Black Box: ΔΕΗ : Γίνονται αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς βολιδοκόπηση επενδυτών ;

Δεν έχει υπάρξει καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή ομολογιακής έκδοσης μεγάλης εταιρείας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια που να μην έχει γίνει με τη μέθοδο της εμπιστευτικής βολιδοσκόπησης της αγοράς, γνωστής ως «wall crossing».Από αυτές των Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, μέχρι εκείνες των, Prodea,Motor Oil, ΤΙΤΑΝ, κα όλες ακολουθούν την ίδια διαδικασία. Την επισήμανση την κάνουν πηγές της ΔΕΗ, που διατείνονται πως όλα έλαβαν όλα τα μέτρα ώστε τα «Σινικά τείχη» της εμπιστευτικής πληροφόρησης να μείνουν αλώβητα. Τώρα, αν κάποιοι βρήκαν τον τρόπο να τα υπερπηδήσουν, είναι θέμα των εποπτικών αρχών να το βρουν.

Είναι διαφορετικό θέμα η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για όσους πιθανόν είχαν εσωτερική πληροφόρηση και εντελώς διαφορετικό το αν η ΔΕΗ ακολούθησε τις διεθνώς αναγνωρισμένες διαδικασίες που ακολουθούνται σε κάθε αύξηση κεφαλαίου ή ομολογιακή έκδοση. Κάτι που απορρέει από το άρθρο 11 του κανονισμού που διέπει αυτές τις συναλλαγές, γνωστού πανευρωπαϊκκά ως Market Abuse Regulation (MAR). Του άρθρου που επιτρέπει και ενθαρρύνει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την εμπιστευτική βολιδοσκόπηση των επενδυτών, και το οποίο αποτελεί ελληνικό νόμο, ως ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. 

Αρκετά επίσης deals σε Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία, έχουν γίνει με ακριβώς την ίδια διαδικασία. Αλλά και στο εξωτερικό, η τακτική της βολιδοσκόπησης των ξένων επενδυτών είναι ο κατεξοχήν τρόπος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών που αφορούν ΑΜΚ και έκδοση ομολόγων. Ειδικά στην Ευρώπη, το «wall crossing» είναι ο κυρίαρχος τρόπος τοποθέτησης τίτλων. Και είναι χαρακτηριστικό ότι η ESMA, δηλαδή ο κύριος εποπτικός φορέας των ρυθμιστικών αρχών στην Ευρώπη, έχει κάνει κατ' επανάληψη δημοσιεύσεις για τη σημασία της βολιδοσκόπησης των επενδυτών στο πλαίσιο του MAR.

Τις διεθνώς αναγνωρισμένες διαδικασίες που ακολουθούνται σε ΑΜΚ υιοθέτησε στην συγκεκριμένη περίπτωση η ΔΕΗ, όπως τονίζουν κύκλοι της Επιχείρησης, με αφορμή το θόρυβο που έχει ξεσπάσει σχετικά με την πρακτική που ακολούθησε η εταιρεία.

Η στήλη δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητήσει την καλή πρόθεση της εταιρείας να περιχαρακώσει ευαίσθητες πληροφορίες που διοχετεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα με επίκεντρο την ΑΜΚ της ΔΕΗ.

Η εταιρεία και ο CEO Γ. Στάσσης έχουν τη βεβαιότητα πως στη διάρκεια των εμπιστευτικών επαφών έκλεισαν όλες οι δυνητικές οπές από τις οποίες θα μπορούσαν να διαρρεύσουν πληροφορίες που θα εξέθεταν την επιχείρηση.

