Η επενδυτική βαθμίδα της καθημερινότητάς μας
Shutterstock
Shutterstock

Η επενδυτική βαθμίδα της καθημερινότητάς μας

Αν δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας απόψε το βράδυ θα ήταν αυτό που λέμε σε απλά ελληνικά «as expected». Με το «καλημέρα» του 2023, από το α' τρίμηνο κιόλας, η δημοσιονομική εικόνα κρίνεται πολύ ικανοποιητική έχοντας ήδη πρωτογενές πλεόνασμα 3,1 δισ. ευρώ και το 90% των αναγκών του προϋπολογισμού της χρονιάς στην «άκρη».

Ακόμα και χωρίς την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα (603 εκατ. ευρώ) ή τα έσοδα από την παράταση της προθεσμίας για τα τέλη κυκλοφορίας (470 εκατ. ευρώ) η υπεραπόδοση έναντι του στόχου (28 εκατ. ευρώ) δεν αφήνει πολλά περιθώρια για γκρίνια.

Με τα υπόλοιπα οικονομικά μέτωπα σε πολύ καλύτερη κατάσταση (τράπεζες, τιμές ενέργειας, ανεργία κλπ) και με προσδοκία αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,0 - 2,5% το επενδυτικό αξιόχρεο είναι μια αναμενόμενη και άξια εξέλιξη. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. 

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος ή να εμπλέκεται με επιχειρήσεις για να καταλάβει ότι η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην οικονομία έχει αγγίξει σχεδόν το σύνολο των κλάδων δραστηριότητας: Η ζήτηση πλέον για προσωπικό δεν εξαντλείται στον παραδοσιακά εποχικό τουρισμό (εστίαση, ξενοδοχεία, μεταφορές), αλλά καταλαμβάνει και άλλους παραγωγικούς τομείς. Τεχνίτες, χτίστες, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανικοί πληροφορικής, γιατροί ακόμα και πωλητές είναι κάποιες από τις ειδικότητες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της ζήτησης τους τελευταίους μήνες.

Οι ανάγκες αυτές δεν δημιουργήθηκαν από τη μείωση του ενεργών απασχολούμενων, αλλά από την ένταση της πραγματικής ζήτησης που σταδιακά δημιουργείται και δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από μετακινήσεις και αναδιαρθρώσεις μέσα στους οργανισμούς. 

Οι επιχειρήσεις φέτος θα καταγράψουν κέρδη ρεκόρ, αυτό δείχνουν τουλάχιστον τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις εταιρείες που είναι εισηγμένες και αποτελούν ένα τέλειο δείγμα γραφής για το σύνολο. Τα κέρδη συνεπάγονται και μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα, προκαταβολές φόρου και περισσότερη άνεση στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων των εταιρειών.

Σε ένα περιβάλλον πολύ κερδοφόρων εταιρειών δημιουργούνται δημοσιονομικοί χώροι, οι οφειλές του κράτους μπορούν να εξυπηρετούνται ταχύτερα σε μια συνθήκη που στο παρελθόν είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε κλάδους εξαρτώμενους από την κρατική δαπάνη. 

Η επενδυτική βαθμίδα είναι ήδη παρούσα στην οικονομική καθημερινότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εξαντληθεί οι θετικές ιδιότητές της. Ακόμα δεν έχουμε δει τις εισροές από τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν ως προαπαιτούμενο το αξιόχρεο. Έχουμε δει ωστόσο πολλές συναλλαγές εξαγορών σε ευρεία κλίμακα σε όλους τους κλάδους και την αγορά ακινήτων στα οποία θα υλοποιηθούν επενδύσεις.

Η απόκτησή της θα υποστηρίξει μεγαλύτερα επενδυτικά εγχειρήματα (πώληση ποσοστών ΤΧΣ, πώληση ποσοστού στο Ελ. Βενιζέλος κ.α.) και θα βελτιώσει την δυνατότητα δανεισμού των τραπεζών και των επιχειρήσεων με χαμηλό κόστος. Όλα αυτά είναι ακόμα μπροστά μας, όχι πολύ μακριά χρονικά. Αρκεί να μην χύσουμε και πάλι την καρδάρα με το γάλα.