Στροφή hedge funds στις ευρωπαϊκές μετοχές, μειώνουν έκθεση στις ΗΠΑ
shutterstock
shutterstock

Στροφή hedge funds στις ευρωπαϊκές μετοχές, μειώνουν έκθεση στις ΗΠΑ

Τα hedge funds αυξάνουν τις τοποθετήσεις των χαρτοφυλακίων τους σε ευρωπαϊκές μετοχές, μειώνοντας την έκθεσή τους στη Βόρεια Αμερική, καθώς εντείνεται η συζήτηση για το πόσο ακριβές είναι οι αποτιμήσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

O πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει άνοδο 6,5% μέχρι στιγμής φέτος και έχει μείνει πίσω από τον S&P 500 στις ΗΠΑ που κερδίζει γύρω στο 10%. Πέρυσι, ο S&P 500 σημείωσε κούρσα 24%, κλείνοντας τη χρονιά με διπλάσια κέρδη από αυτά του STOXX 600.

Σήμερα, ο πολλαπλασιαστής κερδών (Ρ/Ε) του S&P 500 έχει αυξηθεί στις 21 φορές για τα εκτιμώμενα κέρδη των επιχειρήσεων το επόμενο 12μηνο ενώ το Ρ/Ε των ευρωπαϊκών μετοχών είναι χαμηλότερο, γύρω στις 14 φορές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA.

Tα hedge funds αγόραζαν ευρωπαϊκές μετοχές σχεδόν στο 70% των συνεδριάσεων από τότε που ο Euro STOXX 600 ξεκίνησε το ράλι του στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. 

H έκθεσή τους στις ευρωπαϊκές μετοχές έχει αυξηθεί στο 19% από 17% στο τέλος του 2023, καθώς ποντάρουν ότι θα κινηθούν ανοδικά. Η Morgan Stanley είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών prime brokerage στα hedge funds και παρακολουθεί τις επενδυτικές τάσεις και τις ροές χρήματος της πελατείας της.

Πολλοί επενδυτές είναι της άποψης ότι τα επίπεδα αποτιμήσεων των αμερικανικών μετοχών είναι σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με άλλες στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά.

Το αν θα δούμε περαιτέρω άνοδο στους πολλαπλασιαστές κερδών των αμερικανικών μετοχών θα εξαρτηθεί από το πόσο θα βελτιωθούν οι προοπτικές της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, φέτος, και την επόμενη χρονιά, εκτιμά η Morgan Stanley.

«Εκτιμούμε ότι η κούρσα των μετοχών ήταν κυρίως αποτέλεσμα των χαλαρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών μετά τη στροφή της Fed στο τελευταίο τρίμηνο του 2023» αναφέρουν οι αναλυτές.

Οι strategists της ΒofA είναι της άποψης ότι οι αμερικανικές μετοχές δεν είναι αναγκαστικά ακριβότερες σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές.

Μεγάλο μέρος του πριμ στις ΗΠΑ έχει να κάνει με τη σύνθεση του δείκτη S&P 500 όπου έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας. Η συγκριτικά χαμηλότερη μεταβλητότητα της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων εξηγεί επίσης τα υψηλότερα Ρ/Ε, όπως και οι προοπτικές των οικονομιών στις δύο περιοχές.

Στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs η εκτίμηση είναι ότι η Ευρώπη έχει περιθώρια να κλείσει τη διαφορά με τις ΗΠΑ καθώς το discount που εμφανίζουν οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι το μεγαλύτερο ιστορικά.

Ανάκαμψη επίσης παρατηρείται στις νέες χρηματιστηριακές εισαγωγές στην Ευρώπη φέτος με τις επιχειρήσεις να έχουν αντλήσει $5,7 δισ. μέχρι τις 27 Μαρτίου, το υψηλότερο τριμηνιαίο ποσό τους τελευταίους 18 μήνες.

Γύρω στα $2,6 δισ. άντλησε ο όμιλος Galderna που παρασκευάζει προϊόντα για τη φροντίδα του δέρματος. Το αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, η γερμανική RENK και η αρωματοποιία Douglas άντλησαν τα υπόλοιπα ποσά.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στην Ευρώπη παραμένει ο χαμηλότερος της τελευταίας πενταετίας, αλλά η δραστηριότητα ανακάμπτει και το 2025 αναμένεται ότι θα είναι δυνατή χρονιά. Αρκετές επιχειρήσεις που είχαν εγκαταλείψει τα σχέδια τους πέρυσι ανακτούν το ενδιαφέρον τους καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές σημειώνουν νέα υψηλά.