Δασμοί: Η αντεπίθεση της Κίνας και η Ευρώπη που κοιμάται
Shutterstock
Shutterstock

Δασμοί: Η αντεπίθεση της Κίνας και η Ευρώπη που κοιμάται

Με απόλυτη επιτυχία για τις αγορές στέφθηκε το «πρώτο τεστ» με τη νέα πραγματικότητα των «δασμών του προέδρου». Έπειτα από το «αρχικό σοκ» και το ξεπούλημα της Δευτέρας, η άμεση ανταπόκριση στις «επιταγές» του προέδρου, από Καναδά και Μεξικό (σύμφωνα με ότι μας είπαν τα νέα), οδήγησαν τον Τραμπ στην αναστολή για ένα μήνα και τις αγορές σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα τα τελευταία χρόνια, στη λογική «buy the dip».

Στον αντίποδα της υποχώρησης των δύο χωρών, η Κίνα πέρασε στην αντεπίθεση άμεσα. Το Πεκίνο αντέδρασε με εισαγωγικούς δασμούς σε ορισμένα προϊόντα των ΗΠΑ, ενώ έθεσε ελέγχους στις εξαγωγές σε υλικά που σχετίζονται με το βολφράμιο, ανέφερε το Bloomberg. Επίσης, το Πεκίνο ανακοίνωσε μια αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά της Google και πρόσθεσε την εταιρεία ένδυσης PVH Corp και την εταιρεία βιοτεχνολογίας Illumina σε μια λίστα με αναξιόπιστες οντότητες.

Επίσης, οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Κίνας εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν έρευνα για τις πρακτικές και τις χρεώσεις της Apple στην πλατφόρμα εφαρμογών της το app store, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg. Τέλος, ανακοίνωσε ένα μεγάλο εύρος μέτρων με στόχευση αμερικανικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων, η Calvin Klein, καθώς και κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων, στον απόηχο της ενεργοποίησης των νέων δασμών της κυβέρνησης Τραμπ σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Με λίγα λόγια, απαντάει στα ίσα στον Τραμπ και δυναμιτίζει το σκηνικό. Στον αντίποδα, η ΕΕ περιμένει να γίνουν πράξη οι απειλές του προέδρου και σχεδιάζει να χτυπήσει τη Silicon Valley με αντίποινα εάν ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινήσει την επιβολή δασμών. Σύμφωνα με τους Financial Times, δύο αξιωματούχοι, με γνώση των σχεδίων που είναι στο τραπέζι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το λεγόμενο «όργανο κατά του καταναγκασμού» (ACI) σε μια πιθανή διαμάχη με την Ουάσιγκτον. Το συγκεκριμένο εργαλείο, το οποίο στη γλώσσα των Βρυξελλών χαρακτηρίζεται «Bazooka» επιτρέπει στην ΕΕ να στοχεύσει βιομηχανίες υπηρεσιών των ΗΠΑ όπως η Big Tech.

Το ACI επιτρέπει στο μπλοκ να επιλέξει από ένα ευρύ φάσμα αντιποίνων, όπως η ανάκληση της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή η εμπορική τους εκμετάλλευση, για παράδειγμα λήψεις λογισμικού και υπηρεσίες ροής. Επιτρέπει επίσης στην ΕΕ να εμποδίζει τις άμεσες ξένες επενδύσεις ή να περιορίζει την πρόσβαση στην αγορά τραπεζικών, ασφαλιστικών και άλλων εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Το πρόβλημα όμως για την ΕΕ δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και η Κίνα. Ιδιαίτερα για τη Γερμανία η οποία βρίσκεται λίγες ημέρες πριναπό τις εκλογές με τον Φρίντριχ Μερτς, επικρατέστερο υποψήφιο για την καγκελαρία της χώρας. Σε πλήρη αντίθεση με τον προκάτοχό του προειδοποίησε τις εταιρείες ότι η Κίνα αποτελεί μέρος ενός «άξονα απολυταρχιών» και ότι οι επενδύσεις εκεί ενέχουν «μεγάλο κίνδυνο». «Η ειλικρινής μου παράκληση προς όλες τις εταιρείες ''Περιορίστε το ρίσκο που αναλαμβάνετε προκειμένου να αποφύγετε να θέσετε σε κίνδυνο την ίδια σας την εταιρεία εάν αυτό οδηγήσει σε άμεση απομείωση αξιών''», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

Αν συγκρίνουμε τις δηλώσεις με αυτές του Όλαφ Σολτς, ο οποίος μίλησε αόριστα για «μείωση του κινδύνου» από την Κίνα, (παρόλο που άσκησε παρασκηνιακά πιέσεις για καλύτερη πρόσβαση στην αγορά για τις γερμανικές εταιρείες, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του πέρυσι στο Πεκίνο μαζί με επιχειρηματίες), βλέπουμε ότι η Γερμανία θα πρέπει να επιλέξει πλευρά μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Το μεγαλύτερο αγκάθι αποτελεί η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας καθώς το μερίδιο αγοράς των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα ήταν μόλις 4% το 2024, το χαμηλότερο από κάθε άλλη χώρα, σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αυτό έχει σημασία, καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα είναι υπερδιπλάσιες από αυτές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα μαζί. Επίσης, με την πιθανή επιβολή δασμών τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα για τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Η Κίνα σε αυτό το παιχνίδι φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη, καθώς και πολύτιμες γαίες διαθέτει αλλά πλέον και την τεχνογνωσία για να προχωρήσει στη νέα εποχή. Το είδαμε και με την DeepSeek. Μια «καλή αντιγραφή» σε όλα τα δυτικά προϊόντα με φθηνότερο κόστος! Πώς θα πείσεις τους δυτικούς καταναλωτές να πληρώσουν διπλάσιες τιμές όταν τους έμαθες στη «φθήνια» και θέλεις να κρατήσεις και τον πληθωρισμό στο 2%; Το μεγάλο ερώτημα για τους πολιτικούς της ΕΕ!

Θα κλείσω το σημερινό άρθρο με μια μελέτη της Morgan Stanley, για τις επιπτώσεις των δασμών που θα έρθουν σε ένα μήνα σε Καναδά και Μεξικό, ως κίνητρο στον Τραμπ ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ είναι καθαρός εισαγωγέας βασικών μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του αλουμινίου, του χάλυβα και του ψευδάργυρου, με εξάρτηση από τον Καναδά και το Μεξικό.

Η κίνηση είναι πιθανό να ωθήσει τις εγχώριες τιμές υψηλότερα βραχυπρόθεσμα, καθώς οι αγορές προσαρμόζονται στα νέα εμπορικά εμπόδια. Το 2023, οι ΗΠΑ είχαν καθαρές εισαγωγές 565.000 τόνων εξευγενισμένου χαλκού, που αντιπροσωπεύουν το 36% της εγχώριας ζήτησης. Αν και αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει πρόσθετη προσφορά από άλλες περιοχές, ο χρόνος που απαιτείται για τη μετατόπιση των εμπορικών ροών σημαίνει ότι αναμένονται υψηλότερες εγχώριες τιμές στο εγγύς μέλλον.

Το αλουμίνιο πιθανότατα θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου το 2023, καλύπτοντας το 82% της ζήτησης. Ο Καναδάς και το Μεξικό παρείχαν σχεδόν το 60% αυτών των εισαγωγών, με τον Καναδά μόνο να αντιπροσωπεύει το 64% του ακατέργαστου αλουμινίου. Οι ΗΠΑ αναμένεται να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές αλουμινίου, ενώ ο Καναδάς και το Μεξικό ενδέχεται να χρειαστεί να ανακατευθύνουν τις αποστολές σε άλλες αγορές. Ένα άλλο μέταλλο, ο εξευγενισμένος ψευδάργυρος, με μεγάλη εξάρτηση των ΗΠΑ από τις καναδικές και μεξικανικές εισαγωγές, ενδέχεται επίσης να σημειώσει αυξήσεις τιμών.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν 677.000 τόνους εξευγενισμένου ψευδαργύρου το 2023, καλύπτοντας το 67% της εγχώριας ζήτησης. Μόνο ο Καναδάς παρείχε τις μισές από αυτές τις εισαγωγές. Επίσης, ο χάλυβας, ο οποίος αντιπροσώπευε 15,7 εκατομμύρια τόνους καθαρών εισαγωγών το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 17% της ζήτησης των ΗΠΑ, είναι ένα άλλο βασικό υλικό που θα επηρεαστεί. Μεταξύ 40-50% αυτών των εισαγωγών προέρχονταν από τον Καναδά και το Μεξικό, ανάλογα με το εάν στον υπολογισμό περιλαμβάνονται τα παλιοσίδερα. Οι δασμοί πρόκειται να αυξήσουν το κόστος, ιδιαίτερα για τον χαλκό, το αλουμίνιο και τον ψευδάργυρο, καθώς οι βιομηχανίες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους.

Οι επενδυτές πλέον προετοιμάζονται για επικείμενο πλήγμα στα εταιρικά κέρδη των ΗΠΑ και πίεση στον πληθωρισμό, με τις αγορές να θεωρείται ότι δεν έχουν λάβει πλήρως υπόψη τους κινδύνους από τις υψηλότερες εισφορές στις ξένες εισαγωγές. Μοναδική ελπίδα η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρμογή τους, ώστε να υπάρξει κάποια άποψη ότι αυτό εξακολουθεί να είναι ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα του Τραμπ.

Οι αναλυτές στρατηγικής της Barclays υπολογίζουν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 2,8% επιβράδυνση στα κέρδη του S&P 500, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων επιπτώσεων από τα αντίποινα από τις στοχευόμενες χώρες. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs έχουν εκτιμήσει ότι οι γενικοί δασμοί στον Καναδά και το Μεξικό θα συνεπάγονταν αύξηση 0,7% στον πυρήνα του πληθωρισμού και 0,4% πλήγμα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική δασμών του Τραμπ θα δοκιμάσει τις αντοχές των μετοχών καθώς δεν «μπλοφάρει» όπως νόμιζαν αρκετοί αναλυτές, γιατί απλά δεν τον παίρνει. Καθώς ολόκληρος ο πλανήτης και η επενδυτική κοινότητα προσπαθούν να μαντέψουν τους στόχους του Τραμπ (και τη συνέχεια), εγώ θα σταθώ σε αυτό που έγραψα από την πρώτη ημέρα της εκλογής του: «Ο πρόεδρος είναι επιχειρηματίας και αυτό που ξέρει είναι να βγάζει χρήμα (αλλά και να χάνει σε πολλές περιπτώσεις), όπως κάθε επιχειρηματίας.

Με αυτό μεγάλωσε, έκανε επιχειρήσεις, πύργους, ξενοδοχεία κλπ. Ο άνθρωπος γεννήθηκε στη Μέκκα του Καπιταλισμού! Το πώς θα κερδίσει σε αυτόν το γύρο και αν θα το κάνει καλά, θα εξαρτηθεί από τους υπόλοιπους παίκτες του πλανήτη μας, που προς ώρας το μόνο που κάνουν και ιδίως η «αγαπημένη» μας ΕΕ είναι να ελπίζουν ότι «ο Τραμπ μπλοφάρει». Μοναδική μου απορία είναι το τι θα κάνει με τον Ίλον και την Tesla, που δεν μας τα λέει καλά τελευταία. Ίσως, ο «νέος πόλεμος των Άστρων» με την αποίκηση του Άρη να δώσει τις απαντήσεις, καθώς τα λεφτά είναι πολλά και οι Κινέζοι αντεπιτίθενται πιο γρήγορα από ότι υπολόγιζε ο πρόεδρος!