Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση συναλλαγών καταγράφεται στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της τρίτης εβδομάδας του Ιουνίου στο Χ.Α. με το τρέχοντα μήνα να αποδεικνύεται ο πιο «φτωχός» από πλευράς αξίας συναλλαγών εδώ και πολύ καιρό.
Πλην των 79,15 εακτ. ευρώ που ήταν ο τζίρος της περασμένης Παρασκευής και εν πολλοίς οφείλονταν στις μεγάλες ρευστοποιήσεις έως 7% στις τράπεζες, στις περισσότερες συνεδριάσεις που προηγήθηκαν αυτό το μήνα, ο τζίρος παρέμεινε κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ!
Σήμερα διαμορφώνεται μόλις στα 8 εκατ. ευρώ και αν δεν αλλάξει κάτι, πάμε για νέο αρνητικό ρεκόρ του φετινού Ιουνίου και μάλλον του έτους
Υπό τη σκιά του σκανδάλου της Folli Follie που έχει διαρκώς νέα επεισόδια που φανερώνουν ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία του συστήματος να θωρακιστεί από τέτοιες περιπτώσεις, οι ξένοι διαχειριστές έχουν ανακόψει εντελώς τις πρωτοβουλίες τους.
Παράλληλα, τεράστια είναι τα ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα της Ελλάδος αν και εφόσον βγει από τα μνημόνια και τα προγράμματα στήριξης, εν μέσω δύσκολων συνθηκών για τον ευρωπαϊκό νότο και όχι μόνο.
Αρκετοί διαχειριστές θεωρούν – εύλογα – ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει την ωριμότητα και τις αντοχές ώστε να πάψει να λειτουργεί σε… προστατευμένο περιβάλλον, όπως κάνει εδώ και περίπου οκτώ χρόνια.
Πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό, με πολλές προεκτάσεις, καθώς οι διαχειριστές φοβούνται διακοπή των μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε, η καθυστέρηση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ έγινε λόγω του ότι η κυβέρνηση δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις πληρωμής των ιδιωτών!
Αυτά, ενώ ήταν αμετάκλητη – υπογεγραμμένη – υποχρέωση στα απαιτούμενα. Αν και η χώρα βγει από τα προγράμματα, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συνεχιστούν οι (όποιες) μεταρρυθμίσεις;
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, κανένα σοβαρό χαρτοφυλάκιο δεν προβαίνει σε σημαντική αύξηση του επενδυτικού ρίσκου στην ελληνική αγορά και αυτός είναι ο λόγος που ο τζίρος στο Χ.Α. έχει «κάτσει» εντελώς.
Σήμερα είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και στον FTSE 25 οι όγκοι και οι τζίροι είναι εξαιρετικά μικροί! Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από μιάμιση ώρα συνεδρίασης, στον ΟΛΠ είχαν διακινηθεί μόλις 14 (!!) τεμάχια, ενώ στα μισά blue chips οι όγκοι είναι κάτω των 5.000 μετοχών!
Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 765 μονάδες με μικρή άνοδο 0,26%, εν μέσω μεικτής εικόνας τόσο στον FTSE 25 όσο και στο σύνολο της αγοράς.
Στις τράπεζες, που προέρχονται από το «άδειασμα» έως 7% της Παρασκευής, υπάρχει αντίδραση έως 2,32% (Eurobank), στο +2,02% είναι η Εθνική, +1,75% η Alpha Bank και +1,43% η Πειραιώς.
Στις υπόλοιπες μετοχές, κάποιες βοήθειες δίνουν οι ΟΤΕ, Τιτάν, Jumbo, Grivalia Properties, ΕΧΑΕ και Lamda Development, ενώ πτώση άνω του 2% έχει η ΔΕΗ και άνω του 1% οι Coca Cola HBC, Fourlis και Σαράντης.
Στο χώρο του Mid Cap που την περασμένη εβδομάδα ενισχύθηκε άνω του 4% λόγω του ράλι της Ελλάκτωρ, η εικόνα είναι μεικτή, χωρίς κάτι ιδιαίτερο. Ξεχωρίζουν οι Νηρέας και Ελλάκτωρ με άνοδο 3,25% και 1% αντίστοιχα.
Στις ακόμη πιο μικρές αποτιμήσεις, δεν υπάρχει κάτι εξαιρετικό, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 43 μετοχές ενισχύονται έναντι 38 που υποχωρούν.
Ξεκινά στις ΗΠΑ το 7ο Greek Investment Roadshow
Υπό τη σκιά του σκανδάλου του FF Group και το κατά πόσο υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, ξεκινά αύριο το 7ο επενδυτικό Forum της Νέα Υόρκης. Πρόκειται για το Greek Investment Roadshow in the USA που διοργανώνεται από 19 έως 22 Ιουνίου από την ΕΧΑΕ και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Enterprise Greece, με τη συμμετοχή 23 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών.
Θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 450 κατ' ιδίαν συναντήσεις των 100 και πλέον ξένων διαχειριστών με τις διοικήσεις των ελληνικών εταιρειών, οι οποίες συμμετέχουν σε επίπεδο κορυφής.
Το παρόν στις ΗΠΑ δίνουν εκπρόσωποι των εταιρειών ΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Autohellas, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα – Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, MLS, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Τιτάν, Σαράντης και Πλαστικά Θράκης.