Αλλάζει το αφήγημα για τα φετινά κέρδη των τραπεζών η Moody’s με αποκαλυπτική ανάλυση, σύμφωνα με την οποία τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίσουν να είναι ισχυρά στο διάστημα 2024-2025, παρά τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, τα κόκκινα δάνεια NPE είναι σε πορεία σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά, οι κεφαλαιακοί δείκτες, είναι άνετα πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, ενώ αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διανείμουν για πρώτη φορά μέρισμα φέτος, μετά από πολλά χρόνια.
Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2024-2025, ότι «θα συνεχίσουν να είναι ισχυρά, παρά τη σχετική συμπίεση του περιθωρίου κέρδους. Οι καταθέσεις πελατών στηρίζουν την άνετη χρηματοδότηση και ρευστότητα των τραπεζών».
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, είναι τα υψηλά επιτόκια των δανείων και οι χαμηλές πλέον απομειώσεις για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, που υποστήριξαν τα αποτελέσματα των τραπεζών το 2023.
«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα ανακοίνωσαν ισχυρά κέρδη για το 2023, υποστηριζόμενες από τα υψηλά επιτόκια δανείων, τις σχετικά χαμηλές απομειώσεις, ενώ ήταν σε θέση να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά τους δάνεια και να διατηρήσουν άνετη χρηματοδότηση και ρευστότητα, συγκλίνοντας πιο κοντά στον μέσο όρο των μεγάλων τραπεζών της ΕΕ», επισημαίνουν οι αναλυτές.
Ο οίκος εκτιμά τώρα, ότι τα κόκκινα δάνεια μειώνονται περαιτέρω και είναι σε πορεία σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 2,3% με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν τώρα μέσο δείκτη NPE περίπου 4,1%, από 6,2% το 2022 και από το μέγιστο 49% τον Δεκέμβριο του 2016.
Εκτιμά ότι η πτωτική πορεία στα κόκκινα δάνεια θα συνεχιστεί φέτος, αλλά χωρίς θεαματικές βελτιώσεις. «Οι τράπεζες θα δυσκολευτούν περισσότερο να επιτύχουν οποιαδήποτε σημαντική μείωση NPE εν μέσω υψηλών επιτοκίων, αν και η πτωτική τάση είναι πιθανό να διατηρηθεί» υπογραμμίζει ο οίκος.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) λέει ο οίκος, αυξήθηκαν στο εντυπωσιακό 51% κατά το 2023, στηρίζοντας τα βασικά λειτουργικά τους έσοδα, με την κύρια πηγή να προέρχεται από τα υψηλά επιτόκια και τις εκταμιεύσεις νέων δανείων. Αυτή η νέα χρηματοδότηση, προήλθε κυρίως από την εταιρική ζήτηση, η οποία σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες απομειώσεις και τον συνεχή εξορθολογισμό του κόστους στήριξε την κερδοφορία των τραπεζών.
Οι εγχώριες καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά περίπου 2% στη διάρκεια του 2023, σε σύγκριση με 5,5% το 2022 και η ρευστότητά τους παρέμεινε άνετη με το δείκτη ρευστότητας LCR να είναι 218% στο τέλος του 2023.
Περίπου το ήμισυ των ρευστών διαθεσίμων των τραπεζών, είναι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου, ενώ και οι τέσσερις τράπεζες βρίσκονται σε καλό δρόμο για την εκπλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).
Τα κεφάλαια των τραπεζών
Σύμφωνα με τη Moody’s και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες ανέφεραν σχετικά άνετους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων το 2023 πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις τους, υποστηριζόμενες από την ισχυρή κερδοφορία τους και την οργανική δημιουργία κεφαλαίων.
Ο μέσος δείκτης κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) τους ήταν 15,7% το 2023 σε σύγκριση με 13,8% το 2022, αν ο προτιμώμενος από τη Moody's δείκτης των (TCE) θα είναι σημαντικά χαμηλότερος στο έτος, λόγω των ακόμη υψηλών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTCs) στα βιβλία τους.
Οι προβλέψεις κάλυψης των δανείων έχουν επίσης βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Η μέση κάλυψη των προβλέψεων για τις τέσσερις τράπεζες έχει αυξηθεί σε περίπου 70% το 2023 από 65% το 2022.
Η οργανική κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών είναι άνετα πάνω από τις απαιτήσεις, με στόχο υψηλότερες κεφαλαιακές μετρήσεις, συμπεραίνει πάντως ο οίκος που αναφέρει σχετικά, ότι «μετά από σημαντική οργανική δημιουργία κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του 2023, οι ελληνικές τράπεζες ανέφεραν σχετικά άνετα εποπτικά κεφάλαια, πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις τους.
Ο μέσος δείκτης Fully Loaded CET1 διαμορφώθηκε σε 15,7% το 2023 έναντι 13,8% το προηγούμενο έτος, (15,6% στην Ευρώπη) ενώ ο μέσος όρος του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς (CAD), ήταν 19,1% το 2023 από 16,9% το 2022, (19,7% στην Ευρώπη). Οι ελληνικές τράπεζες ήταν σε θέση να επιτύχουν επίπεδα κεφαλαίου παρόμοια με τα αντίστοιχα των ομολόγων τους, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των βασικών ιδίων κεφαλαίων τους έως το 2026.
Τα κεφάλαια CET1 για τις τέσσερις τράπεζες παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με την αύξηση του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού τους κατά τη διάρκεια του 2023, αναφέρεται.
Η κεφαλαιακή βάση των τεσσάρων τραπεζών υποστηρίχθηκε από τα παρακρατηθέντα κέρδη, ενώ οι δείκτες αυτοί ενσωματώνουν επίσης σχέδια για μέτριες πληρωμές μερισμάτων το 2024 (μετά από περισσότερο από μια δεκαετία), εφόσον υπάρξει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.
H Moody’s, αξιολογεί τις συστημικές ελληνικές τράπεζες ως εξής:
- Alpha Bank (Ba1/Ba2 Θετική, ba3),
- Eurobank (Baa3/Ba1 Θετική, ba2),
- Εθνική Τράπεζα (Baa3/Ba1 Θετική, ba2) και
- Τράπεζα Πειραιώς (Ba1/Ba2 Θετική, ba3)