ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών οι απολύσεις
Shutterstock
Shutterstock

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών οι απολύσεις

Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο και οι απολύσεις αυξήθηκαν, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Οι αξιωματούχοι της Fed, οι οποίοι ξεκίνησαν διήμερη συνεδρίαση την Τρίτη, παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των δεδομένων στην αγορά εργασίας. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά άλλες 25 μονάδες βάσης στο εύρος 5,00%-5,25% την Τετάρτη, προτού ενδεχομένως διακόψει την ταχύτερη εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της από τη δεκαετία του 1980.

«Η μείωση του λόγου των κενών θέσεων εργασίας προς την ανεργία τους τελευταίους τρεις μήνες αντιπροσωπεύει μείωση της υπερβάλλουσας ζήτησης για εργασία που θα είναι ευπρόσδεκτη από τη Fed», δήλωσε ο Κόνραντ ΝτεΚουάντρος, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της Brean Capital στη Νέα Υόρκη.

«Ωστόσο, με την αναλογία να παραμένει υψηλότερη σε σχέση με οποιαδήποτε στιγμή πριν από τον Νοέμβριο του 2021, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σφιχτή με βάση τα ιστορικά πρότυπα», πρόσθεσε.

Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας, δείκτης για τη ζήτηση εργασίας, μειώθηκαν κατά 384.000 σε 9,59 εκατ. την τελευταία ημέρα του Μαρτίου, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.

Τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα και έδειξαν 9,97 εκατομμύρια ανοιχτές θέσεις εργασίας αντί για τα 9,93 εκατομμύρια που είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 9,775 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Δεν αλλάζουν τα σχέδια της Fed

«Τα σημάδια εξασθένησης της αγοράς εργασίας δεν θα αλλάξουν το 'παιχνίδι' στην αυριανή συνεδρίαση της Fed, αν και υποδηλώνουν ότι το σωρευτικό ποσό της σύσφιξης της πολιτικής αρχίζει να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στη ζήτηση εργασίας», σχολίασε ο Μάικλ Φερόλι, επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan στις ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη.