Τα γούρια των μουσείων: Ρόδι, μήλο, τροχός και δράκος

Τα γούρια των μουσείων: Ρόδι, μήλο, τροχός και δράκος

Η Χρονιά του Δράκου είναι σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο το 2024, εξ ου και ο λόγος που ορισμένα πωλητήρια μουσείων στην Αθήνα έχουν ενσωματώσει το δράκο στη σειρά με τα γούρια για το νέο έτος. Από τις προτάσεις δεν απουσιάζει το ρόδι, μεταξύ των επιλογών και το μήλο, ο τροχός και το κυδώνι καθώς και γούρια εμπνευσμένα από τις συλλογές των μουσείων.

Ακολουθούν τα γούρια που συνατήσαμε κατά τη φυσική και διαδικτυακή επίσκεψή μας στα πωλητήρια της Εθνικής Πινακοθήκης, του Μουσείου Ακρόπολης και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, του Μουσείου Μπενάκη και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Μαζί με τα γούρια και ορισμένες προτάσεις δώρων για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Εμπνευσμένο από τον «Άγγελο – Πολεμιστή» του Γιώργου Σικελιώτη, χαρακτικό του 1976 που ανήκει στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ), είναι το γούρι της ΕΠΜΑΣ για το 2024. Η φόρμα του αντλείται από το σχήμα των φτερών του αγγέλου που αναπτύσσονται δυναμικά διεκδικώντας το μέλλον με θάρρος και πίστη. Μπορεί επίσης να ιδωθεί συμβολικά, σαν μία ανοικτή αγκαλιά στα αγαπημένα μας πρόσωπα, μια αγκαλιά που προσφέρουμε ή/ και μας υποδέχεται και μας περιβάλλει.

Το χαρακτικό (αριστερά) του Γιώργου Σικελιώτη από το οποίο είναι εμπνευσμένο το γούριο (δεξιά) της Εθνικής Πινακοθήκης

Εκτός από το γούρι, στο πωλητήριο της Εθνικής Πινακοθήκης διατίθενται οι κατάλογοι των περιοδικών εκθέσεων, όπως της τρέχουσας «Αστυγραφία. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» (έως τις 3 Μαρτίου 2024), σημειωματάρια και ημερολόγια το εξώφυλλο των οποίων κοσμείται από έργα της μόνιμης συλλογής της ΕΠΜΑΣ, όπως έργων του Κωνσταντίνου Παρθένη, μπρελόκ πλέξιγκλας με λεπτομέρειες από έργα των Γιάννη Μόραλη και Παναγιώτη Τέτση, στυλό και μολύβια η επιφάνεια των οποίων καλύπτεται με λεπτομέρειες έργων, καθώς και κοσμήματα.

50φυλλο μπλοκ με μολύβι, εξώφυλλο με έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη. Πηγή φωτ.: ΕΠΜΑΣ/ nationalgallery.gr/politirio/

Μουσείο Ακρόπολης

Ρόδι, τροχός, μήλο και κυδώνι είναι τα σχήματα που έχουν επιλεγεί για τα γούρια που διατίθενται στο πωλητήριο του Μουσείου Ακρόπολης από κοινού με διακοσμητικά στολίδια, εμπνευσμένα από τις συλλογές εκθεμάτων του μουσείου, ως προτάσεις δώρων για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Σε κόκκινο και λευκό χρώμα προσφέρεται το πορσελάνινο επιτραπέζιο γούρι, εμπνευσμένο από το ρόδι που κρατά στο χέρι της η Κόρη Ακρ. 593 ως προσφορά στη θεά Αθηνά (580-570 π.Χ.). Οι πολυάριθμοι σπόροι του ροδιού το έκαναν σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας, ευημερίας και καλής τύχης. Όσοι επιθυμούν να δουν το έκθεμα, δεν έχουν παρά να βρεθούν  στον 1ο όροφο του Μουσείου Ακρόπολης στην αίθουσα Αρχαϊκής Ακρόπολης. Το γούρι σε μορφή ροδιού, διατίθεται στην τιμή των 25 ευρώ, σχεδιαστής οι «Τρεις Γραμμές».

Γούρια σε σχήμα ροδιού. Πηγή φωτ.: Μουσείο Ακρόπολης/ theacropolismuseum.gr/

Την ίδια σχεδιαστική «πατρότητα» φέρουν τα γούρια σε σχήματα μήλου και κυδωνιού. Το πορσελάνινο επιτραπέζιο γούρι σε σχήμα μήλου είναι εμπνευσμένο από το μήλο που κρατά στο χέρι η Κόρη Ακρ. 677 (570-560 π.Χ.). Το μήλο, φρούτο που συνδέεται με τον έρωτα, τον γάμο και τη γονιμότητα, το φέρνει η Κόρη ως προσφορά στη θεά Αθηνά. Το έκθεμα βρίσκεται στον 1ο όροφο του Μουσείου Ακρόπολης στην αίθουσα Αρχαϊκής Ακρόπολης, το γούρι προσφέρεται στην τιμή των 27,50 ευρώ.

Γούρι σε σχήμα μήλου. Πηγή φωτ.: Μουσείο Ακρόπολης/ theacropolismuseum.gr/

Εμπνευσμένο από το κυδώνι που κρατά στο χέρι η Κόρη Ακρ. 680 (530-520 π.Χ.) είναι το αντίστοιχο πορσελάνινο επιτραπέζιο γούρι, το δε κυδώνι, οι αρχαίοι το θεωρούσαν σύμβολο γονιμότητας εξαιτίας των σπόρων που περιέχει. Το έκθεμα βρίσκεται στον 1ο όροφο του Μουσείου Ακρόπολης στην αίθουσα Αρχαϊκής Ακρόπολης, το αντίστοιχο γούρι το συναντάμε στην τιμή των 27,50 ευρώ.

Γούρι σε σχήμα κυδωνιού. Πηγή φωτ.: Μουσείο Ακρόπολης/ theacropolismuseum.gr/

Ως κρεμαστό κόσμημα και επιτραπέζιο διατίθεται το γούρι με τη μορφή τροχού, φιλοτεχνημένο από επιχρυσωμένο ορείχαλκο και σχεδιάστρια την Μαργαρίτα Μυρογιάννη. Η έμπνευση αντλείται από μικρό χάλκινο τροχό, που αφιερώθηκε στο ιερό της Ακρόπολης γύρω στο 480–470 π.Χ., το δε έκθεμα βρίσκεται στην αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, στην προθήκη 19.

Όσο για τον τροχό, θεωρείται σύμβολο της τύχης και των απρόβλεπτων γυρισμάτων της, της αστάθειας και του ευμετάβλητου στην ανθρώπινη ζωή. Το κρεμαστό κόσμημα διατίθεται στα 36,00 ευρώ, το επιτραπέζιο γούρι στα 39,00 ευρώ.

Γούρι σε σχήμα τροχού, επιτραπέζιο και ως κόσμημα. Πηγή φωτ.: Μουσείο Ακρόπολης/ theacropolismuseum.gr/

Στις προτάσεις δώρων του Μουσείου Ακρόπολης συγκαταλέγονται στολίδια σε διάφορα σχήματα, επίσης εμπνευσμένα από τις συλλογές του μουσείου. Ένα από αυτά είναι το κεραμικό στολίδι σε σχήμα ρόδι με σχέδιο εμπνευσμένο από τη διακόσμηση πήλινων σφονδυλιών (βαρίδια αδραχτιού) που αφιερώθηκαν στο ιερό της Νύμφης μεταξύ 550-480 π.Χ. Τα σφονδύλια εκτίθενται στην προθήκη 6, αρ. 128 στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης Αίθουσα Κλιτύων Ακρόπολης, το στολίδι έχει σχεδιαστεί από το «Αττικό φως» και πωλείται στην τιμή των 22,50 ευρώ.

Κρεμαστό στολίδι σε σχήμα ρόδι. Πηγή φωτ.: Μουσείο Ακρόπολης/ theacropolismuseum.gr/

Τα υπόλοιπα στολίδια έχουν τα σχήματα αλόγου, σειρήνας, σφαίρας, κουκουβάγιας, κριαριού.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Πολύχρωμα κεραμικά ρόδια, σύμβολα καλοτυχίας και ευημερίας προτείνει για το 2024 το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από κοινού με άλλες προτάσεις δώρων που αφορούν κοσμήματα, διακοσμητικά αντικείμενα από Έλληνες και ξένους σχεδιαστές αλλά και μοναδικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τις συλλογές του Μουσείου και τη νέα Έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο».

Προτάσεις δώρων από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Φωτ.: Paris Tavitian. Η φωτογράφιση έγινε στο Coco-Mat Athens Jumelle. Πηγή φωτ.: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ασπίδες και χρυσά στεφάνια, αριστουργήματα της αρχαίας μεταλλοτεχνίας, δίνουν την έμπνευση για μία συλλογή ιδιαίτερων δώρων με δυνατούς συμβολισμούς. Ανάμεσα στις επιλογές για δώρα στο Cycladic Shop βρίσκει κανείς εμβληματικά αντίγραφα  από τις συλλογές κυκλαδικής και αρχαίας ελληνικής τέχνης, μεγάλη γκάμα από στολίδια, ξεχωριστά διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι και το γραφείο αλλά και παιχνίδια και βιβλία για μικρούς και μεγάλους.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Χειροποίητα κεραμικά γούρια διακοσμημένα με φράσεις για τη μουσική καθώς και γούρια plexi ζωγραφισμένα στο χέρι «Design the Day» συναντά ο αμφιβληστροειδής στο Μ Shop του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ανάμεσα σε άλλα διακοσμητικά στολίδια και προτάσεις δώρων.

Γούρια plexi ζωγραφισμένα στο χέρι «Design the Day», 11 εκ.: 32 ευρώ, 8 εκ.: 24 ευρώ ©Αntonis Katrakazis. Πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο επίκεντρο οι δημιουργίες εμπνευσμένες από το Έτος «Μαρία Κάλλας», με την υπογραφή γνωστών καλλιτεχνών που τιμούν την απόλυτη ντίβα: το μεταξωτό μαντίλι που σχεδίασε η εικαστικός Χάρις Απέργη ειδικά για το γκαλά Μαρία Κάλλας στην Όπερα του Μονακό για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας λυρικής ερμηνεύτριας του 20ού αιώνα, τη βεντάλια «Νόρμα» από παρτιτούρα της συλλογής σπανίων αντικειμένων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και το συλλεκτικό νόμισμα «Μαρία Κάλλας» που κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό.  

Από αριστερά: Βεντάλια «Νόρμα» από παρτιτούρα της συλλογής σπανίων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Τιμή: 9 ευρώ. Συλλεκτικό νόμισμα σε περιορισμένο αριθμό, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Τιμή: 75 ευρώ. Σημειωματάριο αποκλειστικά σχεδιασμένο για το Μ Shop του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τιμή: 8 ευρώ. ©Αntonis Katrakazis. Πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στις προτάσεις του M Shop συγκαταλέγονται επιλεγμένα χειροποίητα αντικείμενα, ειδικά φτιαγμένα για αυτό: χριστουγεννιάτικες μπάλες και στολίδια ζωγραφισμένα στο χέρι (Design the Day), οικολογικά κεριά από βιώσιμα υλικά με σχέδια εμπνευσμένα από χειροποίητους ελληνικούς θησαυρούς (Thygga Terra), πρες παπιέ με την πόρπη που είχε σχεδιάσει ο Ηλίας Λαλαούνης για την πρώτη στολή ταξιθεσίας του Μεγάρου, καθώς και λινόδετα και δερματόδετα φόλντερ με την ίδια πόρπη, αλλά και με την καρφίτσα του Μεγάρου σε σχέδιο του Χρήστου Λαμπράκη, επίσης για την ίδια στολή.

Επιπλέον, είδη γραφικής ύλης, σημειωματάρια και ημερολόγια, σετ αλληλογραφίας με μοτίβα από ιμπρεσιονιστικούς πίνακες και βιβλία για νεαρούς αλλά και ενήλικους αναγνώστες. Ανάμεσα σε χειροποίητα κοσμήματα με την υπογραφή γνωστών σχεδιαστών (Calliopi, Μαρία Καπρίλη, Moprhe, Μαρία Μποτονάκη, Νίκη Στυλιανού, κ.ά.), χειροποίητες βεντάλιες-έργα τέχνης σε πρωτότυπα χρώματα, με φύλλα από χρυσό, ασήμι και χαλκό, αποκλειστικά σχεδιασμένες για το Μ Shop (Chrisma58), κασκόλ που δημιούργησε η Λουκία αποκλειστικά για το Μέγαρο, πρακτικές Tote Bags και παιδικά σακίδια σε χαρούμενα χρώματα.

