Πιστωτική επέκταση 4%-6%, με βασικό μοχλό τα επιχειρηματικά δάνεια, σταδιακή άνοδος των καταναλωτικών δανείων, κορύφωση των περιθωρίων δανεισμού NIM, μερίσματα πάνω και από 30% είναι οι κινητήριοι μοχλοί της ανάπτυξης των τραπεζών φέτος, έτσι όπως τους κατέγραψε η JP Morgan στα αθηναϊκά τραπεζικά ραντεβού της.
Τα καθαρά έσοδα τόκων παραμένουν ισχυρά, οι διοικήσεις των τραπεζών αισιόδοξες και η JP Morgan θετική και ελαφρώς έκπληκτη που οι τράπεζες εστιάζουν στη μελλοντική ανάπτυξη και τις προοπτικές απόδοσης κεφαλαίων.
Αυτά θα μπορούσαν να ενισχυθούν ως τάση μελλοντικά; Αυτό μοιάζει να αντιλαμβάνεται ο μεγάλος διεθνής οίκος με μοχλό τις προοπτικές για επαναγορές θεραπευμένων δανείων από τα κόκκινα δάνεια 69,5 δισ. ευρώ που «σερβίρουν» οι ΕΔΑΔΠ και τα οποία για την ώρα δεν είναι ώριμα σε σημαντικό ποσοστό.
Σε γενικές γραμμές αυτά είναι τα συμπεράσματα της JP Morgan από τις συναντήσεις που είχαν οι αναλυτές του οίκου με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών πριν από μερικές μέρες στην Αθήνα.
Ο οίκος σημειώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνές. Διαπραγματεύονται, λέει, στο 0,7 της τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία και με δείκτη P/E στο 6 για το 2025.
Στις συζητήσεις οι τράπεζες εμφανίζονται να έχουν εγκαταλείψει την έμφαση στα περιθώρια των επιτοκίων NIM που έχουν κορυφώσει και στα καθαρά έσοδα από τόκους NII και να κάνουν στροφή δίνοντας έμφαση στην πιστωτική επέκταση και στις προοπτικές επιστροφής κεφαλαίου. Δύο ενότητες που κυριάρχησαν στις συζητήσεις.
Ειδικότερα, αναφέρεται, ότι «οι τράπεζες αναμένουν σταδιακή μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους NII στο πρώτο τρίμηνο, λόγω της αρνητικής μεταφοράς που σχετίζεται με την αντιστάθμιση κινδύνου και των πρόσφατων εκδόσεων ομολόγων, ωστόσο παραμένουν άνετες με τις προοπτικές φέτος, υποθέτοντας έως και τρεις μειώσεις επιτοκίων και μετατόπιση των καταθέσεων σε λογαριασμούς προθεσμίας», αναφέρει ο οίκος.
Τα θεραπευμένα δάνεια
Στην ελληνική οικονομία, τα Μη εξυπηρετούμενα Ανοίγματα περίπου 69,5 δισ. ευρώ, που διαχειρίζονται ει8δικευμένες εταιρίες θα μπορούσαν τελικά να επιστρέψουν στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς αυτά τα δάνεια θεραπεύονται.Οι τράπεζες είναι πρόθυμες να διερευνήσουν ευκαιρίες σε αυτά τα reperforming loans (RPLs) ως τομέα αξιοποίησης κεφαλαίων, καθώς η οικονομική συγκυρία συνεχίζει να βελτιώνεται.
«Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος κυμαίνονται, από 10-15 δισ. ευρώ έως 30-40 δισ. ευρώ, με περίπου 6,5 δισ. ευρώ του συνολικού αποθέματος να κατατάσσονται για την ώρα, ως εξυπηρετούμενα ή εκπρόθεσμα- εξυπηρετούμενα, σύμφωνα με ορισμό των ίδιων των διαχειριστών.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, ιδίως της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, καθώς και την αναμενόμενη υψηλή οργανική δημιουργία κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του 2024-2026 η αντιμετώπιση του πλεονάζοντος κεφαλαίου καθίσταται όλο και πιο σημαντική. Η Eurobank έδωσε έμφαση στις συνεχιζόμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Κύπρο», λέει η JP Morgan που αναφέρει ότι είναι η κορυφαία επιλογή της.
«Η Εθνική Τράπεζα επικεντρώνεται στις αγορές χαρτοφυλακίου, καθώς και στις συνεργασίες για την αξιοποίηση κεφαλαίων. Οι επαναγορές είναι επίσης στο επίκεντρο, με την Εθνική Τράπεζα να προσδοκά να συμπληρώσει τα μερίσματα με μια επιθετική στρατηγική επαναγοράς από το επόμενο έτος και μετά. Η τράπεζα παρακολουθεί τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ποσοστό του ΤΧΣ για μια πιθανή εξαγορά, εν αναμονή των εγκρίσεων του πωλητή και των ρυθμιστικών αρχών. Εμείς υποθέτουμε μια εξαγορά 8% από το μερίδιο του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα το 2024», καταλήγει ο οίκος.