Στα ραντάρ κορυφαίων επενδυτών τα ελληνικά assets

Στα ραντάρ κορυφαίων επενδυτών τα ελληνικά assets

Μέσα σε ένα μήνα η ελληνική αγορά έχει ζήσει… μεγαλεία που είχε πάρα πολλά χρόνια να δει. Το ελληνικό αξιόχρεο αναβαθμίστηκε στην υψηλότερη κατηγορία πιστοληπτικής ικανότητας από τον κορυφαίο οίκο αξιολόγησης S&P, δύο ελληνικές τράπεζες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών επενδυτών και το ελληνικό δημόσιο είδε το κόστος δανεισμού να φτάνει σε απόσταση 0,1% από της Ισπανίας για πρώτη φορά τα τελευταία 14 χρόνια. 

Η Ελλάδα διανύει τον δικό της ξεχωριστό οικονομικό κύκλο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω της διπλής κρίσης της περασμένης δεκαετίας, ανακάμπτοντας δυναμικά με σημαντική καθυστέρηση εξαιτίας της αχρείαστης αναταραχής του 2015 που πήγε πίσω την οικονομία τουλάχιστον μία τριετία. Όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία καταφέρνει να αξιοποιήσει μέχρι στιγμής στο έπακρο τη συγκυρία και παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις της πανδημίας, της ενέργειας και της ακρίβειας, πρωταγωνιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Χθες, η Κομισιόν προέβλεψε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 2,3% φέτος, κατά 2,4% το 2024 και κατά 2,2% το 2025. Σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πρόκειται για 4 φορές υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης φέτος, διπλάσιο το 2024 και κατά 0,6% υψηλότερο το 2025. Μόνο η Μάλτα και η Κροατία να αναπτυχθούν περισσότερο φέτος, ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Αυστρία και η Εσθονία βρίσκονται σε ύφεση.

Δεν είναι όλα ρόδινα ούτε λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Οι πολίτες συνεχίζουν να νιώθουν την ακρίβεια να ροκανίζει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και αυτό είναι το πιο μελανό σημείο. Διότι η ακρίβεια δεν επιτρέπει στα νοικοκυριά να «καταλάβουν» την ανάπτυξη στο βαθμό που θα έπρεπε και μάλιστα μετά από τόσα χρόνια φτωχοποίησης. Όμως οι εξελίξεις είναι θετικές και τα ελληνικά assets δείχνουν το δρόμο για την πλήρη ανάκαμψη

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στις ανεπτυγμένες αγορές, μία εξέλιξη που έρχεται ακόμη πιο κοντά μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης. Η απόφαση της S&P να μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα αλλάζει τα δεδομένα και είναι θέμα χρόνου να την ακολουθήσουν αρχικά η Fitch, ενδεχομένως την 1η Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια η Moody’ s στο πρώτο μισό του 2024.

Το deal της Alpha Bank με την UniCredit και η μεγάλη επιτυχία του placement του 20% της Εθνικής, είναι δύο συναλλαγές που έκαναν το ΧΑ να ακουστεί για πολύ καλούς λόγους πανευρωπαϊκά, μετά από πολλά χρόνια. Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών έχει εκτοξευθεί με κέρδη της τάξης του 57,8% μέσα στο 2023, οδηγώντας το ΧΑ σε μία από τις καλύτερες χρονιές του. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εκτιμάται ότι θα φέρει ακόμη περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές στην ελληνική αγορά.

Αξιοσημείωτες είναι και οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Στις 9 Νοεμβρίου το spread μεταξύ του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου και του αντίστοιχου ισπανικού μειώθηκε στις 10 μονάδες βάσεις (ή στο 0,1%) για πρώτη φορά από το μακρινό 2009. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα αυξάνεται συνεχώς. Το spread ελληνικού και ισπανικού 10ετούς άγγιζε τις 130 μονάδες βάσης πέρσι τέτοια εποχή, υποχώρησε στις 47 μ.β. πριν από 6 μήνες, στις 25 μ.β. τον περασμένο μήνα, για να βρεθεί χθες στις 16 μ.β. 

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά ομόλογα κρατούν σταθερή την απόστασή τους με τα ιταλικά, εμφανίζοντας χαμηλότερη απόδοση κατά 0,6%. Δεν είναι τυχαίο ότι μερικοί από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους των αγορών, όπως η Goldman Sachs, η JPMorgan και η Citi, συμβουλεύουν τους πελάτες τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, εκτιμώντας ότι εμφανίζουν μεγάλα περιθώρια κερδών. 

 Τέλος, στη χθεσινή επανέκδοση 10ετούς ομολόγου, ο ΟΔΔΗΧ.