Σημειωματάριο, αποκλειστικά σχεδιασμένο για το Μ Shop του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: 8 ευρώ | Κολιέ-μπαλαρίνα του Ντεγκά, ασημένιο και επίχρυσο, Calliopi Stamatari: 185 ευρώ | Βραχιόλι ασημένιο και επίχρυσο της Αmaya: 130 ευρώ | Κολιέ-πουέντ από ασήμι, Calliopi Stamatari: 74 ευρώ ©Αntonis Katrakazis. Πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ανάμεσα σε χειροποίητα κοσμήματα με την υπογραφή γνωστών σχεδιαστών (Calliopi, Μαρία Καπρίλη, Moprhe, Μαρία Μποτονάκη, Νίκη Στυλιανού, κ.ά.), περιλαμβάνονται χειροποίητες βεντάλιες-έργα τέχνης σε πρωτότυπα χρώματα, με φύλλα από χρυσό, ασήμι και χαλκό, αποκλειστικά σχεδιασμένες για το Μ Shop (Chrisma58), κασκόλ που δημιούργησε η Λουκία αποκλειστικά για το Μέγαρο, πρακτικές Tote Bags και παιδικά σακίδια. Για τα παιδιά, επίσης, η χειροποίητη κούκλα-μπαλαρίνα «Ζιζέλ» της Αλεξάνδρας Ανδρέου, που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για το Μέγαρο.

Οι προτάσεις ολοκληρώνονται με διακοσμητικά αλλά και τα χρηστικά αντικείμενα για το γιορτινό τραπέζι, όπως κεραμικές πιατέλες ζωγραφισμένες στο χέρι (Αλεξάνδρα Μωραΐτη), σουπλά, κούπες, μπολ πορσελάνης, λαβίδες σερβιρίσματος, μεταξύ άλλων.

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Η Χρονιά του Δράκου είναι το 2024 σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο και το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή το έχει επιλέξει για το γούρι που προτείνει στους επισκέπτες του. Διατίθεται σε μορφή βραχιολιού (40-45 ευρώ) αλλά και ως κρεμαστό (58-65 ευρώ), από ασήμι 925° με διπλή επιχρύσωση, σε κόκκινο και πράσινο κορδόνι, και είναι εμπνευσμένο από την πλούσια συλλογή χαρακτικών και αντικειμένων τέχνης του Ιδρύματος.

«Η λέξη δράκος είναι ελληνική. Προέρχεται από το ρήμα δέρκομαι που σημαίνει βλέπω. Η ονομασία αυτή παραπέμπει σε έναν δράκο άγρυπνο φρουρό-φύλακα. Αποτελεί ισχυρό σύμβολο ειρήνης, προστασίας, ευημερίας και καλοτυχίας», όπως σημειώνει το Ίδρυμα Γουλανδρή.

Γούρι δράκος σε μορφή βραχιολιού. Πηγή φωτ.: Ίδρυμα Γουλανδρή/ https://goulandris.gr/

Στο πωλητήριό του (επί της Ερατοσθένους 13 αλλά και ηλεκτρονικά) συναντάμε εορταστικά δώρα και στολίδια επίσης εμπνευσμένα από τη συλλογή του μουσείου, όπως στολίδια και μπάλες για το δέντρο διακοσμημένα – μεταξύ άλλων – με τη «Μικρή χορεύτρια 14 ετών» (π. 1878-1881) του Εντγκάρ Ντεγκά, στην παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή φωτ.: Ίδρυμα Γουλανδρή/ https://goulandris.gr/

Ακόμη, αρωματικά κεριά, μαξιλαροθήκες με γιορτινά σχέδια, βαμβακερά σουπλά, δίσκους σερβιρίσματος από πλεξιγκλάς, ημερολόγια για το 2024 (ημερήσια και εβδομαδιαία) τα εξώφυλλα των οποίων κοσμούν τα έργα «Ο αναβάτης» (1899) του Τουλούζ-Λωτρέκ και «Η εκκλησία του Μοντινύ-συρ-Λουέν» (1898) του Πωλ Σεζάν.

Μουσείο Μπενάκη

Ροδιά, δράκος και περιστέρι είναι ορισμένα μόνο από τα σχήματα στα οποία συναντάμε στα γούρια, στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη, μέρος των οποίων είναι επίσης εμπνευσμένο από τις συλλογές του Μουσείου. Μεταξύ άλλων, γούρι της Κατερίνας Τσάκα από ασήμι (85 ευρώ), εμπνευσμένο από τον μύθο του Μίτου της Αριάδνης. Σύμφωνα με τον μύθο, η Αριάδνη, κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης, έδωσε στον Θησέα ένα κουβάρι νήμα, τον Μίτο, χάρη στον οποίο μπόρεσε να βρει την έξοδο του Λαβύρινθου μετά την νικηφόρα πάλη του με τον Μινώταυρο. «Ας είναι ο ''Μίτος της Αριάδνης'' σύμβολο και οδηγός για την έξοδο από τον προσωπικό μας λαβύρινθο» εύχεται το Μουσείο Μπενάκη.

