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες, που αναδεικνύουν το χώρο του αεροδρομίου και σε κόμβο πολιτισμού όπου μπορεί να φιλοξενείται το πολιτισμικό γίγνεσθαι της πόλης και της χώρας.

Η προσέγγιση αυτή του αεροδρομίου της Αθήνας συνιστά μια ευρύτερη αποστολή, πέραν του ρόλου του ως σημείου μετάβασης υψηλών προδιαγραφών: να αναδείξει το μοναδικό DNA της ελληνικής φιλοξενίας, υπηρετώντας τον ρόλο της πρώτης αλλά και της αποχαιρετιστήριας εικόνας της χώρας σε εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο.