Αγορές και δολάριο «καρφωμένα» στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Shutterstock
Shutterstock

Αγορές και δολάριο «καρφωμένα» στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Όλα τα βλέμματα αυτής της εβδομάδας είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις της σημερινής ημέρας  όσον αφορά τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, παρουσίασαν χθες άνοδο προεξοφλώντας μια μετριοπαθή μέτρηση για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου πέριξ του 6,2%,  με την μητέρα των αγορών, τον S&P500,  να πλησιάζει για άλλη μια φορά προς την αντίσταση του 90αρη του εβδομαδιαίου διαγράμματος. 

Τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα είναι αυτά που είτε θα της δώσουν τα καύσιμα να σπάσει τις 4220 μονάδες, είτε θα επιβεβαιωθεί το επίπεδο για άλλη μια φορά ως μια αντίσταση από μπετό.

C:\Users\mary\AppData\Local\FX2000\Ekranlar\Gecici.bmp

Γιατί η μέτρηση του πληθωρισμού του Ιανουαρίου έχει τόση σημασία

Η μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο είναι εξαιρετικά σημαντική, ακριβώς για τον λόγο ότι μετά από τις πολυάριθμες δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Fed την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν αναζωπυρωθεί οι ανησυχίες για περισσότερες αυξήσεις  επιτοκίων από τη Fed.

Οι ανησυχίες αυτές προέκυψαν εκ νέου, τη στιγμή που η αγορά είχε αρχίσει να προεξοφλεί ότι πλησιάζουμε στο τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων.

Τα στοιχεία  από την αγορά εργασίας αλλά και εκείνα του Πανεπιστημίου του Michigan για την πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Φεβρουάριο, όχι μόνο άλλαξαν τη ρητορική των στελεχών της Fed, αλλά και τις εκτιμήσεις των καταναλωτών για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα έτους, οι οποίες πλέον σημειώνουν απρόσμενη άνοδο στο 4,2% από 3,9%. 

Αλλαγή πλεύσης είδαμε και από αναλυτές, με αρκετούς  να  εκτιμούν πλέον  ότι η Fed θα οδηγήσει τα επιτόκια της πάνω από το 5% μέχρι το καλοκαίρι. Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις  πριν λίγες ημέρες  η αγορά περίμενε το τελικό επιτόκιο να διαμορφωθεί κάτω από το 5%.  

Η εβδομάδα μάλιστα ξεκίνησε με  ένα ακόμη μέλος του διοικητικού συμβουλίου  της Fed, τον Michelle Bowman, να υποστηρίζει στο περιθώριο συνεδρίου στη Φλόριντα ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να εξασφαλισθεί μια καλύτερη  ισορροπία στη ζήτηση με την προσφορά.

Ως εκ τούτου, η επενδυτική κοινότητα περιμένει σήμερα την επιβεβαίωση ή όχι των ανησυχίων αυτών, προκειμένου να πάρουν φύλλο πορείας τόσο τα ομόλογα, όσο και οι μετοχές και το δολάριο. Οποιαδήποτε μέτρηση που δεν θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της αγοράς, ήτοι επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 6,2% τον Ιανουάριο από 6,5% τον Δεκέμβριο , μπορεί να ρίξει τη Wall και πάλι πέριξ της στήριξης της ζώνης 3992-4020.

Εν αναμονή «σήματος» το δολάριο

Με τις  προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων της Fed να έχουν αρχίσει να μετατοπίζονται στο μέλλον, το δολάριο την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκε  υψηλότερα έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων.  

Μόνο νομίσματα που υποστηρίζονται από ακόμα επιθετικότερη της Fed νομισματική πολιτική κατάφεραν να έχουν καλύτερες επιδόσεις, όπως για παράδειγμα η σουηδική κορώνα, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει ενισχυθεί κατά 3,5% έναντι του δολαρίου. 