Γούρι - μίτος. Πηγή φωτ.: Μουσείο Μπενάκη

Δημιουργία επίσης της Κατερίνας Κούκου το γούρι από ασήμι, εμπνευσμένο από ζωγραφιστή παράσταση ολάνθιστης ροδιάς που κοσμεί μια ξύλινη κασέλα από τη Μυτιλήνη (τέλη 18ου - αρχές 19ου αιώνα). Διατίθεται σε μενταγιόν αλλά και ως επιτραπέζιο, καθένα από τα οποία στην τιμή των 50 ευρώ.

Τη Χρονιά του δράκου συναντάμε και στις επιλογές του Μουσείου Μπενάκη. Ξεχωρίζουμε το γούρι της Αλίκης Στρουμπούλη από ορείχαλκο (35 ευρώ), με θέμα το σύμβολο του δράκου, εμπνευσμένο από σταυρό του 17ου - 18ου αιώνα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη. Το πρωτότυπο, έξοχη αργυροχοϊκή δημιουργία των εργαστηρίων της Kωνσταντινούπολης, διακοσμείται με φολιδωτούς δράκοντες, άνθη, συρματερό σμάλτο, ημιπολύτιμες πέτρες και μαργαριτάρια.

Γούρι δράκος. Πηγή φωτ.: Μουσείο Μπενάκη

Στις υπόλοιπες προτάσεις δώρων του Μουσείου Μπενάκη περιλαμβάνονται χειροποίητες μπάλες της Κικής Περιβολάρη, ζωγραφισμένες στο χέρι, ξύλινα στολίδια της Σοφίας Δαϊσπύρου, ζωγραφισμένα στο χέρι, ημερολόγια για το 2024, σελιδοδείκτες της Ιόλης Λειβαδά εμπνευσμένοι από μορφές μουσικών όπως απεικονίζονται σε ερυθρόμορφα αγγεία της Αρχαίας Ελληνικής συλλογής του Μουσείου, καθώς και μπάλα από papier maché με θέματα εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, μεταξύ άλλων.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Μνήμη και Ιστορία συμπυκνώνονται στο γούρι του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για το 2024, καθότι αφιερωμένο στη Μεγαλόνησο με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Στόχος, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ευαισθητοποίηση για τον πάντα επίκαιρο χαρακτήρα του ζητήματος.

Πηγή φωτ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο 

Το γούρι αποδίδει περιστέρι, το λεγόμενο στα κυπριακά πεζούνι, σύμβολο ελπίδας, ελευθερίας και ειρήνης. Είναι εμπνευσμένο από κόσμημα-καρφίτσα (σπλίγκα), στολίδι κεφαλόδεσμου αγροτικής ενδυμασίας της Καρπασίας του 19ου αι. (παρακάτω φωτ.), που χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο εντυπωσιακές αγροτικές γυναικείες φορεσιές της Κύπρου, με ήπια, γήινα χρώματα και περίτεχνο κεντητό διάκοσμο. Η φορεσιά ανήκει στην Ενδυματολογική Συλλογή του ΕΙΜ και αποτελεί μέρος δωρεάς του 1901 από τον Πατριωτικό Σύνδεσμο των Κυπρίων εν Αθήναις. Εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

Πηγή φωτ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο 

Πίσω στο γούρι, το οποίο κατασκευάστηκε με τη συρματερή και την ανάγλυφη συρματερή τεχνική και φοριέται ως κόσμημα λαιμού. Διατίθεται από το πωλητήριο και το ηλεκτρονικό κατάστημα του ΕΙΜ σε δύο εκδοχές, ασήμι (28 ευρώ) και ασήμι επιχρυσωμένο (30 ευρώ), σε επιμέλεια-κατασκευή της Μαρίας Λιώνη.

Κεντρική φωτ.: Χειροποίητο κεραμικό ρόδι, σύμβολο της καλοτυχίας, της ευημερίας, της αφθονίας, της γονιμότητας, του πλούτου και του Έρωτα. Διατίθεται στο πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στα 40 ευρώ. Φωτ.: Paris Tavitian. Η φωτογράφιση έγινε στο Coco-Mat Athens Jumelle. Πηγή φωτ.: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης