ΗΠΑ: Δοκιμή μαχητικού αεροσκάφους που λειτουργεί με Τεχνητή Νοημοσύνη (pics & vid)

ΗΠΑ: Δοκιμή μαχητικού αεροσκάφους που λειτουργεί με Τεχνητή Νοημοσύνη (pics & vid)

Ένα πειραματικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 απογειώθηκε από αεροπορική βάση των ΗΠΑ. Αλλά η εναέρια μάχη που ακολούθησε δεν έμοιαζε με καμία άλλη: Αυτό το F-16 ελεγχόταν από Τεχνητή Νοημοσύνη και όχι από άνθρωπο πιλότο. Και στο μπροστινό κάθισμα ήταν ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Φρανκ Κένταλ.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες προόδους στη στρατιωτική αεροπορία από την εισαγωγή του stealth στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Παρόλο που η τεχνολογία δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, η υπηρεσία σχεδιάζει έναν στόλο αεροσκαφών με δυνατότητα AI, περισσότερα από 1.000, το πρώτο από αυτά που θα λειτουργεί έως το 2028.

«Είναι κίνδυνος για την ασφάλεια να μην το έχεις. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να το έχουμε», είπε ο Κένταλ σε συνέντευξή του στο Associated Press μετά την προσγείωση. Το AP, μαζί με το NBC, έλαβαν άδεια να παρακολουθήσουν τη μυστική πτήση με την προϋπόθεση ότι δεν θα αναφερόντουσαν στο γεγονός, μέχρι να ολοκληρωθεί, λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια.

Το ελεγχόμενο από AI, F-16, που ονομάζεται Vista, πέταξε τον Κένταλ σε αστραπιαίους ελιγμούς με ταχύτητα πάνω από 550 μίλια την ώρα που άσκησαν πίεση στο σώμα του, ίση με πέντε φορές τη δύναμη της βαρύτητας. Πήγε σχεδόν μύτη με μύτη με ένα δεύτερο F-16 με πιλότο ανθρώπου, καθώς και τα δύο αεροσκάφη έτρεχαν σε απόσταση 1.000 ποδιών το ένα από το άλλο, στρίβοντας και γυρίζοντας για να προσπαθήσουν να αναγκάσουν τον αντίπαλό τους σε ευάλωτη θέση.

Στο τέλος της ωριαίας πτήσης, ο Κένταλ βγήκε από το πιλοτήριο χαμογελώντας. Είπε ότι είχε δει αρκετά κατά τη διάρκεια της πτήσης του ώστε να εμπιστευόταν αυτή την Τεχνητή Νοημοσύνη που εξακολουθεί να μαθαίνει με την ικανότητα να αποφασίζει εάν θα εκτοξεύσει όπλα ή όχι στον πόλεμο.

Υπάρχουν πολλοί επικριτές σε αυτή την ιδέα. Οι ειδικοί στον έλεγχο των όπλων και οι ανθρωπιστικές ομάδες ανησυχούν βαθιά ότι η Tεχνητή Nοημοσύνη κάποια μέρα μπορεί να είναι σε θέση να ρίχνει αυτόνομα βόμβες που σκοτώνουν ανθρώπους χωρίς περαιτέρω ανθρώπινη διαβούλευση, και επιδιώκουν μεγαλύτερους περιορισμούς στη χρήση της.

«Υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες και σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την εκχώρηση των αποφάσεων ζωής και θανάτου σε αισθητήρες και λογισμικό», προειδοποίησε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Τα αυτόνομα όπλα «αποτελούν άμεση αιτία ανησυχίας και απαιτούν επείγουσα, διεθνή πολιτική απάντηση».

Ο Κένταλ είπε ότι θα υπάρχει πάντα ανθρώπινη εποπτεία στο σύστημα όταν χρησιμοποιούνται όπλα.

Τα μικρότερα και φθηνότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ελεγχόμενα από Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι το μέλλον, σημείωσε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Οι στρατιωτικοί χειριστές της Vista λένε ότι καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν διαθέτει αεροσκάφος Τεχνητής Νοημοσύνης σαν αυτό, όπου το λογισμικό πρώτα μαθαίνει σε εκατομμύρια σημεία δεδομένων σε έναν προσομοιωτή και μετά δοκιμάζει τα συμπεράσματά του κατά τη διάρκεια πραγματικών πτήσεων. Αυτά τα δεδομένα απόδοσης του πραγματικού κόσμου τοποθετούνται στη συνέχεια στον προσομοιωτή όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη τα επεξεργάζεται στη συνέχεια για να μάθει περισσότερα.

Η Κίνα διαθέτει Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει βρει έναν τρόπο να εκτελεί δοκιμές εκτός προσομοιωτή. Και, όπως ένας κατώτερος αξιωματικός που μαθαίνει πρώτα τις τακτικές, ορισμένα μαθήματα μπορούν να ληφθούν μόνο στον αέρα, είπαν οι πιλότοι δοκιμών των Vista.

Μέχρι να πετάξετε πραγματικά, «όλα είναι εικασίες», είπε ο επικεφαλής πιλότος δοκιμών, Μπιλ Γκρέι. «Και όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να το καταλάβετε, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να έχετε χρήσιμα συστήματα».

Η Vista πραγματοποίησε την πρώτη της αερομαχία ελεγχόμενη από Τεχνητή Νοημοσύνη τον Σεπτέμβριο του 2023 και έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί μόνο περίπου δύο δωδεκάδες παρόμοιες πτήσεις. Αλλά τα προγράμματα μαθαίνουν τόσο γρήγορα από κάθε εμπλοκή, που ορισμένες εκδόσεις Τεχνητής Νοημοσύνης που δοκιμάζονται στα Vista κερδίζουν ήδη πιλότους σε μάχες αέρος-αέρος.

Οι πιλότοι σε αυτή τη βάση γνωρίζουν ότι από ορισμένες απόψεις, μπορεί να εκπαιδεύουν τους αντικαταστάτες τους ή να διαμορφώνουν μια μελλοντική κατασκευή όπου χρειάζονται λιγότεροι από αυτούς.

Αλλά λένε επίσης ότι δεν θα ήθελαν να βρεθούν στον ουρανό εναντίον ενός αντιπάλου, που έχει αεροσκάφη ελεγχόμενα από Τεχνητή Νοημοσύνη, εάν οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσης δικό τους στόλο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να τρέχουμε. Και πρέπει να τρέξουμε γρήγορα», είπε ο Κένταλ. 

Δείτε το βίντεο της πτήσης: