ΕΚΤ-SSM: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην κορυφή της Ευρώπης
Shutterstock
Shutterstock

ΕΚΤ-SSM: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην κορυφή της Ευρώπης

Κορυφαίες επιδόσεις σε όλο το εύρος των μεγεθών τους, επιτυγχάνουν οι ελληνικές τράπεζες συγκρινόμενες με 107 μεγάλες και σημαντικές τράπεζες στην Ευρώπη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι διαπραγματεύονται πολύ φθηνότερα από τον ξένο ανταγωνισμό, με τις τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη να ανεβαίνουν, όταν οι ελληνικές υποχωρούσαν.

Το Liberal.gr παρουσιάζει τα τελευταία αναλυτικά συγκριτικά στοιχεία και πίνακες της ΕΚΤ και του SSM, (υπεύθυνο όργανο και για να εγκρίνει τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών), από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και το σύνολο της χρονιάς από τα οποία προκύπτει ότι:

  • Οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν και στο 4ο τρίμηνο 2023 να έχουν ένα από τα κορυφαία περιθώρια δανεισμού NIM στην Ευρώπη, στο 3,23% πίσω μόνο από τα ακριβότερα δάνεια των τραπεζών της Βαλτικής.

  • Μείωσαν τα κόκκινα δάνειά τους σε 4,04% κατά μέσο όρο έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που αυξήθηκε σε 2,30% από 2,27% (λόγω εξοφλήσεων από τις οποίες υπέφεραν και στην Ευρώπη και μειώσεων χαρτοφυλακίων κυρίως),

  • Έχουν λιγότερα «πορτοκαλί», επικίνδυνα δάνεια κατηγορίας 2 (Stage 2), από το μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο που αυξήθηκε σε 9,74%, με τα ελληνικά δάνεια κατηγορίας να υποχωρούν στο 9,61%, κάτω από πολλές τράπεζες προηγμένων χωρών που έχουν διψήφια ποσοστά!

  • Παρά το υψηλό κόστος ρίσκου CoR που τιμολογείται, στην τελική γραμμή έχουν το μικρότερο κόστος προς έσοδα CIR 34,69% πίσω μόνον από τις τράπεζες της Φινλανδίας,

  • Έχουν έναν από τους κορυφαίους συντελεστές απόδοσης και κερδοφορίας ως προς τα περιουσιακά στοιχεία τους RoA,

  • Έχουν αυξήσει το δείκτη ιδίων κεφαλαίων τους CET1 στο 15,51% αρκετά πάνω από τις απαιτήσεις, αν και οι Ευρωπαίοι μας ξεπερνούν εδώ,

  • Έχουν τον πλέον ασφαλή λόγο δανείων προς καταθέσεις, κάτω από το 60% που είναι ο απολύτως χαμηλότερος στην Ευρώπη κι έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ανόδου, έναντι μέσου όρου στην Ευρώπη πάνω από 102%,

  • Έχουν μέσο δείκτη καθαρής σταθερής χρηματοδότης NFSR 135% έναντι μέσου όρου στην Ευρώπη στο 126,52%,

  • Ο μέσος δείκτης ρευστότητας που διατηρούν είναι στο 217,75% έναντι 164,36% μέσου όρου στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν, όχι μόνον ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιωθεί σε όλους τους τομείς αυξάνοντας σημαντικά τα κέρδη και τις αποδόσεις τους, αλλά κι ότι αδικούνται κατάφωρα από την αμφιβολία που αναπτύχθηκε για τα μερίσματά τους (αν και διαλύθηκε μετά το δημοσίευμα του πάντα έγκυρου Politico που επιβεβαιώνει ότι θα εγκριθούν προτάσεις για πληρωμές στους μετόχους έως 25% από τα κέρδη του 2023).

Χτυπήθηκαν έτσι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές από τις αμφιβολίες και υποχώρησαν, την ίδια ώρα που ο δαιμόνιος και χαρισματικός CEO της UniCredit, Andrea Orcel, «χάλαγε το μυαλό» όλων των επενδυτών διεθνώς, υποσχόμενος το 100% των κερδών του 2023 ως μέρισμα στους μετόχους του, συνολικά 8,6 δισ. ευρώ.

Αυτό έγινε τον Φεβρουάριο που ανακοίνωσε αποτελέσματα, μία μερισματική απόδοση άνω του 10% στη μετοχή της ιταλικής τράπεζας και προκαλούσε το μεγαλύτερο ράλι από την αρχή της χρονιάς. Όπως όμως προκύπτει, μετά την αφαίρεση του ποσού αυτού, ο δείκτης CET1 της τράπεζας αλλά και του συνόλου των ιταλικών τραπεζών, απέχει λίγα δεκαδικά, από το CET1 των ελληνικών τραπεζών…

Πάτησαν το γκάζι στο τελευταίο τρίμηνο

Με το τελευταίο τρίμηνο 2023, οι 4 συστημικές (significant) ελληνικές τράπεζες που εξετάζει ο SSM, συγκέντρωσαν καθαρά κέρδη 3,6 δισ. ευρώ, έναντι 17,65 δισ. ευρώ των γερμανικών, 35,31 δισ. ευρώ των γαλλικών και 28,57 δισ. ευρώ των ιταλικών μεγάλων τραπεζών.

Τα κέρδη των τραπεζών στις ψώρες της Βαλτικής αντιστοιχούν σε κέρδη μίας ελληνικής τράπεζας και γι αυτό οι τράπεζες αυτές και οι αγορές τους, δεν είναι στην κατηγορία με την οποία συγκρίνονται οι ελληνικές. Το καθαρό έσοδο των ελληνικών τραπεζών έφθασε στα 8,09 δισ. ευρώ και αντιπροσώπευε το 78,47% του συνολικού εισοδήματος, με το τις προμήθειες και αμοιβές να αποτελούν το 16,18% των εσόδων και το 0,88% να έρχεται από trading.

  • Ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών CET1 αν και πολύ αυξημένος από το υποχρεωτικό όριο, ήταν στο 15,51% που αντιπροσωπεύει ίδια κεφάλαια 22,63 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί εδώ, ότι πουλώντας κόκκινα δάνεια για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους οι ελληνικές τράπεζες, υποχρεώθηκαν να διαγράψουν κεφάλαια. Ο μέσος όρος του CET1 είναι στο 15,73% στην Ευρώπη και στο 15,90 στην Ιταλία, ενώ της UniCredit που διανέμει το 100% των κερδών είναι στο 15,89%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας στις 5 Φεβρουαρίου.

  • Ο δείκτης NPL των ελληνικών τραπεζών είναι 4,04% και ο μέσος όρος στην Ευρώπη, 2,30%. Είναι αυξημένος σε 3,27% στην Ισπανία, 2,70% στην Ιταλία, 3,25% στην Πορτογαλία, 2,86% στο Λουξεμβούργο και 2,51% στην Αυστρία, όλες πάνω από τον μέσο όρο.

  • Ο μέσος όρος των επικίνδυνων δανείων Stage 2 έχει ανέβει στο 9,74% στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι στο 9,61% και η κάλυψή τους είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Συνολικά οι καλύψεις των ελληνικών τραπεζών είναι κορυφαίες. Πάνω από το μέσο όρο των επικίνδυνων δανείων, οι τράπεζες σε Βέλγιο με 13,56%, Γερμανία με 11,50%, Ιταλία με 11,48%, Αυστρία με 15,42%, Πορτογαλία με 12,24% κλπ.

  • Η σχέση δανείων προς καταθέσεις είναι η κορυφαία στην Ευρώπη, επιτρέποντας μεγάλη επεκταση με ασφάλεια. Τα δάνεια είναι στο 58,81% των καταθέσεων, έναντι μέσου όρου 102,74%. Οι Γερμανοί είναι υπερδανεισμένοι στο 115,23% των καταθέσεών τους, οι Γάλλοι το ίδιο με δείκτη δανείω προς καταθέσεις στο 106,44% και οι Ολλανδοί με 112,14%. Χειρότεροι όλων οι Φινλανδοί με δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 178,04%!

  • Τέλος αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα η φθηνή και άφθονη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από καταθέσεις νοικοκυριών. Είναι η δεύτερη κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη, με τις καταθέσεις τους, να φθάνουν το 59,54% του συνόλου των καταθέσεων πίσω μόνον από το 65,20% της Πορτογαλίας και το 64,89% της Σλοβενίας.