Η αποποινικοποίηση ναρκωτικών δεν λύνει το πρόβλημα
Shutterstock
Shutterstock

Η αποποινικοποίηση ναρκωτικών δεν λύνει το πρόβλημα

Ο Economist δημοσίευσε ένα εκτενές ρεπορτάζ που εξετάζει την κρίση της φαιντανύλης. Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει κάποια αποθαρρυντικά δεδομένα:

-Σφαγή: Θάνατοι από υπερβολική χρήση ουσιών στις ΗΠΑ, ανά χιλιάδες-

Ήξερα για τα φρικτά δεδομένα της φαιντανύλης, αλλά με έκπληξη είδα την τεράστια αύξηση των θανάτων από κοκαΐνη. Αμφιβάλλω ως προς το ότι η χρήση κοκαΐνης έχει αυξηθεί τόσο δραματικά τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, υποψιάζομαι ότι η χρήση της έχει γίνει πολύ πιο θανατηφόρα. Γιατί όμως;

Το γράφημα παρέχει ένα σχετικό στοιχείο. Από το 2013, η αύξηση των θανάτων από κοκαΐνη φαίνεται να σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση των θανάτων από φαιντανύλη. Και οι δύο γραμμές ανεβαίνουν με μέτριο ρυθμό από το 2013-15, μετά πολύ γρήγορα από το 2015-17, μετά λίγο πιο αργά από το 2017 έως το 2019, μετά πολύ γρήγορα για τρία χρόνια, πριν επιβραδυνθούν το 2023. Μια πιθανότητα είναι ότι οι χρήστες κοκαΐνης πεθαίνουν επειδή τα ναρκωτικά τους νοθεύονται με φαιντανύλη.

Το ίδιο τεύχος του Economist περιλαμβάνει ένα κύριο άρθρο που επισημαίνει ότι είναι αδύνατο να σταματήσει η ροή της φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ (παρά τους ισχυρισμούς διάφορων επιφανών πολιτικών που μιλούν για εισβολή στο Μεξικό ώστε να κλείσουν τα εργαστήρια παραγωγής ναρκωτικών.) Αλλά οι προτάσεις πολιτικής του άρθρου είναι απογοητευτικά αδύναμες:

«Και θα πρέπει να αποποινικοποιήσουν τα λιγότερο θανατηφόρα ναρκωτικά, όπως την κοκαΐνη, έτσι ώστε να απελευθερωθεί χρόνος και σπάνιοι πόροι ώστε να επικεντρωθούμε στην ουσία που σκοτώνει σωρηδόν Αμερικανούς».

Αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα που καταδεικνύεται στο παραπάνω γράφημα. Ακόμη και μια αποποινικοποιημένη αγορά κοκαΐνης θα παραμείνει μια υπόγεια αγορά, με όλα τα συναφή προβλήματα όπως η έλλειψη ποιοτικού ελέγχου. Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από κατά λάθος χρήση φαιντανύλης ενώ κατανάλωσαν κάτι που νόμιζαν ότι ήταν κοκαΐνη. Αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό δεδομένου ότι θυμάμαι ότι ο Economist υπήρξε στο παρελθόν ένα από τα λίγα αξιόλογα έντυπα που ήταν αρκετά γενναία ώστε να υποστηρίξουν τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών.

Για να είμαστε δίκαιοι, μπορεί να υπέθεσαν ότι η αποποινικοποίηση ήταν η μόνη εφικτή μεταρρύθμιση στο υφιστάμενο παράθυρο Overton. Η πρότασή τους για αποποινικοποίηση ακολουθείται από αυτή την παρατήρηση:

«Οι πολιτικοί όλων των πλευρών αντιπαθούν τέτοιες ιδέες, καθώς φαίνεται σαν να εγκρίνουν τη χρήση ναρκωτικών. Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να δοκιμάσουν κάτι τόσο ριζοσπαστικό. Αλλά η φαιντανύλη αποτελεί ήδη πρόβλημα στον Καναδά και εξαπλώνεται και στο Μεξικό. Ακόμη πιο ισχυρά συνθετικά οπιοειδή, τα νιταζένια έχουν φτάσει στη Βρετανία. Αν ο κόσμος θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, θα πρέπει, όπως κάνουν και οι διακινητές, να καινοτομήσει».

Τα ναρκωτικά δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Λόγω των αυστηρών κυρώσεων που συνδέονται με τη χρήση σκληρών ναρκωτικών, η χρήση συσχετίζεται με άλλα προβλήματα όπως το έγκλημα, η ανεργία και οι ψυχικές ασθένειες. (Για να είμαστε σαφείς, ο συσχετισμός απέχει πολύ από το να είναι τέλειος - υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κρυφών χρηστών ναρκωτικών με σταθερές θέσεις εργασίας, οι οποίοι δεν φτάνουν στις ειδήσεις).

Εάν ένα μεμονωμένο κράτος νομιμοποιήσει όλα τα ναρκωτικά, κινδυνεύει να γίνει πόλος έλξης για «ανεπιθύμητους». Αυτό δεν υπήρξε σημαντικό πρόβλημα με τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, αλλά μπορεί να έπαιξε ρόλο στην πρόσφατη απόφαση του Όρεγκον να αντιστρέψει την πολιτική του για αποποινικοποίηση ορισμένων ναρκωτικών. (Το περιοδικό Reason παρουσιάζει μια εναλλακτική άποψη.)

Αυτό έχει αναλογίες με τη μετανάστευση. Αν μόνο μια ανεπτυγμένη χώρα υιοθετήσει τα ανοιχτά σύνορα, τότε αυτή η χώρα θα γίνει μαγνήτης για τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου.

[Σημείωση του συντάκτη: Για περισσότερα σχετικά με τα οφέλη και το κόστος της νομιμοποίησης της κάνναβης, δείτε το επεισόδιο του Great Antidote της περασμένης εβδομάδας με τον Stan Veuger].


* Ο Scott Sumner είναι οικονομολόγος, διευθυντής του προγράμματος νομισματικής πολιτικής στο Mercatus Center at George Mason University, ερευνητής στο Independent Institute και καθηγητής στο Bentley University στο Waltham της Μασαχουσέτης    

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 2 Απριλίου 2024 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια της Library of Economics and Liberty και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.