Από την άλλη η πρώτη εικόνα που λάβαμε από την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ με την κάθετη πτώση της προ της ανακοίνωσης της ΑΜΚ, δημιουργεί βάσιμες υποψίες πως ένας στενός ή ευρύτερος κύκλος επενδυτών πιθανόν έλαβε γνώση των πληροφοριών και δεν σεβάστηκε το απόρρητο που επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Είναι στο χέρι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ερευνά την υπόθεση, να εντοπίσει ποιοι και αν -πιθανόν- έκαναν κατάχρηση αυτών των εμπιστευτικών πληροφοριών πουλώντας ή ...παίζοντας «ανάποδα» τη μετοχή μέσω της αγοράς παραγώγων.

Είναι επίσης ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ελέγξει αναλυτικά σειρά δημοσιευμάτων που τις τελευταίες ημέρες «ανεβοκατεβάζουν» τις τιμές αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ χωρίς κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, με αποτέλεσμα να παρασύρουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, μεγάλες ομάδες επενδυτών.

----

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ άνοιξε πάντως την όρεξη και σε ευφάνταστους σεναριολόγους βάζοντας στο τραπέζι εξαγορές μεγάλης κλίμακας που πιθανόν να εμπλέκουν και άλλες εισηγμένες εταιρείες. Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων όμως η διοίκηση απάντησε με σαφήνεια ότι θα την ενδιέφερε η ανάπτυξη ΑΠΕ από το μηδέν (greenfield) και όχι μέσω εξαγορών έτοιμων πάρκων. Προέχει η αξιοποίηση των λιγνιτικών πεδίων στα οποία μπορούν να απλωθούν εκατοντάδες MW φωτοβολταϊκών. Στα υπόψη ότι υπάρχει στα σκαριά και η συνεργασία με τη γερμανική RWE.

---

H στήλη δεν κρατήθηκε. Ας μας επιτρέψει ο Σπύρος Κτενάς μια αναδημοσίευση. Φίλος και έμπειρος συνάδελφος είναι τόσα χρόνια, δεν θα μας παρεξηγήσει 3 παρά το πρωί που πέσαμε πάνω στο σχόλιο του στο FB και το υιοθετούμερ μέχρι την τελευταία λέξη:« Το τι ανοησία λέγεται στην Κρήτη με το σεισμό δεν το πιστεύει κανείς. Πως φταίει λέει η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, γιατί βάζουν φουρνέλα να σπάσουν βράχους. Και τα φουρνέλα.. ενεργοποίησαν σεισμικό ρήγμα! Δηλαδή βάζεις ένα φουρνέλο και σκάβεις 10-20 μέτρα βράχο και αυτό μετά "ταξιδεύει" δέκα χιλιόμετρα σε βάθος, σε δισεκατομμύρια τόνους ύλης και τους "ερεθίζει" και ανοίγει η γη να καταπιεί τους Κρητικούς. Άρες μάρες.
Άλλη φήμη; Ξηλώθηκε λέει για τα έργα του αεροδρομίου ένα εκκλησάκι και έπεσε η κατάρα της Αγίας που ήταν αφιερωμένο. Το βρίσκω πολύ χριστιανικό, άγιος να δίνει κατάρες. Με αυτή τη λογική να περιμένουμε και τον Δία να δώσει κι αυτός τις κατάρες του γιατί έχει γίνει το Ιδαίο Άντρο τουριστάδικο. Ευλόγησον.
Υπάρχει και άλλη φήμη πως είναι λέει η ξηρασία των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή. Προφανώς. Σε δέκα χιλιόμετρα βάθος υποθέτω έχει κατέβει η πομόνα που ποτίζουν τις ελιές και "ρουφά" το νερό και γίνεται σπήλαιο. Και μετά βγαίνουν οι καλικάντζαροι και τα λοιπά».

---

Έως και τα 65 ευρώ ο τόνος έφθασε η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών στην χθεσινή διαπραγμάτευση. Η παραβολική άνοδος του κόστους εκπομπών έχει αποκτήσει πλέον συστημικά χαρακτηριστικά, καθιστώντας μονόδρομο την υιοθέτηση καθαρότερων τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας. Στο χρηματιστήριο ενέργειας οι μέσες οριακές τιμές του συστήματος όλο το Σεπτέμβριο βρίσκονται με άνεση πάνω από τα 100 ευρώ ανά MWh, ακόμα και τα σαββατοκύριακα όπου η κατανάλωση σε μέση και υψηλή τάση βρίσκεται σε ύφεση.

