Ευρωκοινοβούλιο: Και στους δημιουργούς έσοδα από πνευματικά δικαιώματα όχι μόνο σε Facebook, Google, You Tube

Ευρωκοινοβούλιο: Και στους δημιουργούς έσοδα από πνευματικά δικαιώματα όχι μόνο σε Facebook, Google, You Tube

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της πολύ ευαίσθητης μεταρρύθμισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αντικείμενο μιας μάχης άνευ προηγουμένου ανάμεσα σε καλλιτέχνες και εκδότες Τύπου, από τη μια πλευρά, και γιγάντων της ψηφιακής βιομηχανίας από την άλλη.

Στη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια νέα εκδοχή του κειμένου που είχε απορριφθεί στις 5 Ιουλίου, η οποία δημιουργεί κυρίως ένα νέο «συγγενικό δικαίωμα» για τους εκδότες Τύπου.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες θα μοιράζονται τα έσοδα με καλλιτέχνες και δημοσιογράφους

Πολλές από τις τροποποιήσεις του Κοινοβουλίου στην αρχική πρόταση της Επιτροπής αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι οι καλλιτέχνες, κυρίως οι μουσικοί, οι περφόρμερς και οι σεναριογράφοι, όπως και οι συντάκτες ειδήσεων και οι δημοσιογράφοι, θα πληρώνονται για την εργασία τους όταν αυτή χρησιμοποιείται μέσω πλατφορμών όπως το YouTube ή το Facebook, καθώς και μέσω aggregators ειδήσεων, όπως οι το Google News.

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Axel Voss (ΕΛΚ-ΕΔ) δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που, παρά την πολύ ισχυρή εκστρατεία άσκησης πίεσης από τους τεχνολογικούς γίγαντες, η πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει την ανάγκη προστασίας της αρχής της δίκαιης αμοιβής για τους δημιουργούς στην Ευρώπη».

Προστασία της ελευθερίας της έκφρασης

Το κείμενο περιλαμβάνει διατάξεις ώστε να εξασφαλιστεί η τήρηση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο χωρίς να παρακωλύεται αδικαιολόγητα η ελευθερία της έκφρασης που υπάρχει στο διαδίκτυο.

Έτσι, η χρήση υπερσυνδέσμων με άρθρα, μαζί με "μεμονωμένες λέξεις" για την περιγραφή τους, θα είναι απαλλαγμένες από περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων.

Η ψηφοφορία αυτή ανοίγει έτσι τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ (οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών μελών, που είχαν ήδη καταλήξει σ'' έναν συμβιβασμό στις 25 Μαΐου) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμφωνήσουν σ'' ένα οριστικό κείμενο.

Στόχος της νομοθεσίας είναι να υποχρεωθούν εταιρείες όπως οι Google, Facebook και άλλες να μοιράζονται πιο δίκαια τα έσοδα με τους δημιουργούς στην Ευρώπη.

Από τους βουλευτές στην ολομέλεια, 438 ψήφισαν υπέρ και 226 κατά, ενώ 39 απείχαν.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP