Τι φέρνει η Λαγκάρντ στις ελληνικές τράπεζες - Τα σενάρια για κέρδη και μερίσματα
Shutterstock
Shutterstock

Τι φέρνει η Λαγκάρντ στις ελληνικές τράπεζες - Τα σενάρια για κέρδη και μερίσματα

Σενάριο που ευνοεί τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών και για φέτος, με υψηλά περιθώρια NIM διαμορφώνει η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά υψηλά και η διαφαινόμενη πολιτική διατήρησής τους για ικανό διάστημα πριν τις σταδιακές και μετρημένες μειώσεις πιθανόν από 0,50%-0,75% φέτος από τον Ιούνιο και μετά.

Έτσι, αυξημένες πιθανότητες έχουν οι ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν τα υψηλά τους κέρδη το 2024, καθώς η απόφαση της ΕΚΤ η εντύπωση που προκύπτει δημιουργεί το υπόβαθρο για υψηλά περιθώρια άνω του 3% έως το τέλος τρίτου τριμήνου της χρονιάς, γεγονός που ενδιαφέρει πολύ τους ξένους επενδυτές τους. Οι οποίοι όλο και αυξάνονται και αναμένεται να ικανοποιηθούν γρήγορα με τα πρώτα τραπεζικά μερίσματα, μετά από 15 χρόνια μεγάλης ξηρασίας. Με αυτό το σενάριο τα καλά μερίσματα, μπορούν να επαναληφθούν.

Αν και τα αποτελέσματα των ελληνικών συστημικών τραπεζών για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 δεν είναι γνωστά, τα διαθέσιμα στοιχεία προσανατολίζουν σε επιδόσεις ρεκόρ μετά από χρόνια, καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους στο τρίτο τρίμηνο «σκαρφάλωσαν» πάνω από τα 6 δισ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων τα 3,66 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 2,825 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο. Αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ, όπως έχει ξαναγράψει Liberal.gr

Το ποσό εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει αρκετά με τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου, λόγω της επίδρασης της τελευταίας αύξησης επιτοκίων η οποία ίσχυσε από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Συνεπώς, είχαν ολόκληρο τρίμηνο με νέα αύξηση επιτοκίων διαθέσιμη κι ενώ η επίπτωση των προηγούμενων αυξήσεων (pass through), δεν είχε περάσει 100% στα έσοδά τους από τόκους. Βεβαίως, δεν πρόκειται να περάσει ποτέ 100% απολύτως διότι υπάρχει και η εθελοντική τους απόφαση για οροφή 4% στα περιθώρια επιτοκίων των στεγαστικών δανείων που εξυπηρετούνται.

Αλλά αυτό έχει κάνει διστακτικούς τους αναλυτές στις εκτιμήσεις τους για το 2024. Καθώς οι ελληνικές τράπεζες ευνοήθηκαν πολύ από τις αυξήσεις επιτοκίων που διαμορφώνουν το euribor επί του οποίου οι τράπεζες θέτουν περιθώριο και καθώς πάνω από το 90% των δανείων πλην των στεγαστικών που έχουν πλαφόν, είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο εκτιμάται ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μειώνουν σταδιακά όλο και περισσότερο το περιθώριο κέρδους NIM, μειώνοντας την απόδοση επί των κεφαλαίων RoTE και φυσικά τα κέρδη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα από τα υψηλότερα NIM στην Ευρώπη με μέσο ποσοστό 3,20% το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί μαζί με τα άλλα νούμερα. Αλλά σε βάθος χρόνου αυτό μπορεί να ενισχυθεί από άλλα νούμερα γιατί τα έσοδα από τόκους ή από προμήθειες και άλλες πηγές που είναι χαμηλά, μπορεί να αυξηθεί μαζί με την αύξηση των χρηματοδοτήσεων. Ο λόγος είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλη ρευστότητα για να κινητοποιήσουν έχοντας δώσει δάνεια στο 59,24% των καταθέσεων που διαθέτουν.

Μέχρι τότε όμως το μέσο περιθώριο στα επιτόκια NIM που ήταν 3,20% στο εννεάμηνο του 2023 και θα παραμένει, αν δεν έχει ελαφρώς αυξηθεί, υψηλό για όλο το έτος. Έτσι θα δώσει αέρα στα πανιά των εσόδων από τόκους των ελληνικών τραπεζών.

Κλείνοντας πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά ασφαλώς δεν αρέσουν στους καταθέτες που έχασαν την ευκαιρία υψηλότερων επιτοκίων για τις καταθέσεις τους, όμως οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλά κόστη λόγω των κόκκινων δανείων και πήραν μεγάλες ζημιές για να τα πουλήσουν σε κλάσμα της τιμής τους στα funds αφού δεν μπορούσαν να τα εισπράξουν.

Επίσης, ότι με τη μεγάλη ρευστότητα που διαθέτουν μία από τις μεγαλύτερες σε ποσοστό στην Ευρώπη και με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν δώσει περισσότερα δάνεια από τις καταθέσεις που έχουν, είναι εύλογο αυτές να ανταγωνίζονται για να μαζέψουν καταθέσεις γιατί δεν έχουν ρευστό για να δώσουν δάνεια.

Αντίθετα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν άφθονο και γι αυτό θα είναι κερδισμένες και με τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, όταν ξεκινήσει. Το οποίο άλλωστε είναι και το σωστό αναπτυξιακό σενάριο για όλες τις οικονομίες και την ελληνική επίσης.