---

Τα 750 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΔΕΗ είναι πράγματι από τις σημαντικότερες σε μέγεθος αύξηση κεφαλαίου για μια μη τραπεζική εταιρεία. Πλην όμως υπάρχει ανάλογο προηγούμενο πριν την έξαρση της πανδημίας του Covid-19: Η Lamda Development τον Δεκέμβριο του 2019 είχε σηκώσει 650 εκατ. ευρώ από την Κύρια Αγορά.

---

Για την ΕΧΑΕ το έσοδο της ΑΜK δεν θα είναι μικρότερο από 500 χιλ. ευρώ ωστόσο σύμφωνα με τον χειρισμό των ΔΠΧΠ το ποσό θα επιμεριστεί λογιστικά σε τρεις χρήσεις.

---

Η αύξηση της ζήτησης καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της έλλειψης οδηγών που εξυπηρετούν το λεγόμενο «last mile» βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό πίσω από την τελευταία αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου. Από κοντά και τα περιθώρια διύλισης τα οποία καταγράφουν υψηλά 19 μηνών. Το τρίτο τρίμηνο θα κλείσει με κέρδη στα αποθέματα ενώ το τέταρτο τρίμηνο μπαίνει με περισσότερη αισιοδοξία για τα αμιγώς λειτουργικά αποτελέσματα για τα διυλιστήρια.

---

Στα 425 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια έκλεισε ο Αύγουστος για τους δύο προβλήτες στο Λιμάνι του Πειραιά αυξημένος κατά 1,4% σε σχέση με πέρυσι. Στο οκτάμηνο έχουν διακινηθεί 3.241,1 χιλ. εμπορευματοκιβώτια φέρνοντας την μείωση από την αρχή του έτους στο οριακό 0,5%. Η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης ανοίγει το δρόμο για την πώληση του 16% προς την Cosco από το Ελληνικό Δημόσιο. Η τιμή πώλησης του 51% είχε γίνει στα 22 ευρώ ανά μετοχή. Το 16% θα φέρει στα κρατικά ταμεία ρευστότητα 88 εκατ. ευρώ.

---

Προς το Χρηματιστήριο φαίνεται να προσανατολίζεται η Dimand του Ανδριόπουλου.

---

Η δουλειά που πήρε η Space για τον έλεγχο των ελληνικών συνόρων έχει τον διόλου ευκαταφρόνητο προϋπολογισμό των 29,3 εκατ. ευρώ δεδομένου του ότι η εταιρεία πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο 80 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κρατά χαμηλούς τόνους, η αγορά αντιλαμβάνεται ωστόσο ότι εξελίσσεται σε έναν από τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές του κλάδου.

---

Το deal για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra δεν αποκλείεται να έχει κάποιες θετικές επιπτώσεις σε μια σειρά εισηγμένων ελληνικών εταιρειών οι οποίες είναι επίσημοι partners της κατασκευάστριας εταιρείας Naval. Τουλάχιστον έτσι θέλει να πιστεύει η αγορά.

To ταμπλό φωτογράφισε χθες ως πιο χαρακτηριστική περίπτωση την μικρή αλλά εξειδικευμένη κατασκευαστική εταιρεία Mevaco η οποία αποτελεί μια εκ των οκτώ εγκεκριμένων προμηθευτών των Γάλλων.

Η μετοχή της, που δεν φημίζεται για την μεγάλη της εμπορευσιμότητα, έκανε άλμα άνω του 11% στο ταμπλό, με την αγορά να ανεβάζει την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κοντά στα 23 εκατ. ευρώ.

Είναι φυσικά ένα ερώτημα αν οι δουλειές που θα ανοίξουν με τους Γάλλους θα φτάσουν μέχρι τα ταμεία, όχι μόνο της Mevaco, αλλά και άλλων ελληνικών εταιρειών που έχουν πάρει από το 2019 την επίσημη σφραγίδα του πιστοποιημένου συνεργάτη της Naval. Σε αυτές, εκτός από τη Sunlight του Π. Γερμανού που ήδη συνεργάζεται με το γκρουπ για τις μπαταρίες υποβρυχίων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων λ.χ η Mytilineos (μέσω της METKA), η Cenergy (μέσω της Ελληνικά Καλώδια) κ.α.

---

Έχετε καταλάβει τι συμβαίνει στην Τουρκία; Η απόφαση του Ερντογάν να μειώσει τα επιτόκια την περασμένη Πέμπτη, κόντρα σε κάθε οικονομική λογική και παράλληλα η επιμονή του στους ρωσικούς S-400 ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου. Όπως διαβάσατε προχθές στο Liberal.gr, το οικονομικό σχέδιο του Ερντογάν προβλέπει, μεταξύ άλλων, υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά περίπου 23% έως το 2024.

Όμως αν πιστέψουμε την Capital Economics, τα κακά μαντάτα για τον Τούρκο πρόεδρο θα έρθουν πολύ νωρίτερα. Ο βρετανικός οίκος προέβλεψε χθες ότι η τουρκική λίρα θα καταρρεύσει από τις 8,83 λίρες/δολάριο (που είναι περίπου σήμερα η ισοτιμία με το δολάριο) στις 10,50 λίρες/δολάριο έως το καλοκαίρι του 2022. Για να σας το κάνουμε… πιο λιανά, το τουρκικό νόμισμα θα χάσει το 18% της αξίας του μέσα στους επόμενους 9 μήνες.

Και όπως ξέρετε πολύ καλά, όταν ένα νόμισμα υποτιμάται, ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών αλλά δυσκολεύουν πάρα πολύ οι εισαγωγές. Το κακό με την τουρκική οικονομία είναι ότι έχει πολύ μεγάλο χρέος σε δολάρια της τάξης των 170 δισ. δολαρίων που αντιστοιχεί στο 22% του τουρκικού ΑΕΠ. Χρέος που θα γίνει ακόμη πιο δυσβάσταχτο με την αύξηση του 20% που θα φέρει η υποτίμηση.

Η Τουρκία έχει μία ακόμη «τρύπα» στα συναλλαγματικά της αποθέματα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας τα μετράει όπως αυτή θέλει αλλά η ουσία είναι πόσα αυτά θα αποδειχθούν όταν σκάσει μία κρίση. Η Capital Economics μάλιστα αποκαλύπτει ότι ακόμη και στην πιο ευνοϊκή για την Τουρκία μέτρηση, τα συναλλαγματικά της αποθέματα είναι 120 δισ. δολάρια. Αλλά αν βγάλουμε τις υποχρεώσεις της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών σε ξένο νόμισμα που η ίδια φυλάσσει για παν ενδεχόμενο, τότε τα καθαρά συναλλαγματικά είναι 26 δισ. δολάρια.

Όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζεται ο πανικός που θα προκληθεί στις αγορές αν ο Ερντογάν πάει ξανά κόντρα στις ΗΠΑ και αγοράσει δεύτερη παρτίδα αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Και κάτι τελευταίο που θα πρέπει να θυμάστε. Η Ουάσινγκτον κρατάει στα χέρια της την τύχη της τουρκικής οικονομίας. Φτάνει μία αυστηρή απόφαση δικαστηρίου εναντίον της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank - για το σκάνδαλο παραβίασης των κυρώσεων κατά του Ιράν – και η τουρκική οικονομία θα γονατίσει σε λίγες ώρες…

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.