Yellen: «Δεν μπορώ να προβλέψω πού θα πάει το δολάριο»

Yellen: «Δεν μπορώ να προβλέψω πού θα πάει το δολάριο»

Η πρόεδρος της Fed κ. Yellen υποστήριξε στην κατάθεσή της στην οικονομική επιτροπή του Κογκρέσου πως η αξία του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος ήδη αντιδρά στο ενδεχόμενο απόκλισης στις πολιτικές που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ και η Fed. «Νομίζω πως αυτό εξηγεί το γιατί ανέβηκε τόσο το δολάριο. Δεν μπορώ να προβλέψω πού θα πάει το δολάριο», δήλωσε η Yellen.

Η κ. Yellen επανέλαβε και σήμερα πως τα οικονομικά δεδομένα για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες της Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά την αγορά εργασίας.

Υποστήριξε πως η αγορά εργασίας πλησιάζει το στόχο της Fed για πλήρη απασχόληση και πως τα εμπόδια στην πορεία του πληθωρισμού θα μειωθούν το επόμενο έτος. « Σήμερα κρίνω πως η ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας είναι πιθανό να είναι επαρκής κατά τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια για να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας», προσθέτοντας ότι « η συνεχής βελτίωση στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την εκτίμησή μου πως οι μακροχρόνιες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερές σε λογικά πλαίσια, ενισχύουν την πεποίθησή μου ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%».

Σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων η κ. Yellen είπε ότι η Fed πρέπει να είναι προσεκτική αλλά πρόσθεσε πως ακόμη και μετά από μια αρχική αύξηση τα κεφάλαια της Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνουν επαρκή.

Σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να βελτιωθεί μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η Yellen σημειώνει την ανησυχία της για την χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητας. Το Κογκρέσο θα μπορούσε να βελτιώσει το εκπαιδευτικό σύστημα για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, όπως επίσης, θα μπορούσε να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την έρευνα, την ανάπτυξη και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.