Είναι ο Έντι Ράμα ο νέος Ερντογάν;

Είναι ο Έντι Ράμα ο νέος Ερντογάν;

Πριν από σχεδόν 25 χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον. Ο πρώην αξιωματούχος άμυνας της εποχής του Ρίγκαν, Ρίτσαρντ Περλ, τον σύστησε στον Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι δημοκράτης και μεταρρυθμιστής. Όταν ο Ερντογάν κέρδισε στη συνέχεια τις εκλογές, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον ενέκριναν.

Ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, για παράδειγμα, είπε στον Ερντογάν: «Εκτιμώ πάρα πολύ το παράδειγμα που έχει δώσει η χώρα σας για το πώς να είναι μια μουσουλμανική χώρα και ταυτόχρονα μια χώρα που ασπάζεται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ελευθερία». Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, εν τω μεταξύ, περιέγραψε την Τουρκία ως «μια μουσουλμανική δημοκρατία που ζει ειρηνικά με τους φίλους και τους γείτονές της».

Τέτοιοι ευσεβείς πόθοι συνεχίστηκαν για χρόνια καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραφαν τον Ερντογάν όπως τον επιθυμούσαν να είναι και όχι τον Ερντογάν που υπήρχε στην πραγματικότητα. Ενώ μια γενιά Αμερικανών διπλωματών επαινούσε τις υποτιθέμενες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν, εκείνος επανέφερε την Τουρκία στην κατάσταση να είναι ένα από τα πιο σκληρά αστυνομικά κράτη της Ευρώπης. Η διπλωματική αμέλεια είχε συνέπειες.

Η Τουρκία παρουσιάζει την πέμπτη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη του Freedom House την τελευταία δεκαετία, ακόμη μεγαλύτερη από το Χονγκ Κονγκ, μετά την κατάργηση των εγγυήσεων της περιοχής από την κομμουνιστική Κίνα. Το ποσοστό δολοφονιών με θύματα γυναίκες έχει αυξηθεί κατά πάνω από 1.400 τοις εκατό. Οι ελευθερίες του Τύπου είναι ανύπαρκτες. Ο Ερντογάν όχι μόνο δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Δύσης, αλλά συμφιλιώνεται με τη Ρωσία και το Ιράν και προσφέρει υποστήριξη στους ηγέτες των τρομοκρατών.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι εταίροι της έχουν πάρει κάποιο μάθημα.

Αναλογιστείτε την Αλβανία. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2013, ο Έντι Ράμα ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ο 12ος πρωθυπουργός της Αλβανίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Όταν στη συνέχεια ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν μαζί του, επαίνεσαν την ηγεσία του, τις προσπάθειές του για ασφάλεια και σταθερότητα στα Βαλκάνια και την προώθηση της θρησκευτικής ανεκτικότητας από πλευράς του. Ο Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ήταν διαχυτικός κατά τη διάρκεια επίσκεψης του 2016 στα Τίρανα. Είπε στον Ράμα:

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα και εγώ, καθώς και ο αμερικανικός λαός είμαστε πολύ ευγνώμονες για την ηγεσία που προσφέρετε και για τις προσπάθειες της ομάδας σας να μην ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα της Αλβανίας και των Αλβανών, αλλά και να αγκαλιάζει ένα ευρύ σύνολο αξιών που μας καθορίζουν όλους».

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επαίνεσε την υποτιθέμενη υποστήριξη του Ράμα σε δικαστικές μεταρρυθμίσεις. Όπως και με τον Ερντογάν, ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα για παράνομες δωρεές στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι ο Ράμα βλέπει τον εαυτό του ως έναν νεαρό Ερντογάν. Εδώ, η περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση. Στις 12 Μαΐου 2023, δύο ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, οι αλβανικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Μπελέρη, έναν Έλληνα που διεκδικούσε τη δημαρχία της Χιμάρας, μια πόλη στην Αλβανική Ριβιέρα.

Οι κατηγορίες ήταν αμφίβολες. Οι εισαγγελείς από τον μηχανισμό του Ράμα κατηγόρησαν τον Μπελέρη ότι επιδίωκε να εξαγοράσει τέσσερις ψήφους έναντι συνολικά περίπου 320 δολαρίων. Οι ψηφοφόροι θεώρησαν τις κατηγορίες ως μια κυνική προσπάθεια να παραγκωνιστεί ένας υποψήφιος της αντιπολίτευσης και να στερηθεί η ελληνική κοινότητα από τον έλεγχο επί μιας ολοένα και αυξανόμενης αξίας ακίνητης περιουσίας που ήλπιζαν να αξιοποιήσουν οι συνεργάτες του Ράμα. Ο Μπελέρης κέρδισε, αλλά ο Ράμα αρνήθηκε να του επιτρέψει να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Οι παραλληλισμοί με την Τουρκία είναι εντυπωσιακοί. Πρώτον, και ο Ερντογάν κατασκεύασε κατηγορίες για οικονομικές παραβάσεις για να παραγκωνίσει πολιτικούς του αντιπάλους και να κατασχέσει τις περιουσίες τους. Δεύτερον, χρησιμοποίησε αμφίβολα δικαστικά μέσα για να εμποδίσει εθνικές μειονότητες να αναλάβουν αξιώματα που κέρδισαν. Για χρόνια, ωστόσο, ο Ερντογάν δεν υπέστη καμία διπλωματική συνέπεια για τις πράξεις του.

Πεπεισμένοι στην αλήθεια της δικής τους αφήγησης ότι ο Ερντογάν είναι μεταρρυθμιστής, οι Αμερικανοί διπλωμάτες έφτασαν να ξεπλύνουν τις καταχρήσεις αυτές. Μόλις πριν από μια δεκαετία, για παράδειγμα, ο Ομπάμα επαίνεσε τον Ερντογάν στη Sabah, παραβλέποντας το γεγονός ότι ο Τούρκος ηγέτης μόλις είχε κατασχέσει την εφημερίδα αυτή και την είχε μεταβιβάσει στον γαμπρό του. Το λάθος του Ομπάμα δεν ήταν μόνο δικό του - είχε βασιστεί σε διπλωμάτες που πίστευαν τα ψέματα του Ερντογάν.

Όπως ο Ερντογάν, έτσι και ο Ράμα είναι τακτικιστής. Συνειδητοποιεί ότι, όσο σημαντικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες τον βλέπουν ως μεταρρυθμιστή, όπως έκαναν κάποτε και με τον Ερντογάν, θα του επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει τα δικαστήρια για να στοχοποιήσει την πολιτική αντιπολίτευση. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ο πρώην πρέσβης Γιούρι Κιμ παρέβλεψε τις καταχρήσεις του Ράμα καθώς διεκδικούσε μια επόμενη ανάρτηση στην Άγκυρα.

Η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος δύο φορές. Αυτό που διακυβεύεται είναι κάτι περισσότερο από τη συνεργασία για την ασφάλεια των Βαλκανίων. Αν ο ερντογανισμός αφεθεί ανεξέλεγκτος, θα παρουσιάσει μεταστάσεις και θα ακολουθήσουν νέες καταχρήσεις και αστάθεια. Είναι καιρός να κρίνουμε τον Ράμα βάσει των πράξεών του, και όχι από το αφήγημα που προβάλλει, και να αναγνωρίσουμε τον Μπελέρη ως πολιτικό κρατούμενο.

--

Ο Michael Rubin είναι διακεκριμένο στέλεχος του American Enterprise Institute και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, το Ιράν και τη διπλωματία.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 26 Απριλίου 2024 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Enterprise Institute και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.