Η «χρονιά του δράκου» για τον ελεύθερο επαγγελματία
Shutterstock
Shutterstock

Η «χρονιά του δράκου» για τον ελεύθερο επαγγελματία

Το 2024, σύμφωνα με την κινεζική αστρολογία, είναι η χρονιά του δράκου. Από τα βασικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ζωδίου, είναι η δύναμη, η αντοχή και η διαύγεια. Χαρακτηριστικά που θα τα χρειαστούν από τη χρονιά που ξεκινά σε λίγα 24ωρα οι επαγγελματίες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις νέες και μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι.

Τι αλλάζει για τον αυτοαπασχολούμενο από το νέο έτος; Σχεδόν τα πάντα. Αυξάνουν οι ασφαλιστικές του εισφορές προκειμένου να… χρηματοδοτηθεί και η αύξηση της σύνταξής του.

Αυξάνει ο μισθός του υπαλλήλου που απασχολεί και λόγω τριετιών και λόγω νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. Ενεργοποιείται το νέο «ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα» με αναδρομική ισχύ που σημαίνει ότι όποιος δηλώνει κάτω από αυτό το όριο θα κληθεί να πληρώσει και περισσότερα χρήματα.

Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων, επεκτείνεται σχεδόν παντού η χρήση του POS και επιβάλλεται η υποχρεωτική σύνδεση της ταμειακής με το POS. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον.

Ο μικρομεσαίος και η οικογενειακού χαρακτήρα ατομική επιχείρηση, δεν θα μπορεί να ποντάρει πλέον στο ότι η βιωσιμότητα της δουλειάς θα διασφαλίζεται με τη φοροαποφυγή, την ελάχιστη καταβολή φόρου αλλά και την πληρωμή χαμηλού μισθού στον υπάλληλο - βοηθό.

Το τοπίο θα αρχίσει να αλλάζει ταχύτατα γι’ αυτό και θα απαιτηθεί άμεση προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Εξού και απαιτούνται τα χαρακτηριστικά του δράκου, κυρίως η αντοχή και η διαύγεια.

Μια βασική αλλαγή που ήδη καταγράφεται στην αγορά, έχει να κάνει με το μισθολογικό. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι ατομικές επιχειρήσεις -στις οποίες απασχολούνται περίπου 220.000 άνθρωποι πέραν βεβαίως των ίδιων των επαγγελματιών- καταβάλλουν πολύ μικρότερους μισθούς σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Στην αγορά, το σκηνικό αλλάζει. Ήδη, η μια μετά την άλλη, μεγάλες επιχειρήσεις -supermarket, αλυσίδες καταστημάτων κλπ- ανακοινώνουν αυξήσεις στις αμοιβές των κατώτερων μισθολογικών κλιμακίων που ανεβάζουν τα μεικτά στα 900-1000 ευρώ ενώ κάποιες προχωρούν και σε αναδρομική αναγνώριση της προϋπηρεσίας ώστε να υπολογιστεί από τώρα η προσαύξηση των τριετιών.

Αυτό σημαίνει ότι η μισθολογική ψαλίδα ανάμεσα στις μικρές και στις μεγάλες εταιρείες ανοίγει ακόμη περισσότερο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Κίνητρο αλλαγής δουλειάς γι’ αυτόν που συνεχίσει να απασχολείται στον μικρομεσαίο επαγγελματία καθώς πλέον υπάρχει προοπτική εξασφάλισης καλύτερου μισθού.

Άρα, και ο μικρομεσαίος επαγγελματίας που θα θέλει να κρατήσει τον υπάλληλό του, θα πρέπει να κάνει τις ανάλογες κινήσεις αν θέλει φυσικά να κρατήσει τον συνεργάτη του.

Στο φορολογικό πεδίο, τα περιθώρια να μένει κάποιος στο… απυρόβλητο, στενεύουν πλέον ακόμη περισσότερο. Δεν είναι μόνο το ελάχιστο εισόδημα που θα ανεβάσει το ελάχιστο ποσό φόρου που θα πρέπει να πληρώνει ένας επαγγελματίας.

Είναι και το γεγονός ότι με την υποχρεωτική ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων -άρα και την πληρωμή τους- καθώς και με την προοπτική αύξησης της χρήσης των POS, ο όγκος του χρήματος που θα «συνδέεται» με κάθε επαγγελματικό ΑΦΜ θα γίνει πολύ περισσότερος.

Περισσότερο ηλεκτρονικό χρήμα σημαίνει και λιγότερα περιθώρια για φορδιαφυγή και φυσικά μεγαλύτερη υποχρέωση για καταβολή ΦΠΑ.

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών -περίπου κατά 3,9%- είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Οι ελάχιστες εισφορές -οι οποίες εξασφαλίζουν σύνταξη οριακά υψηλότερη από το όριο της φτώχειας- θα ξεπεράσουν πλέον τα 240 ευρώ τον μήνα.

Αν προστεθεί και αυτό το κονδύλι στο συνολικό εξοδολόγιο της επιχείρησης, θα προκύψει ένας σαφώς μεγαλύτερος -σε σχέση με πέρυσι- λογαριασμός που σημαίνει ότι είναι πιθανό να μην μείνει χώρος για συνέχιση της επαγγελματικής δραστηριότητας από όλους.