Γιατί θα δηλώσουμε φέτος εισοδήματα άνω των 100 δισ. ευρώ
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί θα δηλώσουμε φέτος εισοδήματα άνω των 100 δισ. ευρώ

Υπάρχει ένα… αραχνιασμένο ρεκόρ με άμεση επίπτωση στα φορολογικά έσοδα άρα και στις ζωές μας το οποίο καλά κρατεί από το μακρινό 2010. Τη συγκεκριμένη χρονιά, καταγράφηκαν δηλωθέντα εισοδήματα στην εφορία συνολικού ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ.

Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που καταγράφηκε τέτοιο νούμερο. Ακολούθησε η γνωστή ύφεση η οποία προσγείωσε τα δηλωθέντα εισοδήματα χαμηλότερα και από τα 75 δισ. ευρώ, αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε και το 2014 λόγω της μεγάλης ύφεσης του 20123, και τη διετία 2017-2018 λόγω συνδυασμού ύφεσης και έκρηξης φοροδιαφυγής (σ.σ. ήταν η φαεινής ιδέα ΣΥΡΙΖΑ να συνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων με το εισόδημα που οδήγησε σε έκρηξη απόκρυψης εισοδημάτων) αλλά και το 2020 λόγω της πανδημίας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία από την επεξεργασία των περσινών φορολογικών δηλώσεων. Καταγράφηκε σημαντικότατη άνοδος σε σχέση με πέρυσι. Από τα 84,2 δισ. ευρώ που ήταν τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2023, φτάσαμε στα 91,67 δισ. ευρώ. Ασφαλώς και ήταν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αυτοί που έσυραν για ακόμη μια φορά τον χορό της αύξησης εμφανίζοντας άθροισμα αποδοχών από μισθούς και συντάξεις της τάξεως των 70 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί από το 2011.

Είναι μια ένδειξη ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανακτούν σταδιακά τους χαμένους μισθούς και συντάξεις της προ κρίσης περιόδου. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο όμως πλησιάζουμε. Άλλο ένα 10% μένει ακόμη καθώς το μεγαλύτερο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις στην ιστορία έχει καταγραφεί το 2010 και ήταν της τάξεως των 77 δισ. ευρώ. Το ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2025 για δηλώσουμε το ίδιο εισόδημα με το 2010 είναι από μόνο του λυπηρό όμως, με δεδομένο το τι συνέβη την προηγούμενη 10ετία στη χώρα, είναι και μια πρόοδος.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι αύξηση δεν σημειώθηκε μόνο στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Τα μέτρα για το Airbnb και το πρέσινγκ στους ιδιοκτήτες ακινήτων έφερε αύξηση στα εισοδήματα από ακίνητα, έφτασαν στα 7,8 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από το 2012. Οι αγρότες, ελάχιστα δηλώνουν και πάλι σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες (περίπου 1,7 δισ. ευρώ) αλλά και πάλι υπάρχει αύξηση σε σχέση με τα 1,56 δισ. ευρώ του 2022. Όσο για τους επαγγελματίες, ανέβασαν τα δηλωθέντα εισοδήματα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στα 5,13 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ το 2022 και 3,37 δισ. ευρώ το 2022.

Φαίνεται να αποδίδουν τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής, οι ηλεκτρονικές πληρωμές πριν ακόμη εφαρμοστεί το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Όσο για τα μερίσματα, ανέβηκαν και αυτά στα 6,75 δισ. ευρώ. Δείγμα απόδοσης της πολιτικής επιβολής χαμηλού φορολογικού συντελεστή η οποία έφερε μεγαλύτερες διανομές άρα και περισσότερη φορολογητέα ύλη.

Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το ζητούμενο είναι τι θα δείξουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις η διαδικασία υποβολής των οποίων ουσιαστικά ξεκινά τώρα. Το όριο των 100 δισ. ευρώ είναι εφικτό. Κατ’ αρχήν διότι και μόνο η ενεργοποίηση του ελάχιστου εισοδήματος θα φέρει τουλάχιστον 6-7 δισ. ευρώ επιπλέον φορολογητέας ύλης.

Κατά δεύτερον διότι ήρθε η ώρα να αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις οι σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις αλλά και στον κατώτατο μισθό. Όσο για τους ιδιοκτήτες ακίνητων, θα πιεστούν και αυτοί να δηλώσουν περισσότερα τώρα που τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εμφανίζονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις.

Όχι δεν έπαψαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να είναι τα φορολογικά υποζύγια όπως συνηθίζουμε να λέμε. Το 76,5% των συνολικών εισοδημάτων της χώρας, μισθωτοί και συνταξιούχοι το δηλώνουν. Τουλάχιστον, το ποσοστό έχει μπει σε μια σταδιακή πτωτική πορεία με όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες εισοδημάτων να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά.