Το γερό «μπάσιμο» της Κίνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Το γερό «μπάσιμο» της Κίνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο Κάι Φου Λι είναι ένας καταξιωμένος Κινέζος ειδικός της τεχνολογίας που έχει δώσει το βάρος του στη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων από το 2009 και μετά, καθώς είναι συνιδρυτής της κινεζικής εταιρείας Venture Capital που ονομάζεται Sinovation Ventures. Πριν προχωρήσει σε αυτό το βήμα ήταν διευθυντής της Google China από το 2005 και προηγουμένως είχε εργαστεί στην Apple και την Microsoft. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της Τεχνητής Νοημοσύνης και έχει γράψει και δύο σχετικά βιβλία. Το ενδιαφέρον του για αυτόν τον τομέα δεν είναι όψιμο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Bloomberg, στην αίτηση που υπέβαλε για μεταπτυχιακές σπουδές στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon το 1982 ανέφερε πως ήθελε να αφιερώσει τη ζωή του στην έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Εδώ και μερικούς μήνες ο Λι έχει περάσει από τη μελέτη στην πράξη, καθώς πριν από περίπου οκτώ μήνες ίδρυσε την εταιρεία 01.AI, από τον τίτλο της οποίας αντιλαμβανόμαστε πως ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Λι άρχισε να σχηματίζει την ομάδα του μόλις τον Μάρτιο και τον Ιούνιο η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της. Απ’ ότι φαίνεται, η 01.AI έχει ξεκινήσει πολύ δυνατά, καθώς μέσα σε αυτό το πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να γίνει αυτό που στις εταιρείες startup ονομάζεται unicorn (μονόκερως).

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόσφατη χρηματοδότηση που έλαβε και στην οποία συμμετείχε και η θυγατρική της Alibaba που ασχολείται με τις υπηρεσίες cloud computing, έδειξε πως οι επενδυτές εκτίμησαν πως αξίζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, καθώς η εταιρεία δεν έχει συμπληρώσει ακόμα ούτε έξι μήνες λειτουργίας.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου του Bloomberg, η επιτυχία αυτή οφείλεται στο γεγονός πως έχει αναπτύξει ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται σε ανοικτό κώδικα (open source) και σε κάποιους τομείς είναι συγκρίσιμο ή και καλύτερο από τις αντίστοιχες προσπάθειες στην αμερικανική Silicon Valley. Το μοντέλο αυτό ονομάζεται Yi-34B και βασίζεται στην τεχνολογία LLM (Large Language Model). Η LLM είναι στην ουσία ένα είδος αλγόριθμων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές που εκπαιδεύεται για να διαβάσει γρήγορα και να καταλάβει μεγάλο όγκο πληροφοριών και στην συνέχεια να παράξει κείμενα, εικόνες και κώδικες λογισμικού που να μοιάζουν με ανθρώπινη δουλειά.

Σύμφωνα το Bloomberg, ένα από τα κορυφαία μοντέλα ανοικτού κώδικα ανάλογο με το Yi-34B είναι το Llama 2 της Meta Platforms. Στο σχετικό άρθρο του Bloomberg αναφέρεται πως η εταιρεία Hugging Face, η οποία ασχολείται με τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα μέσα στην οποία μπορεί κάποιος να δοκιμάσει διαφορετικά μοντέλα για τέτοιες εφαρμογές, έχει να πει πολύ καλά λόγια για την 01.AI. Καθώς έχει την δυνατότητα να βλέπει τα διάφορα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να δοκιμάζονται στην πλατφόρμα της, η Hugging Face τα «βαθμολογεί» ανάλογα με τις επιδόσεις τους σε διάφορες κατηγορίες.

Είναι πολύ ενδιαφέρον λοιπόν το γεγονός πως σε αρκετούς τομείς η κινεζική startup παίρνει την πρώτη θέση ακόμα και από το Llama 2 της Meta Platforms. Μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης μέσω Zoom, ο Λι είπε πως το Llama 2 αποτελεί μέχρι τώρα τον χρυσό κανόνα για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα αλλά η εταιρεία του θέλει να παρουσιάσει μία ανώτερη εναλλακτική λύση, όχι μόνο για την Κίνα αλλά και για την παγκόσμια αγορά. 

Ο Λι δήλωσε πως αποφάσισε να αφήσει τον ρόλο του ως venture capitalist και να γίνει ο διευθύνων σύμβουλος μίας startup όταν κατάλαβε τις πολύ μεγάλες προοπτικές των μοντέλων LLM. Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί επέλεξε την ανάπτυξη μοντέλου ανοικτού κώδικα είπε πως ο κόσμος δεν χρειάζεται τα μεγάλα και ακριβά μοντέλα αλλά κάποια σαν αυτά που αναπτύσσει η εταιρεία του και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, να τροποποιηθούν και να βελτιωθούν από τους χρήστες τους.

Με την ίδια λογική, ο Λι εξήγησε πως το μέγεθος του μοντέλου της 01.AI είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να «τρέχει» σε υπολογιστές που δεν είναι απαγορευτικά ακριβοί. Πολύ ενδιαφέρον είχε αυτό που είπε σχετικά με το αν θα μπορεί να ασκεί αποτελεσματικά τα διπλά καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου της Sinovation Ventures και της 01.AI, καθώς οι εταίροι του στην Sinovation είναι κάπως προβληματισμένοι. Ο Λι είπε πως αν αφιερώνει 40 ώρες την εβδομάδα στην Sinovation θα μπορεί να αφιερώνει άλλες 86 ώρες για την 01.AI, πράγμα που σημαίνει πως για ο,τιδήποτε άλλο στην ζωή του θα περισσεύουν μόνο έξι ώρες την ημέρα.

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να προσέξουμε είναι αυτό σχετικά με την προετοιμασία της εταιρείας του για την αντιμετώπιση των αμερικανικών  περιορισμών στην πώληση μικροεπεξεργαστών που είναι απαραίτητοι για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Λίγο πολύ δήλωσε πως έχουν μαζέψει τόσα αποθέματα από microchips που καλύπτουν άνετα τις ανάγκες της 01.AI για πολύ καιρό ακόμα. 

Υποθέτοντας πως δεν θα αργήσουμε να ακούσουμε και πάλι το όνομα της 01.AI, δεν ξεχνάμε πως όλες οι μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις του χώρου της τεχνολογίας έχουν μπει δυνατά στην κούρσα για την ανάπτυξη των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται βέβαια και η Alibaba, θυγατρική της οποίας είναι μία από τις εταιρείες που χρηματοδοτούν την 01.AI.

Σε άλλο ρεπορτάζ του Bloomberg, και αυτό από χθες όπως και το σχετικό για τον Λι και την εταιρεία του, μάθαμε πως οι κινεζικές αρχές έδωσαν έγκριση στην γνωστή fintech εταιρεία Ant Group, στενά συνδεδεμένη με την Alibaba, να προσφέρει στο κοινό εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης βασισμένες στο δικό της μοντέλο LLM το οποίο ονομάζεται Bailing.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της εταιρείας, το Bailing θα εφαρμοστεί στις διάφορες υπηρεσίες που παρέχει η Ant και θα βοηθήσει στην προσπάθεια εύρεσης νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, πιθανώς μέσα από την πιο αποτελεσματική επεξεργασία των δεδομένων που μαζεύει κατά την λειτουργία του συστήματος πληρωμών Alipay, του οποίου είναι ιδιοκτήτρια.

Οι νέες υπηρεσίες της Ant θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την μητρική της επιχείρηση, την Alibaba, να εδραιώσει την πολύ ισχυρή θέση που έχει ήδη κατακτήσει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα. Στις υπηρεσίες cloud computing που παρέχει φιλοξενούνται τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης των μισών κινεζικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον κλάδο και φυσικά των δικών της θυγατρικών.

Όσο πιο γρήγορα αναπτυχθούν οι εφαρμογές σαν αυτές της Ant, τόσο περισσότερο θα ωφελείται η Alibaba αφού η επικράτηση τέτοιων εφαρμογών θα αυξήσει κατακόρυφα τον όγκο των δεδομένων που θα περνούν μέσα από τις υπηρεσίες cloud που προσφέρει. Αυτό πιθανώς να εξηγεί την προθυμία της να χρηματοδοτήσει την 01.AI, καθώς η πιθανή της επιτυχία μεταφράζεται σε περισσότερη κίνηση για την ίδια. 

Ανεξάρτητα πάντως από τα κίνητρα της Alibaba, είναι πλέον προφανές πως η κούρσα για την επικράτηση στον νέο και ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρόκειται να κερδηθεί υποχρεωτικά από τους κολοσσούς της Silicon Valley.

Η πρόοδος των κινεζικών επιχειρήσεων δεν πρέπει να υποτιμηθεί, ακόμα και αν οι εκτιμήσεις περί ανωτερότητας του μοντέλου της 01.AI σε σχέση με το Llama 2 της Meta Platforms αποδειχθούν πρόωρες. Αν το Yi-34B της 01.AI δεν αποδειχθεί ανώτερο των αμερικανικών, μπορεί να τα καταφέρει κάποιο άλλο μοντέλο από την Κίνα. Οι πρώτες προειδοποιητικές βολές έχουν ριφθεί!