Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε συνεδρίαση διόρθωσης πρωτίστως στις τράπεζες και σταδιακά στις περισσότερες μετοχές του FTSE 25 εξελίχθηκε η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε ελεγχόμενης μορφής κατοχύρωσης της κερδισμένης ρευστότητας, ίσως και σε μια προσπάθεια αναζήτησης των επόμενων μετοχών που δεν έχουν «τρέξει».
Ήταν μια συνεδρίαση μονοδιάστατα διορθωτική για τις τράπεζες και τις περισσότερες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όμως δεν έλειψαν ούτε σήμερα οι εξάρσεις σε «χαρτιά» μικρής αποτίμησης έως και περιφέρειας.
Γενικώς πάντως είναι εύλογο η αγορά να παρουσιάζει και κάποια συμπτώματα κόπωσης μετά την ιλιγγιώδη άνω του τελευταίου διαστήματος, που έφτασε να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε κέρδη 38% το 2019 και τον τραπεζικό κλάδο στο +80%! Κέρδη που μόνο σε... περιφερειακού τύπου και αναπτυσσόμενες αγορές βλέπουμε, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έγιναν σε ευρωπαϊκή αγορά, με «σκληρό» νόμισμα όπως το ευρώ.
Σ'' αυτή τη φάση λοιπόν και ενώ απομένουν δώδεκα συνεδριάσεις έως τις εκλογές που θα «σφραγίσουν» - κατά τα φαινόμενα – την πολιτική αλλαγή που θα σημάνει και μια νέα οικονομική πολιτική ευρύτερα, εύλογα οι επενδυτές κατοχυρώνουν κάποια από τα κέρδη τους.
Κυρίαρχο στοιχείο σήμερα ήταν η έκδοση ομολόγου (Tier II) από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου αντλήθηκαν 400 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνονται στο 9,75%, κάτι που έφερε κάποιες πιέσεις στη μετοχή, η οποία όμως στο φινάλε περιόρισε σημαντικά τις απώλειές της.
Είναι η πρώτη φορά μετά από έντεκα περίπου χρόνια που ελληνική τράπεζα βγαίνει στις αγορές με έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης και αυτό από μόνο του είναι μια σημαντική εξέλιξη, στο μακρύ δρόμο που έχει να διαβεί η χώρα (και οι τράπεζες) προς την επιστροφή στην ομαλότητα και την κανονικότητα.
Από την άλλη πλευρά, θετικά υποδέχτηκε η αγορά το ξεκίνημα της διαδικασίας αποδοχής της δημόσιας πρότασης για την Τιτάν, η οποία θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 17 Ιουλίου. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι στο 75% των μετοχών, με τη μετοχή σήμερα να ξεχωρίζει κλείνοντας με άνοδο 4,01% στα 17,64 ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 844,00 μονάδες με απώλειες 1,09%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 856,19 μονάδες (+0,34%) αμέσως μετά το άνοιγμα όπου κάποιοι «τράβηξαν» την αγορά, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 841,18 μονάδες (-1,42%) γύρο στις 15:30 μ.μ.
Η αξία συναλλαγών μειώθηκε περαιτέρω και για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση παρέμεινε κάτω από το όριο των 100 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενη στα 78,57 εκατ. ευρώ, με τα 44 εκατ. ευρώ να γίνονται από τις μετοχές των τραπεζών, ενώ τα 17,18 εκατ. ευρώ έγιναν από την Πειραιώς.
O FTSE 25 έκλεισε στις 2.144,00 μονάδες με πτώση 1,09%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 773,68 μονάδες με διόρθωση 2,24%, ενώ ο Mid Cap για ακόμη μια συνεδρίαση ξεχώρισε, κλείνοντας στις 1.308,06 μονάδες με άνοδο 0,50%.
Στις τράπεζες, η Εθνική έκλεισε τελικά με τις μεγαλύτερες απώλειες χάνοντας 4,31%, ενώ η Πειραιώς που υποχωρούσε σημαντικά ενδοσυνεδριακά, στις δημοπρασίες μάζεψε μερικώς κλείνοντας στο -3,15% και πάνω από τα 3 ευρώ. Η Alpha Bank διόρθωσε κατά 1,81%, ενώ η Eurobank κατά 1,25%.
Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap μόνο οι Τιτάν, Viohalco, Aegean Airlines και Σαράντης έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Από εκεί και πέρα, διόρθωση άνω του 2% είχαν οι Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Fourlis, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον Mid Cap, ξεχώρισε για πολλοστή ημέρα η Attica Bank που ενισχύθηκε κατά 10,74% με όγκο 3,8 εκατ. μετοχές, η MIG στο +3,39% και Κρι Κρι +2,24%. Στον αντίποδα, υποχώρησαν οι Νηρέας, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intralot, Κέκροπας, MLS, Παπουτσάνης, Intracom Holdings και AS Company.
Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες αποτιμήσεις, καλή εικόνα είχαν τίτλοι όπως ΑΝΕΚ, Ελγέκα, Σωλ. Τζιρακιάν, Ελγέκα, Ίντεργουντ, Profile, Ιατρικό Αθηνών, Κτήμα Λαζαρίδη, Quality & Reliability, Δομική Κρήτης, Revoil και Lavipharm. Πιέστηκαν οι Yalco, Σελόντα, Ευρωσύμβουλοι, ΕΚΤΕΡ, Audiovisual, Frigoglass και Περσεύς. Συνολικά, 51 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 66 που υποχώρησαν.