Εκεί που οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχαν αρχίσει να προβληματίζονται από την παρουσία εξωγενών παραγόντων (Πολιτικό ρίσκο, Μέση Ανατολή και Χρηματιστήριο Αθηνών | Liberal.gr) και η τιμή του Γενικού Δείκτη έφθασε στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου διμήνου, η αγορά έκανε για μία ακόμα φορά το θαύμα της.
Αντί να διασπάσει καθοδικά το επίπεδο των 1.360 περίπου μονάδων και να πυροδοτήσει νέες ρευστοποιήσεις, ο Γενικός Δείκτης πέτυχε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ξεπέρασε με άνεση τις 1.437,65 μονάδες που ήταν το υψηλό των αρχών του Μαρτίου.
Ύστερα από τουλάχιστον τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες διάσπασης του επιπέδου των 1.425 - 1.437 μονάδων το τελευταίο δίμηνο, το κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης στις 1.447,82 μονάδες έφερε τον Γενικό Δείκτη στο υψηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2011 και άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη του επόμενου σκέλους της ανοδικής πορείας που έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία. Η θετική πορεία συνεχίστηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, την έκτη συνεχόμενη ανοδική.
Ας μην βιαζόμαστε όμως. Το σωστό είναι να πούμε πως «μπορεί να έχει ανοίξει» τον δρόμο, καθώς πρέπει να περάσουν μερικές μέρες πριν πούμε με σχετική βεβαιότητα πως αρχίζουμε να κοιτάζουμε προς τις 1.500 μονάδες, περιοχή που κατά πολλούς αναλυτές της αγοράς αποτελεί τον επόμενο στόχο του Γενικού Δείκτη.
Πριν προχωρήσουμε όμως στο μέλλον, αξίζει να ρίξουμε μία ματιά στις τελευταίες μέρες και να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε την απότομη αλλαγή του σκηνικού προς το καλύτερο. Τι έγινε το τελευταίο επταήμερο που μπορεί να βελτίωσε την επενδυτική ψυχολογία; Σίγουρα ηρέμησαν λίγο τα πράγματα στη Μέση Ανατολή, όπου η στάση του Ιράν και του Ισραήλ έδωσε στις διεθνείς αγορές την εντύπωση πως και οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν την κλιμάκωση της μεταξύ τους αντιπαράθεσης.
Η πτώση της τιμής των καυσίμων στις διεθνείς αγορές, όπως και η σχετικά αρνητική πορεία του χρυσού και του ασημιού μάλλον επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση, όπως και η βελτίωση του κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό που βοήθησε την αγορά μας.
Η, μη αναμενόμενη από τις αγορές, απόφαση του οίκου αξιολόγησης S&P Global να κρατήσει σταθερή την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αλλά να ανεβάσει τις προοπτικές από «ουδέτερες» σε «θετικές» είναι βέβαιο πως έκανε αρκετούς επενδυτές να γυρίσουν το κεφάλι τους προς το Χρηματιστήριο Αθηνών. Βοήθεια έδωσαν και ορισμένες ανακοινώσεις σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, όπως αυτή για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2023, το οποίο τελικά διαμορφώθηκε στο 1,9% του ΑΕΠ αντί για 1,1% που ήταν η επίσημη πρόβλεψη.
Οι παραπάνω παράγοντες έκαναν τους επενδυτές να θυμηθούν και πάλι τις πολύ αισιόδοξες εκθέσεις πλήθους εγχώριων και διεθνών χρηματιστηριακών αναλυτών, οι οποίοι έχουν θέσει τιμές στόχους πολύ υψηλότερους από τις τωρινές τιμές για τις μετοχές πολλών από τις βασικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε όλα αυτά προστέθηκε και η πολύ μεγάλη ζήτηση για το ομόλογο διάρκειας 30 ετών που εξέδωσε χθες το Ελληνικό Δημόσιο, με την έκδοση να καλύπτεται κατά δεκάδες φορές και το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε σαφώς χαμηλότερο επίπεδο από το αναμενόμενο.
Μπορούμε όμως να είμαστε βέβαιοι πως η προχθεσινή ανοδική διάσπαση θα φέρει σύντομα τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών προς τις 1.500 μονάδες, όπως αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανόν να γίνει; Προφανώς και δεν μπορούμε, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το πως θα κινηθούν οι χρηματιστηριακοί δείκτες. Η αλήθεια είναι πως ο τρόπος με τον οποίον έγινε η ανοδική διάσπαση ήταν πολύ πειστικός και δεν άφησε καμία αμφιβολία για τη δύναμη της αγοράς.
Αυτό δεν φτάνει όμως, το πραγματικό «τεστ» σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο τρόπος αντίδρασης των επενδυτών στο πρώτο μικρό «πισωγύρισμα» της αγοράς μετά την ανοδική διάσπαση. Αν τις επόμενες μέρες ο Γενικός Δείκτης επιστρέψει στην περιοχή των 1.425 - 1.437 μονάδων χωρίς να υποχωρήσει κάτω από αυτήν, θα έχουμε μία ακόμα πιο ισχυρή θετική ένδειξη για τη συνέχεια. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να συντρέχουν και κάποιες προϋποθέσεις.
