Fed: Μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - Έχασε πάνω από 1.100 μονάδες ο Dow, «βουτιά» 3,56% για Nasdaq

Fed: Μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - Έχασε πάνω από 1.100 μονάδες ο Dow, «βουτιά» 3,56% για Nasdaq

Παρά τα διλήμματα, τα οποία είχε να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ και τις πιέσεις από περιφερειακούς διοικητές της Fed, προχώρησε, τελικά σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) των επιτοκίων, σε μια κίνηση που έχει στόχο να μην επηρεαστεί αρνητικά η αγορά εργασίας. 

Η άποψη αυτή κυριάρχησε σε αρκετούς αξιωματούχους της Fed, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της νέας μείωσης. Αντίθετα, η πρώην πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτι, Esther George, δήλωσε στο CNBC ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να τηρήσει μια στάση αναμονής με στόχο να δει πώς θα έρθουν τα δεδομένα. «Είκοσι πέντε μονάδες βάσης συνήθως δεν καθορίζουν ή διαλύουν το πού βρισκόμαστε, αλλά νομίζω ότι είναι καιρός να σηματοδοτήσουν στις αγορές και στο κοινό ότι δεν έχουν λάβει σοβαρά υπ όψη τους τον πληθωρισμό» είπε χαρακτηριστικά. 

«Καθώς παρακολουθούμε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό να έρχονται, βλέπουμε ότι δεν συνεχίζει να επιβραδύνεται με τον ίδιο τρόπο που συνέβαινε νωρίτερα. Αυτό, λοιπόν, νομίζω ότι είναι ένας λόγος για να είμαστε προσεκτικοί και να σκεφτούμε πραγματικά πόσο απαιτείται αυτή η χαλάρωση της πολιτικής για να διατηρηθεί η οικονομία σε καλό δρόμο», προσέθεσε.

Η Wall Street έκλεισε με σημαντικές απώλειες καθώς η Fed φαίνεται να αλλάζει το αφήγημα για το νέο έτος, προχωρώντας σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων υπό τον φόβο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού. Ο Dow Jones έχασε 1.123 μονάδες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μετά από ένα σερί 10 ημερών με αρνητικές επιδόσεις που είχε να συμβεί από το 1974, καταγράφοντας απώλειες 2,58% στις 42.326,87 μονάδες. Ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 3,56% στις 19.392,69 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 2,95% στις 5.872,16 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Wall Street, ο πληθωρισμός είναι επίμονα πάνω από το στόχο, η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό περίπου 3% και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Όλα αυτά, αναφέρουν, συνθέτουν μια τέλεια συνταγή για την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια ή τουλάχιστον να τα αφήσει αμετάβλητα. 

Άλλη, σχετική έρευνα του CNBC δείχνει ότι το 93% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένει μια μείωση, μόνο το 63% δήλωσε ότι είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να γίνει.

Και ενώ η μείωση των επιτοκίων έγινε για να μην υπάρξουν αναταράξεις στην αγορά εργασίας, ο πληθωρισμός παραμένει πράγματι ένα ενοχλητικό πρόβλημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Ενώ ο ετήσιος ρυθμός έχει μειωθεί σημαντικά από το μέγιστο επίπεδο των 40 ετών στα μέσα του 2022, έχει παραμείνει γύρω στο 2,5% έως 3% για μεγάλο μέρος του 2024. Η Fed έχει ως στόχο τον πληθωρισμό στο 2%.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να αναφέρει την Παρασκευή ότι ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, σημείωσε άνοδο τον Νοέμβριο στο 2,5%, ή 2,9% στη βασική μέτρηση που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια.

Η αιτιολόγηση μιας μείωσης των επιτοκίων σε αυτό το περιβάλλον θα απαιτήσει κάποια επιδέξια επικοινωνία από τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ και την επιτροπή, κατά την άποψη αναλυτών και τραπεζιτών. Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Fed της Βοστώνης Eric Rosengren δήλωσε πρόσφατα στο CNBC ότι δεν θα έκανε περικοπές σε αυτή τη συνεδρίαση.

Ο παράγοντας... Τραμπ

Από την πλευρά τους οι αναλυτές της SMBC Nikko Securities Americas εκτιμούν ότι η εκλογή Τραμπ έχει αναζωπυρώσει την επιθετική, όπως χαρακτηρίζουν συμπεριφορά των καταναλωτών, των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, προσπαθώντας να αποβάλουν το αρνητικό και καταθλιπτικό κλίμα σε αυτούς τους τομείς που έχει «στοιχειώσει» την αμερικανική οικονομία από την εποχή της πανδημίας του Covid.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θετικές οικονομικές προοπτικές.  

Ωστόσο, η έρευνα σε 27 ερωτηθέντες, συμπεριλαμβανομένων οικονομολόγων, στρατηγικών και διαχειριστών κεφαλαίων, έδειξε ότι οι προοπτικές για τους δασμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι επαπειλούμενες απελάσεις μείωσαν την ανοδική τάση για ορισμένους προβλέποντες.

«Δεν θυμάμαι να είμαι τόσο αβέβαιος για τις προοπτικές του πληθωρισμού», δήλωσε ο οικονομολόγος Ρόμπερτ Φράι. «Ο πρόεδρος Τραμπ μάς προσφέρει ένα μείγμα πληθωριστικών πολιτικών, όπως οι δασμοί, οι μειώσεις ατομικής φορολογίας αλλά και αποπληθωριστικών πολιτικών, όπως είναι  η απορρύθμιση, και οι μειώσεις περικοπές δαπανών. Ουδείς γνωρίζει  με ποιον συνδυασμό θα καταλήξουμε», κατέληξε ο Φράι.