Πώς τα hedge fund έχασαν το ράλι και κλείνουν short θέσεις

Πώς τα hedge fund έχασαν το ράλι και κλείνουν short θέσεις

Mετά από πτώση άνω του 20% το πρώτο εξάμηνο λόγω των ανησυχιών για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, η χρηματιστηριακή αγορά στη Wall Street ανέκαμψε με τον δείκτη S&P500 να καταγράφει κέρδη 17% από τα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, πολλά hedge fund έχασαν την κούρσα, παρακολουθώντας το ράλι της αγοράς από τον πάγκο παρά τις ζημιές που καταγράφουν στo σορτάρισμα τους. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς της BNP Paribas, τα hedge fund έχουν γύρω στα $107 δισ. ανοιχτών θέσεων short σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον S&P500, ένδειξη του σκεπτικισμού των διαχειριστών τους για την πορεία της αγοράς που τελικά τους ξέφυγε.

Ο σκεπτικισμός αυτός στους κόλπους θεσμικών επενδυτών με ενεργητικό υπό διαχείριση που φτάνει το ποσό των $1,1 τρισ. παγκοσμίως μπορεί να σημαίνει ότι το ράλι της αγοράς θα είναι βραχύβιο, εκτιμούν οι χρηματιστές τους, αποκαλώντας το ράλι ως το λιγότερο αγαπητό καθώς την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση ρίσκου.

Η ανοδική κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς αποδίδεται στις προσδοκίες ότι η Fed θα αφήσει το πόδι της από το γκάζι της νομισματικής σύσφιξης γρηγορότερα, παρόλο που οι αξιωματούχοι της δεν εκπέμπουν τέτοιες υποσχέσεις.

Δεν είχαν όλα τα hedge fund τη δυνατότητα να διατηρήσουν τις short θέσεις τους με την αγορά να ανεβαίνει και μέρος της πρόσφατης ανόδου τροφοδοτήθηκε από το κλείσιμο των θέσεων αυτών με αγορές μετοχών που είχαν σορτάρει. Στο βαθμό που η κούρσα οδηγήθηκε από το λεγόμενο short covering, δεν είναι καλό σημάδι για τη συνέχεια της, τη βιωσιμότητα του ράλι.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, όταν το ράλι πήρε φόρα τον Ιούλιο οι αγορές από τα hedge fund για το κλείσιμο θέσεων short ήταν από τις μεγαλύτερες την τελευταία πενταετία. Το short covering συνεχίστηκε και τον Αύγουστο και ιδιαίτερα την προηγούμενη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι πιθανώς η κορύφωση του να είναι πίσω μας και ώθησαν τις μετοχές ανοδικά.

Από τις 16 Ιουνίου, αυτοί που σόρταραν την αγορά καταγράφουν απώλειες $174 δις, σύμφωνα με ανάλυση της S3 Partners. Οι τοποθετήσεις των θεσμικών επενδυτών συνολικά σε μετοχές αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αλλά παραμένουν στο 15ο εκατοστημόριο του εύρους των από τον Ιανουάριο του 2010, που σημαίνει ότι υπήρξαν χαμηλότερες μόνο 15% στο διάστημα των τελευταίων 12 ετών, εκτιμά σε έκθεση της η Deutsche Bank. 

Λόγω της μακροοικονομικής αβεβαιότητας, τα hedge fund μείωσαν σημαντικά την έκθεση τους σε ρίσκο φέτος. Στα hedge fund που ακολουθούν τακτικές «long-short» η μόχλευση υποχώρησε στο 48% στο τέλος Ιουλίου από σχεδόν 70% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Είναι πολύ πιθανό ότι οι διαχειριστές των hedge fund θα επανεξετάσουν τη στρατηγική τους τον επόμενο μήνα που θα αυξηθεί και η ρευστότητα στην αγορά μετά το πέρας των θερινών διακοπών. Γενικότερα, οι επενδυτές μπορεί να παραμένουν «αρκούδες» όσον αφορά στις προοπτικές αλλά στο βαθμό που μένουν εκτός αγοράς θα αναγκαστούν να καλυφθούν ή να συμμμετάσχουν στο υπόλοιπο του ράλι, εκτιμά η BNP Paribas.

`