Ο βασιλιάς και οι Αιγύπτιοι εργάτες

Η συζήτηση, που πυροδότησε η εκδημία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, σχετικά με το εάν έπρεπε ή δεν έπρεπε να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους και πόσο ισχυρή είναι η δημοκρατίας μας ώστε να μην φοβάται ούτε το παρελθόν ούτε το μέλλον της, διεξάγεται περιέργως με αξιοπρόσεκτη κοσμιότητα. Συντελεί σε αυτό η σολομώντεια, και ως εκ τούτου σοφή, απόφαση της κυβέρνησης, η διακριτική στάση της οικογένειας, οι μακροχρόνιες και ισχυρές φιλίες του εκλιπόντος με ανθρώπους που ασκούν επιρροή στην αριστερά και συγκράτησαν τα «αναθέματα», τα οποία και ενδεχομένως να ξέσπαγαν ακόμα και για την ταφή του στο Τατόϊ.

Είναι όμως, παρ΄όλα αυτά, μια συζήτηση για το παρελθόν στην οποία αφιερώνεται πολύς χρόνος και μεγάλη ορμή. Θα αντιτείνει κάποιος - και σωστά -  ότι η ιστορία είναι σηματωρός και είναι σημαντικό ποιος περνάει την κρησάρα της και πως αυτός αποδίδεται στις επόμενες γενιές. Ως λαός «καταναλώνουμε», κακό γραμμένη, κακό διαβασμένη και κακό χωνεμένη ιστορία. Οπότε, αυτή η κακή απ όλες τις πλευρές της ιστορία, δεν είναι πολύ βοηθητική ως οδηγός για το μέλλον μας.

Στο περιθώριο της αναδίφησης μιας ταραγμένης ιστορικής περιόδου εξ αφορμής του θανάτου ενός τέως βασιλιά, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή μια σημαντική συμφωνία, με όρους μέλλοντος.

Πέντε χιλιάδες Αιγύπτιοι, θα μπουν με τα χαρτιά τους, τη βίζα τους και τα αληθινά τους ονοματεπώνυμα, στην Ελλάδα, προκειμένου να απασχοληθούν νόμιμα ως εποχικοί εργαζόμενοι στις καλλιέργειες. Η συμφωνία με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για τη νόμιμη μετάκληση εργατών γης, που απαντάει στις ανάγκες της χώρας για εργατικά χέρια και περιορίζει τη δυνατότητα δουλεμπορικής εκμετάλλευσης αδήλωτων μεταναστών, κυρώθηκε μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τους μετακλητούς εργάτες γης που θα έρθουν νόμιμα στη χώρα και δεν θα γίνουν έρμαια των λογής δουλεμπόρων, τη λες και ιστορική. 

Δυστυχώς, όμως, δεν αποτελεί ελκυστικό θέμα συζήτησης στα τηλεοπτικά πάνελ από τους δημο- σιολογούντες ώστε να αναλυθεί η αξία της, κυρίως, διότι  θα συμβάλει στην αποτροπή κατάρρευσης της αγροτικής παραγωγής και στις ελλείψεις προϊόντων. Μια σοβαρή απάντηση, σοβαρής κυβέρνησης  σε ένα πρόβλημα των αγροτών και των αγροτικών συλλόγων.,

ΥΓ. Το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 και το «Όχι» του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης δικαιολογήθηκαν στη συζήτηση αλλά δεν είναι υπερασπίσιμα. Ιδίως όταν προηγήθηκε το σκεπτικό της συμφωνίας όπως εξηγήθηκε από τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτη: «Καταργεί τις δουλεμπορικές πρακτικές, που θέλουν τους εργάτες να δουλεύουν αδήλωτοι, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να πληρώνονται το σωστό ημερομίσθιο, χωρίς υγειονομική κάλυψη και κανενός είδους προστασία».