Είναι προφανές, ότι οι  αγορές συναλλάγματος καθοδηγούνται ξεκάθαρα αυτή την περίοδο από τις προσδοκίες για τα τερματικά επιτόκια στην εκάστοτε νομισματική ζώνη.

Η πιθανότητα της συνέχισης αύξησης επιτοκίων από τη Fed έχει αλλάξει αυτές τις ημέρες και τη συμπεριφορά του αγαπημένου ζεύγους των traders, eur/usd.

H άνοδος του ευρώ μέχρι το 1,1033 ανακόπηκε ακριβώς μόλις άλλαξαν οι προσδοκίες για το τερματικό επιτόκιο της Fed, με το ζεύγος να επανέρχεται κοντά στη στήριξη του 1,0650 του εβδομαδιαίου διαγράμματος.

Μια απογοητευτική μέτρηση του πληθωρισμού σήμερα μπορεί εύκολα να οδηγήσει το ζεύγος στην επόμενη στήριξη της ζώνης 1,0420-1,0440 ενώ αντίθετα, μια μέτρηση κοντά στις προσδοκίες της αγοράς  ή και καλύτερες θα το επαναφέρουν στη ζώνη του 1,0940-1,1033 με αξιώσεις αυτή τη φορά να τη σπάσει και να κινηθεί προς το 1,1220 που αποτελεί και τον 200αρη του εβδομαδιαίου διαγράμματος.

C:\Users\mary\AppData\Local\FX2000\Ekranlar\Gecici.bmp

Συνεχίζει να ξεχωρίζει η Ευρώπη

Μόλις 2% απέχει ο δείκτης ορόσημο για την Ευρώπη, ο Dax, από τα πρόσφατα υψηλά του στις 15658 μονάδες, με κύριο καύσιμο αυτή την εβδομάδα τις καλύτερες χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην  Ευρωζώνη που ανακοινώθηκαν χθες. (σ.σ: η έκθεση που αναμένεται για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου έχει αποτυπωθεί από τις εκθέσεις των περισσότερων μεμονωμένων χωρών και δεν αναμένεται να προσθέσει πολλές νέες πληροφορίες).

Σύμφωνα με αυτές, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να είναι ισχυρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως φέτος και θα κινηθεί πιθανότατα στο 0,9% και όχι στο 0,3% που είχε προβλεφθεί τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός πιθανότατα θα είναι χαμηλότερος από τις προβλέψεις που γίνονταν προς το τέλος του 2022, με την Κομισιόν να εκτιμά ότι θα επιβραδυνθεί στο 5,6% φέτος και στο 2,5% το 2024, έναντι πρότερων εκτιμήσεων για επιβράδυνση πέριξ του 6,1% για το 2023 και 2,6% για το 2024. 

Βέβαια όλα αυτά υπό προϋποθέσεις, με την πρώτη να αφορά τον ρωσοουκρανικό πόλεμο, για τον οποίο η Κομισιόν εκτιμά ότι θα συνεχιστεί, αλλά τουλάχιστον δεν θα κλιμακωθεί.

Οι  αβεβαιότητες όμως γύρω από τις προβλέψεις είναι πολλές.  Για παράδειγμα πολλά θα εξαρτηθούν από την κίνηση των τιμών του φυσικού αερίου και κατά πόσον οι πρόσφατες μειώσεις στις τιμές χονδρικής θα περάσουν πιο έντονα στις τιμές καταναλωτή. Μια πιθανή αντιστροφή όμως αυτής της πτώσης δεν μπορεί να αποκλειστεί στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Η  Κομισιόν αναγνώρισε επίσης  ότι η εξωτερική ζήτηση θα μπορούσε  να αποδειχθεί πιο ισχυρή μετά το άνοιγμα της Κίνας. Ωστόσο, τόσο η άνοδος της εσωτερικής ζήτησης όσο και της εξωτερικής,  ενέχουν τον κίνδυνο να τροφοδοτήσουν  εκ νέου τον παγκόσμιο πληθωρισμό. Τουτέστιν, οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές και εύθραυστες.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.