Ορόσημο είναι το 2024 για την Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που έδωσε ο CEO Χρήστος Μεγάλου προς τους αναλυτές των οίκων, καθώς η Τράπεζα επέστρεψε σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης, ενώ θα διανείμει φέτος το πρώτο μέρισμα μετά από 15 χρόνια ύψους 79-80 εκατ. ευρώ και τα μεγέθη πρώτου τριμήνου ήδη ενσωματώνουν την πρόβλεψη για μέρισμα 25% των κερδών του 2024.
Παρά τις προβλέψεις για τα μερίσματα, στο πρώτο τρίμηνο τα κεφάλαια της Τράπεζας αυξήθηκαν σε 13,7% για το δείκτη κεφαλαίων CET1 από 12,2% στο πρώτο τρίμηνο πέρυσι και 13,3% στο τελευταίο τρίμηνο και σε 18,5% για το δείκτη συνολικών κεφαλαίων, από 17% στο πρώτο τρίμηνο πέρυσι και 18,2% στο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι.
Τον Ιούνιο θα ανακοινωθεί επισήμως το μέρισμα από τα περυσινά κέρδη για τους μετόχους. Για του χρόνου, η απόφαση θα εξαρτηθεί από την επιτυχή εκτέλεση του πλάνου της Τράπεζας είπε ο κ. Μεγάλου. Πρόσθεσε, πάντως ότι, «τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου είναι καλά και εντός του πλάνου». Οπότε, όπως είπε χαρακτηριστικά, “so far so good”.
Στο μεταξύ, η απόδοση των κεφαλαίων αυξάνεται καθώς η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε κερδοφορία 16,5% στο πρώτο τρίμηνο από 13,3% πέρυσι και τα ομαλοποιημένα κέρδη ανά μετοχή τριμήνου είναι 0,21 ευρώ. Αυτό παρά το γεγονός ότι είναι αποτελέσματα για το πρώτο και συνήθως αδύναμο τρίμηνο της χρονιάς, λόγω εποχικότητας και συνήθειας, όπου έχει παρατηρηθεί ότι οι εταιρίες εξοφλούν πρόωρα στην αρχή της χρονιάς από τα έσοδα του προηγούμενου χρόνου, όπως είπε ο κ. Μεγάλου.
Πρόσθεσε, ότι το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο είναι ισχυρότερα, με τις εταιρίες να επανακάμπτουν για δανεισμό και όπως είπε, ήδη παρατηρείται ότι οι εξοφλήσεις εξαντλούνται τον Απρίλιο, ενώ υπάρχουν στη σειρά σημαντικά δάνεια προς οριστικοποίηση. Ήδη η Πειραιώς έκανε μεγάλες εκταμιεύσεις δανείων 2,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.
Επίσης δυνατό στοιχείο είναι η νέα αύξηση των κεφαλαίων υπό διαχείριση σε πάνω από 10 δισ. ευρώ, που ενίσχυσε τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες στα 145 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο από 122 εκατ. ευρώ πέρυσι το πρώτο τρίμηνο.
Άλλα στοιχεία του πρώτου τριμήνου της Πειραιώς που ξεχωρίζουν και πρέπει να σημειωθούν, εκτός από το ρυθμό κερδοφορίας 16,5% που υπερβαίνει το στόχο του έτους για απόδοση 14% και των κερδών ανά μετοχή -και μάλιστα σε τρίμηνο που επλήγη εποχικά από πρόωρες εξοφλήσεις- είναι και η πολύ σοβαρή μείωση του λειτουργικού κόστους και του κόστους κινδύνου σε ιστορικά χαμηλά.
Η διοίκηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να μειώσει τα κόστη της με το λειτουργικό κόστος κινδύνου να υποχωρεί στο 0,5% από 0,8% πέρυσι, με το λόγο κόστους προς έσοδα να υποχωρεί στο 29% από 36% πέρυσι στο πρώτο τρίμηνο. Είναι άλλος ένας στόχος που υπερέβη στο πρώτο τρίμηνο η Τράπεζα, που είχε θέσει στόχο να πέσει κάτω από το 35% φέτος.
Τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί περαιτέρω ως ονομαστικό ποσόν, αλλά παραμένουν στο 3,5% για την ώρα, λόγω των πρόωρων εξοφλήσεων που δεν επέτρεψαν ικανή αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων για να μειωθεί και το ποσοστό περαιτέρω, παρά την καλή εκκίνηση της χρονιάς με εκταμιεύσεις δανείων 2,1 δισ. ευρώ ή 6% αυξημένες από πέρυσι.
Στο ζήτημα αυτό, για αν η Τράπεζα σκοπεύει να ενισχύσει την ανάπτυξη και να επαναγοράσει δάνεια που έχουν εξυγιανθεί, ο CFO Θεόδωρος Γναρδέλλης είπε ότι για την ώρα τουλάχιστον δεν είναι αυτή η προτεραιότητα και η Πειραιώς δεν θέλει να ρισκάρει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, έχοντας ως στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Τα έσοδα από τόκους στο πρώτο τρίμηνο έφθασαν τα 518 εκατ. ευρώ από 447 πέρυσι και 537 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2023. Έχουν φθάσει σε πλάτωμα σχολίασε η διοίκηση της Τράπεζας, παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχει κόστος 85 μονάδων βάσης στην αντιστάθμιση της Τράπεζας λόγω των επιτοκίων και θα αρχίσουν να αποδίδουν όταν τα επιτόκια περάσουν κάτω από 3,10%.
Στο μεταξύ η Τράπεζα έχει λάβει υπόψη της στο τριετές πλάνο συνολικές απομειώσεις 200-250 εκατ. ευρώ, που για την ώρα είναι 70 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, καθαρής λογιστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς έχει ενσωματώσει το ποσό στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, με τη διοίκηση να επισημαίνει την αργή αποπληρωμή.