«Ταύρος» η Goldman Sachs για ελληνικό Χρηματιστήριο και οικονομία
Shutterstock
Shutterstock

«Ταύρος» η Goldman Sachs για ελληνικό Χρηματιστήριο και οικονομία

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, οι επενδύσεις αυξάνονται, το δημόσιο χρέος υποχωρεί και οι μεταρρυθμίσεις εντείνονται. Την ίδια στιγμή το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή στις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και βάζει θεμέλια για νέα ιστορικά υψηλά. Τα παραπάνω αναφέρει έκθεση της Goldman Sachs, με τον οίκο να τονίζει πως οι προοπτικές είναι ιδιαιτέρως θετικές. 

Η GS επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία καταγράφει μοναδική ανθεκτικότητα, κάτι που φαίνεται από την αυξανόμενη παραγωγή και τη μείωση της ανεργίας, ενώ η Κομισιόν βλέπει επιστροφή των δεικτών στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα. Ωστόσο, ο οίκος τονίζει πως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι χαμηλό, καθώς βρίσκεται πάνω από το 15%, σε χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα συγκριτικά με την προ οικονομικής κρίσης περίοδο. 

«Στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση επενδύσεων, μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να κορυφωθούν το 2024, αγγίζοντας τα 9 δισ. ευρώ, ενώ η προσοχή στρέφεται σταδιακά στη στήριξη των κεφαλαιουχικών δαπανών. Αν το Ταμείο Ανάκαμψης υλοποιηθεί με επιτυχία τότε η ώθηση στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις θα είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να φτάσει το 1,7%. Δυνητικά οι επενδύσεις κεφαλαίου έχουν τη δυνατότητα να αυξηθούν με διπλάσιο ρυθμό από την υπόλοιπη ευρωζώνη το 2024 και το 2025» υπογραμμίζει η Goldman Sachs. 

Ο συνδυασμός των ανωτέρω δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για μετάταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ το ΧΑ δείχνει μεγάλη προσαρμοστικότητα. Η Goldman Sachs μάλιστα βλέπει «ισχυρή πιθανότητα αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς». 

Σε ό,τι αφορά στη μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία η Goldman Sachs αναφέρει το δημογραφικό. «Ο ελληνικός πληθυσμός τα τελευταία δέκα χρόνια μειώθηκε 5% και η δημογραφική κρίση παραμένει βασική πρόκληση. Ωστόσο, η αγορά εργασίας είναι ανθεκτική, ο λόγος εξάρτησης ηλικίας έχει βελτιωθεί σημαντικά και αναμένουμε οι δημόσιες συνταξιοδοτικές δαπάνες να μειωθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ, με ορίζοντα εξαετίας» τονίζει η αμερικανική τράπεζα. 

ΟΟΣΑ: Έκρηξη επενδύσεων

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα σημείωσαν μεγάλη αύξηση την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (FDI in Figures). Από 4,15 δισ. δολάρια που ανήλθαν κατά μέσο όρο στην τριετία 2017-2019 έφτασαν στα 6,7 δισ. δολάρια την τριετία 2021-2023, σημειώνοντας μία αύξηση 62% καθώς η ελληνική οικονομία σημείωνε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το 2020, είχαν μειωθεί στα 3,2 δισ. δολάρια, αλλά αυτό οφειλόταν στην πανδημία του κορονοϊού που οδήγησε στην ανάσχεση των οικονομικών δραστηριοτήτων, με τις παγκόσμιες ΞΑΕ να κάνουν βουτιά 58% το έτος αυτό. Το 2021, οι ΞΑΕ στην Ελλάδα εκτινάχθηκαν στα 6,3 δισ. δολάρια για να φτάσουν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 8,4 δισ. το 2022. Πέρυσι, υποχώρησαν στα 5,4 δισ. δολάρια, επίπεδο που είναι πάντως υψηλότερο σε σχέση με τα χρόνια της περιόδου 2017-2019.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι ΞΑΕ αφορούν την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου, συχνά μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων ή δημιουργίας νέων παραγωγικών μονάδων, την επανεπένδυση κερδών και τον ενδοεπιχειρηματικό δανεισμό. Το συνολικό απόθεμα των ΞΑΕ (FDI Inward Position) στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2022 στα 50,8 δισ. δολάρια ή στο 23,2% του ΑΕΠ.

Θεαματική ήταν και η αύξηση των άμεσων επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, μία εξέλιξη που αντανακλά επίσης την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Από μόλις 429 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο στην περίοδο 2017-219 εκτινάχθηκαν στα 2,8 δισ. την τριετία 2021-2023.

Μάλιστα, συνέχισαν να αυξάνονται και το 2023, φθάνοντας σχεδόν τα 4 δισ. δολάρια. Το συνολικό απόθεμα των επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό (FDI Outward Position) ανερχόταν το 2022 στα 16,7 δισ. δολάρια ή στο 7,7% του ΑΕΠ.