Από τις πληροφορίες περί απαγόρευσης ή περιορισμού των κρυπτονομισμάτων, όλες οι κυβερνήσεις ανακαλούν και σπεύδουν να φορολογήσουν τις αγορές κρυπτονομισμάτων. Από τη Ρωσία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, και πρόσφατα την Ινδία, οι κυβερνήσεις φαίνεται πως βρίσκουν την «κότα που κάνει τα χρυσά αυγά» στα κέρδη των επενδυτών από τις συναλλαγές στα κρυπτονομίσματα. Παράλληλα οι πολιτικοί φοβούνται τόσο την τεχνολογική καθυστέρηση, αλλά και τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια ολέθρια απόφαση.
Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί στο ότι ο Πούτιν ανακαλεί την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας για απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων, διαβλέποντας μάλιστα ευκαιρία για τη Ρωσία και τις επενδύσεις που προγραμματίζονται σε αυτό τον τομέα. Η Ινδία είναι η τελευταία χώρα που περνά από την «απαγόρευση» στη φορολόγηση ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να φορολογήσει το εισόδημα από κρυπτονομίσματα με σταθερό συντελεστή 30%.
Η χώρα θα αρχίσει επίσης να κυκλοφορεί ένα ψηφιακό νόμισμα που εκδίδεται από την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας την ψηφιακή ρουπία Ινδίας το 2022-23. Η Ινδία ξεκαθάρισε με σαφήνεια σχετικά με τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στον προϋπολογισμό της για το οικονομικό έτος 2022-23. Ο προϋπολογισμός, που παρουσιάστηκε την Τρίτη από την υπουργό Οικονομικών της Ινδίας Νιρμάλα Σιθαράμαν, ανέφερε ότι κάθε εισόδημα από τη μεταφορά οποιουδήποτε εικονικού ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου θα φορολογείται με συντελεστή 30%.
Η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων συνήθως σημαίνει την πώληση ή την ανταλλαγή τους. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ως νομιμοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.
Ο φόρος 30%, ωστόσο, μπορεί να αποθαρρύνει τους επενδυτές από το να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα και να καθυστερήσει τη μαζική υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων στην αγορά της Ινδίας.
Για το ποσοστό του φόρου δεν αξίζει καμία ιδιαίτερη ανάλυση, καθώς είναι δεδομένο ότι όσοι έχουν μεγάλες θέσεις, είτε θα μετακομίσουν εκτός Ινδίας, είτε θα μεταφέρουν αυτά τα ψηφιακά νομίσματα σε κάποια εξωχώρια εταιρεία ,ειδικά με την ευκολία που έχει η διαχείριση ψηφιακών νομισμάτων.
Η υπουργός Οικονομικών Sitharaman είπε ότι το μέγεθος και η συχνότητα των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στη χώρα καθιστούν επιτακτική την παροχή ενός συγκεκριμένου φορολογικού καθεστώτος για αυτά. Εκτός από τον υψηλό φορολογικό συντελεστή, η Ινδία δεν θα παρέχει επίσης εκπτώσεις στα εισοδήματα από κρυπτονομίσματα, εκτός από το κόστος απόκτησής τους. Επιπλέον, η απώλεια από τη μεταφορά κρυπτονομισμάτων δεν μπορεί να συμψηφιστεί με οποιοδήποτε άλλο εισόδημα.
Από την άλλη πλευρά, οι ζημίες από μετοχές επιτρέπεται να συμψηφίζονται στην Ινδία. Τέτοιες ζημίες μπορούν να συμψηφιστούν με κέρδη στα επόμενα οικονομικά έτη. Επιπλέον, θα εφαρμοστεί ο κανόνας του 1% ως άμεσος φόρος στα ανταλλακτήρια για συναλλαγές που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο. Επιπλέον, οι δωρεές θα φορολογούνται επίσης στα χέρια του παραλήπτη.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς θα υπολογιστούν τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα, και τους μηχανισμούς που θα κινητοποιήσουν οι κρατικές αρχές. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο βλέπουν ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας blockchain, και σπεύδουν να την υιοθετήσουν. Αντίστοιχη τεχνολογία με αυτή των κρυπτονομισμάτων επέλεξε και η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας για την έκδοση της ψηφιακής ρουπίας Ινδίας.
«Το ψηφιακό νόμισμα θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ψηφιακή οικονομία», δήλωσε η Sitharaman, προσθέτοντας πως «το ψηφιακό νόμισμα θα οδηγήσει επίσης σε ένα πιο αποτελεσματικό και φθηνότερο σύστημα διαχείρισης νομισμάτων».