Η σκληρή ελληνική πραγματικότητα της ανασφάλιστης κατοικίας

Η σκληρή ελληνική πραγματικότητα της ανασφάλιστης κατοικίας

Μέσα στην εβδομάδα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ενεργοποιήσει μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα καλέσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους, να πιστοποιήσουν σε ποιο από τα ακίνητα που περιγράφονται στο έντυπο Ε9 - δηλαδή στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο - αντιστοιχεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Έχουν κάνει προσπάθεια οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, το περιβάλλον να είναι φιλικό προς το χρήστη και η διαδικασία να μπορεί να ολοκληρωθεί με λίγα κλικ. Άλλωστε, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά. Όσοι έχουν ασφαλισμένη κατοικία θα πρέπει να κάνουν εγκαίρως την σχετική συναλλαγή καθώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εκδοθούν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Μάρτιο και η καταβολή του φόρου να ξεκινήσει νωρίτερα από πέρυσι, δηλαδή από τον Απρίλιο.

Ποια θα είναι η σκληρή πραγματικότητα με την οποία θα έρθουμε όλοι αντιμέτωποι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία; Ο ιδιοκτήτης ακινήτων στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλιση της περιουσίας και συνάπτει συμβόλαιο μόνο αν υποχρεωθεί. Πότε υποχρεώνεται; Όταν χρηματοδοτεί την απόκτηση του ακινήτου του με στεγαστικό δάνειο.

Ο αριθμός των ασφαλισμένων ακινήτων που θα λάβουν την έκπτωση 10% από τον ΕΝΦΙΑ, όπως θα αποδειχθεί στην πράξη, δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 500.000. Ούτως ή άλλως, τα ασφαλισμένα ακίνητα είναι δεν είναι το 15% του συνόλου. Και μετά η αφαίρεση. Βγαίνουν τα υποασφαλισμένα, αυτά δηλαδή που έχουν ασφαλιστική κάλυψη κάτω των 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Βγαίνουν επίσης τα μερικώς ασφαλισμένα, αυτά δηλαδή που μπορεί να καλύπτονται κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς, όχι όμως και κατά του κινδύνου του σεισμού ή της πλημμύρας. Ειδικά ο σεισμός, είναι μια κάλυψη σε… έλλειψη καθώς λόγω παλαιότητας, είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα ακίνητα που δεν μπορούν καν να ασφαλιστούν.

Η φορολογική έκπτωση δεν θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για να ανατραπεί αυτή η εικόνα. Στην πράξη θα αποδειχτεί ότι το όφελος θα είναι της τάξεως των 15-20 ευρώ όταν μια ασφάλεια ακινήτου με πλήρη κάλυψη κοστίζει περίπου 1,5-2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας ή σκλήρυνση της στάσης του ελληνικού δημοσίου.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει η κρατική αρωγή μέσω της οποίας αποζημιώνονται (με τα ποσά που προβλέπει ο νόμος) όσοι πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Το ζητούμενο είναι όμως, να αρχίσει να επιμερίζεται ο κίνδυνος και να μην τον φορτώνεται ολόκληρο ο κρατικός προϋπολογισμός άρα ο Έλληνας φορολογούμενος. Τουλάχιστον, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα αποτελέσει την αφορμή για την πρώτη πλήρη απογραφή των ασφαλισμένων ακινήτων έτσι ώστε να φανεί σε όλη του τη διάσταση το μέγεθος του προβλήματος.