Προφανώς, θα πρέπει να μην έχουμε γεωπολιτικές εξελίξεις που θα ξαναφέρουν τον φόβο στους επενδυτές. Πέρα από αυτό, και με δεδομένα τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία και τις καλές προοπτικές της πλειοψηφίας των σημαντικότερων εισηγμένων εταιρειών και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, δύο πράγματα μπορούν να βοηθήσουν τις μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Το πρώτο έχει σχέση με το γεγονός πως από σήμερα ξεκινά η περίοδος δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο του 2024, με την Mytilineos να είναι η πρώτη στη σειρά (δεν ξεχνάμε πως πολλές εταιρείες ακόμα δεν έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους για το 2023 αλλά ελάχιστες από αυτές πρόκειται να επηρεάσουν το συνολικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών).
Μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο θα ακούσουμε τα νέα πολλών σημαντικών εταιρειών και η αγορά θα μπορέσει να πάρει μία καλή εικόνα για το πως ξεκίνησε η χρονιά και για το πως εκτιμούν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων πως θα εξελιχθούν τα πράγματα για το υπόλοιπο του 2024.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως παρά το γεγονός πως μιλάμε για ένα εικοσαήμερο, στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε πολύ λιγότερες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις αφού πλησιάζουν οι Πασχαλινές αργίες που φέτος συμπίπτουν και με την Πρωτομαγιά. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα ακούσουμε τα νέα όλων των τραπεζών, οι οποίες εξακολουθούν να συγκεντρώνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, και δεν αποκλείεται καθόλου να ακούσουμε εκτιμήσεις πιο θετικές από αυτές που περιμένει να ακούσει η αγορά.
Αν συνεχιστεί η τάση που έχουμε κάπως συνηθίσει εδώ και μερικά τρίμηνα και η καθοδήγηση των διοικήσεων των επιχειρήσεων σχετικά με τη μελλοντική πορεία τους αποδειχθεί ανώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών και των επενδυτών, είναι πολύ πιθανόν να δούμε έναν ούριο επενδυτικό άνεμο να φυσά στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το δεύτερο που θα παίξει ρόλο στην πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα δεν είναι τόσο πολύ επενδυτικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα αλλά πολιτικού. Αναφερόμαστε φυσικά στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες απέχουν πλέον περίπου 45 ημέρες.
Όπως ξέρουμε πολύ καλά, η πολιτική αβεβαιότητα είναι ένας από τους βασικότερους εχθρούς των χρηματιστηρίων και είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως στη δυσκολία της χρηματιστηριακής μας αγοράς να συνεχίσει την ανοδική της πορεία τις τελευταίες εβδομάδες είχε παίξει ρόλο και η σημαντική αύξηση της πολιτικής έντασης στη χώρα. Όσο πιο ομαλά εξελιχθεί αυτή η προεκλογική περίοδος μέχρι τις 9 Ιουνίου, τόσο καλύτερα θα νοιώθουν και οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ήδη, τις τελευταίες μέρες υπάρχει η αίσθηση πως η πολιτική κατάσταση έχει ηρεμήσει λίγο και αυτό είναι αρκετά πιθανόν να έχει παίξει έναν μικρό ρόλο και στην ανοδική χρηματιστηριακή κίνηση.
Παράλληλα, ορισμένες πρόσφατες δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης ενόψει των Ευρωεκλογών δεν παραπέμπουν σε εκλογικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση επιστροφής του πολιτικού ρίσκου. Βέβαια, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για τις πολιτικές εξελίξεις των επομένων εβδομάδων, πολλές φορές τα πράγματα αλλάζουν απότομα.
Αν όμως αποφευχθεί μία νέα σημαντική αύξηση της εσωτερικής πολιτικής έντασης και οι δημοσκοπήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτές των τελευταίων ημερών, τότε μπορούμε να πούμε πως ο ούριος άνεμος για το Χρηματιστήριο Αθηνών θα γίνει πιο δυνατός. Επειδή βέβαια οι Ευρωεκλογές δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα, κρατάμε τις επιφυλάξεις μας για την αντίδραση της χρηματιστηριακής μας αγοράς στην περίπτωση που τα αποτελέσματά τους ανά την Ευρώπη δημιουργήσουν γενικότερη ανησυχία.
Μέχρι να γίνουν όμως οι Ευρωεκλογές, και κάτω από τις προϋποθέσεις στις οποίες αναφερθήκαμε πριν, φαίνεται πως το Χρηματιστήριο Αθηνών μάλλον καταφέρνει να ξεπεράσει τις αμφιβολίες που το είχαν κυριεύσει για μερικές εβδομάδες και θα προσπαθήσει να βάλει πλώρη για τον επόμενο ανοδικό του προορισμό. Το ποιος ακριβώς θα είναι αυτός δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία.