Αποτιμώντας τις μετοχές με τον Buffett Indicator

Αποτιμώντας τις μετοχές με τον Buffett Indicator

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Ο Warren Buffett αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους (εάν όχι τον μεγαλύτερο) και γνωστότερους επενδυτές στον κόσμο. Οποιαδήποτε δήλωσή του είναι ικανή να ανεβάσει ή να κατεβάσει μετοχές και δείκτες.

Η διαχρονική του πορεία στον χώρο των επενδύσεων απέδειξε ότι έχει το… feeling να οσμίζεται πολύ νωρίτερα από τους υπόλοιπους μια επενδυτική ευκαιρία ή την αλλαγή της τάσης.

Επίσης είναι γνωστός value investor και, εκμυστηρεύθηκε σε συνέντευξή του το 2001 στο περιοδικό Fortune Magazine έναν από τους δείκτες που χρησιμοποιεί, ώστε να έχει μακροπρόθεσμα μια εικόνα για τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Κι αυτός ο δείκτης δεν είναι άλλος από τον Buffett Indicator, ο οποίος μετράει την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών σε σχέση με το ΑΕΠ.

Ουσιαστικά ως αριθμητή χρησιμοποιεί τον δείκτη Wilshire 5000 που μετρά την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών, αντί για το NCBEILQ027S που δεν προσμετρά χρηματοοικονομικές εταιρείες και ως παρανομαστή το ΑΕΠ (που στην συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε η εκτίμηση του Q3).

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα (χρησιμοποιώντας ως αριθμητή τον δείκτη Wilshire 5000) ο Buffett Indicator βρίσκεται στο 118,3%, με τον μέσο όρο να βρίσκεται χαμηλότερα, στο 72,4%. Επίσης είναι ευδιάκριτη η πτωτική καμπύλη του συγκεκριμένου δείκτη στην τελευταία μέτρηση, κινούμενη προς τα υψηλά του 2007 που ήταν στο 104,9%.

Πηγή γραφήματος: dshort.com

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το επόμενο γράφημα, στο οποίο αποτυπώνεται ο Buffett Indicator και ο S&P 500. Μετά τα υψηλά του πρώτου εξαμήνου του 2015, ο Buffet Indicator πλέον κινείται χαμηλότερα του S&P 500, με σαφή διάθεση περαιτέρω πτώσης προς τα υψηλά επίπεδα της περιόδου 2011-2012.

Πηγή γραφήματος: dshort.com

Προφανώς και η χρήση της κεφαλαιοποίησης των μετοχών ως προς το ΑΕΠ, αποτελεί περισσότερο ορθολογική αποτίμηση, καθώς οι εταιρείες συμβάλλουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ουσιαστικά δεν μπορούμε να έχουμε μείωση του ΑΕΠ και το αντίστοιχο χρονικό διάστημα αύξηση της κεφαλαιοποίησης των μετοχών. Σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται περί στρέβλωσης της αγοράς και των αποτιμήσεων, τραβώντας την προσοχή του μαύρου κύκνου (σύμφωνα με τον Nassim Nicolas Taleb).

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς